Sveikuoliams – kiaulpienių kava Pereiti į pagrindinį turinį

Sveikuoliams – kiaulpienių kava

2009-11-28 23:59

Pabodo įprasta kava ir norite ko nors nauja? O gal domitės sveiku gyvenimo būdu? Tuomet turėtumėte išbandyti kavą, pagamintą iš kiaulpienių šaknų.

Vasarą Lietuvos pievos geltonuoja nuo daugybės kiaulpienių. Nors daugeliui jos atrodo nenaudingos, žolininkai tai griežtai neigia. "Jei kiaulpienė būtų tokia pat reta kaip ženšenis, jos kaina būtų ne ką mažesnė", – tikino žolininkė Sigita Kriaučiūnienė, surengusi pristatymą krautuvėlėje "Rojaus sodas" (Dysnos g. 4).

Pasigaminti kavą iš kiaulpienių gana paprasta. Reikia išsikasti šių gėlių šaknų, smulkiai supjaustyti, sudžiovinti ir paskrudinti. Taip paruošta kava ilgai negenda, jos veikliosios medžiagos išlieka iki trejų metų. Didžiausias nepatogumas norintiems patiems pasigaminti šį gėrimą – kiaulpienių pririnkti teks tikrai daug. "Iš dviejų kibirų iškastų šaknų gali padaryti kokius 3 l džiovintų šaknų, o iš to išeis litras maltos kavos", – sakė S.Kriaučiūnienė. Žinoma, nenorintys vargti patys, tokios kavos gali nusipirkti – 100 g kiaulpienių šaknų kavos kainuoja apie 10 litų.

Kiaulpienių šaknų kavos skonis gana kartus, tačiau jį galima sušvelninti kiaulpienių žiedų medumi ar grietinėle. Žolininkai įsitikinę, kad žmonės turėtų galvoti ne tik apie tai, kas skanu, bet ir kas sveika. Pasak jų, kiaulpienių kava grąžina jėgas ir suteikia daugiau žvalumo nei kavos pupelių kava.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų