Šv. Velykų belaukiant: trys neįprastos margučių dažymo technikos, leisiančios paįvairinti šventinį stalą

  • Teksto dydis:

Nors šv. Velykas lietuviai jau antrą kartą pasitiks karantino akivaizdoje, jie šią šventę ruošiasi paminėti kaip ir kiekvienais metais – su tradiciniu šventiniu stalu bei išskirtiniais margučiais. Vis tik, artėjant didžiajai pavasario šventei, tautiečiai ėmė aktyviau dairytis naujų, dar iki šiol neišbandytų kiaušinių dažymo idėjų. Ta proga „Maxima“ siūlo išmėginti neįprastus marginimo būdus, kurie taps ne tik įdomiu užsiėmimu, bet ir leis dar labiau papuošti velykinį stalą.

Laukiamiausia šventės dalis – margučiai

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė tvirtina, kad pandemija tautiečius paskatino dar atviriau pažvelgti į pavasarinės šventės kūrimą namuose. Tik su namiškiais šv. Velykas sutiksiantys lietuviai šiemet šventinę nuotaiką kurs drauge dekoruodami namus bei išbandydami įvairiausias kiaušinių marginimo technikas.

„Niekas nepaneigs, jog margučių dažymas yra laukiamiausia, visus šeimos narius suburianti šventės dalis. Tad kol šiemet dalis lietuvių žada marginti kiaušinius tradiciškai – pasitelkiant natūralius augalinius dažus, pavyzdžiui, svogūnų lukštus arba vašką, kiti noriai ieško originalių alternatyvų. Savo ruožtu ir mes siekiame klientams pasiūlyti itin platų prekių asortimentą, kuris leistų patenkinti net ir išrankiausių kiaušinių margintojų poreikius“, – pasakoja E. Dapkienė.

Pradėję kurti naujas šventines šeimos tradicijas, į savus namus galite įnešti daugiau malonių netikėtumų.

Tuo metu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria, kad kasdienį laiko leidimą namuose gali puikiai praskaidrinti ir naujų tradicijų kūrimas švenčių metu. Anot jos, tokiais atvejais galima pradėti ir nuo netradicinių margučių dažymo technikų.

„Pradėję kurti naujas šventines šeimos tradicijas, į savus namus galite įnešti daugiau malonių netikėtumų. O kalbant apie margučių dažymą – tai gali tapti tinkama proga patobulinti savo meninius, rankdarbiams reikalingus įgūdžius. Bet kuriuo atveju, tai puikus laiko praleidimas su namiškiais, kuris, naudojant tinkamas priemones bei maistinius dažus, leis išbandyti ir netradicinius margučių dažymo metodus “, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Ta proga, sparčiai artėjant šventiniam sekmadieniui, maisto gamybos ekspertė dalijasi trimis margučių dažymo technikomis, kurios ne tik papuoš šventinį stalą, bet ir leis atsiskleisti kiekvieno šventės dalyvio kūrybiniam polėkiui.

Margučių marginimas su ryžiais

Reikės: virtų kiaušinių baltu lukštu, ryžių, maistinių dažų ir šlakelio acto.

Į uždaromą indelį arba šaldymo maišelį suberkite ryžius. Tuomet į juos įlašinkite kelis lašelius maistinių dažų bei acto – gerai juos išmaišykite, kol visi ryžiai nusidažys. Vėliau į juos įdėkite kiaušinį, uždarykite indelį arba maišelį – pavartykite jį keletą kartų.

Kai iš ryžių ištrauksite kiaušinį, pamatysite dailiai išmargintą jo lukštą. Iš pradžių, palietus margutį, galite pastebėti, jog šis vis dar yra teplus. Todėl leiskite jam bent porą valandų „pastovėti“ ir gerai išdžiūti.

Marmuriniai margučiai

Reikės: virtų kiaušinių baltu lukštu, purškiamosios grietinėlės, acto ir maistinių dažų.

Iš pradžių virtus kiaušinius porą minučių pamirkykite acte. Tuo metu ant didelės lėkštės arba kepimo popieriumi ištiestos skardos tolygiai išpurkškite visą grietinėlės flakonėlį. Ant jos paeiliui lašinkite skirtingų spalvų taškelius. Tada dantų krapštuku atsakingai išvedžiokite linijas tiesiai per taškelius, jog spalvos susimaišytų.

Vėliau ištraukite kiaušinius iš acto ir gerai juos nusausinkite. Belieka smagiausia dalis – kiekvieną kiaušinį išridenkite per dažus ir grietinėlę. Tuomet palikite juos „pastovėti“ maždaug 15 min. ir tik tada kiekvieną iš jų nuplaukite.

Dekupažas

Reikės: virtų kiaušinių baltu lukštu, maistinių dažų, acto, aliejaus, teptuko, spalvotų servetėlių ir kiaušinių baltymų.

Į stiklinę su verdančiu vandeniu įlašinkite porą lašelių maistinių dažų, taip pat šalia įpilkite 2-3 šaukštus acto. Viską gerai išmaišykite. Į paruoštą skystį įdėkite išvirtą kiaušinį ir palaikykite apie 2 minutes. Norint, jog margutis labiau blizgėtų – išėmus iš skysčio, ištepkite kiaušinį aliejumi.

Kol atvės nudažytas kiaušinis, pasiruoškite klijus atstosiančią masę – supilkite kiaušinių baltymus į indelį ir praskieskite šlakeliu verdančio vandens. Viską maišykite, kol masė taps vientisa.

Tuomet pasiruoškite servetėles. Atskirkite viršutinį, paveikslėliu papuoštą servetėlės sluoksnį, kurį naudosite margučio dekoravimui. Atsargiai atplėškite norimo paveikslėlio skiautę ir uždėkite ją ant kiaušinio bei, naudojantis teptuku, užtepkite klijų masę. Papuošus visą kiaušinį skirtingomis atvaizdų skiautėmis, palikite jį nudžiūti.

„Pažvelkite į šiemetines šv. Velykas kūrybiškai. Šios trys nebrangios margučių dažymo idėjos gali ne tik suteikti jūsų šventiniam stalui daugiau spalvų, bet ir galbūt įnešti naujų tradicijų į jūsų šeimos šventę. Pamatysite, vienu metu žaidžiant su skirtingomis dažymo technikomis, kiekvienas šeimos narys atras savo mėgstamiausią – ir nesvarbu, ar tai būtų kūrybinę nuotaiką išsilaisvinantys kiaušinių dažymai su ryžiais bei plakta grietinėle, ar atidumo detalėms pareikalaujantis margučių dekupažas“, – pasakoja B. Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kazimieras

Kazimieras portretas
jau kokius 5 metus kiaušinių iš viso nedažom. Nuo to jų skonis nei kiek nepasikeitė.

Natura

Natura portretas
Durnynas, bile daugiau dažų parduoti,- dažykite kaip protėviai darė virti su svogūnų lukštais kiaušinį aprištą(arba užmauta kojine) visokiom žolytėm arba su adata ir vašku/parafinu nupieštais raštais.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių