- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Ruošiantis šiltam savaitgaliui tikru galvosūkius tampa ne tik mėsos marinavimas, bet ir klausimas, kokį gerai atrodantį ir skanų garnyrą patiekti. Dauguma vasarotojų išsiverčia su šviežiomis lietuviškomis daržovėmis, tačiau visą dieną praleidus gryname ore, norisi ir karšto garnyro. Sprendimas čia vienas: mūsų nacionalinės kulinarijos pagrindas – bulvės. Pasirodo, skaniai jas paruošti – atskiras mokslas.
Armonikos garnyras
Maistas, kad ir ką begamintume, turi būti išvaizdus. Būtent rega yra vienas pagrindinių jutimų, padedančių iš restorano meniu išsirinkti patiekalą. Maisto žaismingumas tampa nepamainomai svarbus, gaminant vaikams, kurie dažniausiai labiau domisi žaidimais, o ne maistu. Visiems galimiems atvejams prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos ekspertė A. Rasmussen rekomenduoja ant griliaus paruošti bulves, primenančias armoniką:
„Nuplaukite nevirtas bules ir iki galo neperpjaudami padarykite tankias įpjovas. Tokias bulves svarbu dar praplauti vandeniu, kad kepant skiltelės nesuliptų. Tada į tarpelius sukaišiokite pjaustytą česnaką ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Taip paruoštas bulves kepkite ant griliaus grotelių, o pabaigoje dar apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu ir smulkintais krapais“.
Bulvės su staigmena
Taupantiems laiką, siūlome bulves kepti jau išvirtas. Tokiu atveju, tikrai nereikės baimintis, jog galite patiekti neiškepusį garnyrą. Maisto žinovė išvirtas bulves su lupenomis siūlo kepti padaže susukus į foliją:
„Ingredientų mišinį – medų, alyvuogių aliejų, druską, pipirus, garstyčių grūdelius ir mėgstamiausias žoleles – sumaišykite atskirame inde. Išvirusias bulves suketvirčiuokite ir sumaišykite su pagamintu mišiniu. Suskirstykite bulves į norimas porcijas, sudėkite į paruoštus folijos lopšelius, įdėkite smulkintą česnaką ir viską apibarstykite mėgstamu sūriu. Nepalikdami tarpų užspauskite foliją ir dėkite ant griliaus“.
Garnyro iešmeliai
Ant iešmo galime verti ne tik gardžius šašlykus, bet ir spalvingą garnyrą prie jų. „Iki“ kulinarijos ekspertė rekomenduoja tokiam garnyrui taip pat iš anksto išsivirti nedidelių šviežių lietuviškų bulvyčių, o tada:
„Mažąsias bulves nusausinkite, apipilkite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska. Kietesnį fetos sūrį supjaustykite didesniais kubeliais. Galiausiai maišydami ingredientus sumaukite ant medinio iešmelio bulvytes, fetą, skirtingų spalvų vyšninius pomidorus ir kepkite kol viskas gražiai parusvės“.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...