Šventiniai sausainiai tarsi iš kalėdinės reklamos – išmėginkite išskirtinį N. Zeleniūtės receptą

  • Teksto dydis:

Šventinės nuotaikos jau skverbiasi į miestų gatves ir gyventojų namus, kuriuose vis daugiau jaukumo, kalėdinių švieselių, spalvų ir kvapų. Šventinę atmosferą namuose sukurti padeda ne tik papuoštos žaliaskarės, mirksinčios lemputės ar skambančios kalėdinės dainos, bet ir kiti švenčių atributai. Vienas iš jų – šventiniai meduolių sausainiai, kurie gali tapti tiek puikia dovana, tiek išskirtiniu šventinio stalo atributu.

Šilumą ir buvimą su artimaisiais kalėdiniai sausainiai simbolizuoja ir pramogų pasaulio atstovei Neringai Zeleniūtei, kuri sutiko pasidalinti savo mėgstamu meduolių sausainių receptu.

Šventes kuriame kartu

Šiųmetėje „Maximos“ kalėdinėje reklamoje prekybos tinklo parduotuvės darbuotojai bendromis pastangomis padeda jaunajam vaizdo klipo herojui padaryti staigmeną savo artimiesiems – iškepti šventiškų kalėdinių sausainių, rūpestingai padekoruotų taip, kad primintų kiekvieną berniuko šeimos narį. Prekybos tinklo Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė sako, kad meduolių sausainiai reklamoje simbolizuoja kalėdinę dvasią ir pagrindinę švenčių prasmę – buvimą su pačiais artimiausiais ir neįkainojamas kartu praleistas akimirkas.

„Šiemet artumas, dėmesys ir rūpestis artimaisiais yra kaip niekad svarbus. Juk metai daugeliui buvo išties nelengvi. Šventiniai sausainiai gali ne tik tapti tokio dėmesio simboliu ir išraiška, bet ir sutelkti šeimą bendrai veiklai. Kartu kepant ir dekoruojant šventinius sausainius neabejotinai galima prasmingai praleisti laiką, mėgautis švenčių laukimu ir patirti daug smagių akimirkų. Žinoma, per visus šventinius rūpesčius laiko patiems išsikepti sausainių gali ir pritrūkti. Dėl to didžiosiose „Maximos“ parduotuvėse pirkėjams šiemet siūlome ir mūsų meistrų paruoštų, tačiau nedekoruotų žmogaus formos meduolių sausainių, kuriuos klientai gali patys papuošti ir suteikti jiems išskirtinę išvaizdą“, – sako E. Dapkienė.

Anot prekybos tinklo atstovės, tokie sausainiai gali tapti tiek individualizuota dovana, tiek išskirtiniu šventinio stalo ar netgi Kalėdų eglutės papuošimu. Visgi, E. Dapkienės teigimu, nepriklausomai nuo jų panaudojimo, džiugiausias gali būti pats sausainių dekoravimo procesas.

Sausainių kepimas – tikra šventė

Su artėjančiomis šventėmis meduolių sausainiai asocijuojasi ir muzikos atlikėjų agentūros direktorei Neringai Zeleniūtei, kurios šeima kiekvienais metais stengiasi jais papuošti savo namus ir sukurti šventinę nuotaiką.

„Sausainių kepimas ir dekoravimas, kaip ir eglutės puošimas ar dovanėlių artimiesiems paieškos, tampa maloniu šventiniu rūpesčiu, kuris neabejotinai prisideda prie šventinės atmosferos kūrimo. Juk Kalėdų laukimas yra ne mažiau smagesnis ir prasmingesnis nei pačios šventės. Tiesą sakant, mūsų namuose pats meduolių kepimas ir dekoravimas tampa tikrų tikriausia švente“, – sako N. Zeleniūtė.

Anot N. Zeleniūtės, sausainių papuošimų „madas“ namuose visuomet diktuoja vaikai – būtent pagal jų norus ir pageidavimus sausainiai atgyja ir tampa išskirtiniais personažais bei nusidažo šventinėmis spalvomis.

Žinoma moteris turi ir savo pamėgtą kalėdinių sausainių receptą, kurį siūlo išmėginti visiems, norintiems pripildyti namus šventine nuotaika ir kalėdiniais kvapais.

N. Zeleniūtės kalėdinių sausainių receptas

Sausainiams pagaminti prireiks:

500-600 g speltos miltų

2 kiaušinių

100 g medaus

150 g rudojo cukraus

100 g sviesto

2 šaukštelių meduolių prieskonių

1 šaukštelio druskos

1 šaukštelio sodos, nugesinto 1 šaukšteliu acto

Meduoliams papuošti naudojamam glajui pagaminti reikės:

1 gerai išplakto kiaušinio baltymo

200 g cukraus pudros

3-5 šaukštų citrinos sulčių

„Ruošdami meduolius medų, cukrų ir sviestą nuolat maišydami tirpinkite puode iki masė užvirs ir joje nebeliks cukraus kristalų. Miltus sumaišykite su prieskoniais, įmuškite kiaušinius ir supilkite atvėsintą sirupo masę. Tuomet įpilkite šaukštą nugesintos sodos. Iš šios masės suminkykite tešlą ir pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą. Tuomet belieka iš tešlos iškočioti norimo storumo sluoksnį ir išspausti formeles. Jas riekia pašauti į iki 180° C įkaitintą orkaitę ir kepti, kol sausainiai paruduos. Jei sausainiai ploni, jie iškepa labai greitai – to reikėtų nepamiršti. Sausainiams iškepus ir atvėsus, galima imtis smagiausios dalies – jų dekoravimo“, – receptu dalijasi N. Zeleniūtė.

Dekoravimui prireiks glaisto, kuris gaunamas sumaišius jam skirtus ingredientus. N. Zeleniūtė taip pat pataria į glaisto masę įmaišyti keletą lašų maistinių dažų, kurie padės sukurti norimą nuotaiką. Meduolius taip pat galima apibarstyti kitais konditerijai skirtais papuošimais. Anot N. Zeleniūtės, dekoruojant sausainius svarbiausia fantazija ir gera nuotaika!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių