- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kas gali atsispirti šviežiems, kvapniems ir su meile iškeptiems sausainiams? Dietistė Indrė Trusovė primena, kad nereikia baimintis kartais pasisaldinti gyvenimą, ir kviečia išmėginti kelis sausainių receptus – tai bus puiki Kalėdų vaišių ar valgomų dovanų gaminimo repeticija.
„Valgomos dovanos nuostabios tuo, kad yra panaudojamos. Tai ir praktiška, ir skanu, be to, neapkrauna namų galbūt nereikalingais daiktais“, – kalba dietistė I. Trusovė.
Panašiai galvoja ir daugiau nei pusė šalies gyventojų – prekybos tinklo „Maxima“ užsakymu atliktas gyventojų nuomonės tyrimas rodo, kad šiemet kas antras gyventojas per svarbiausias metų šventes artimiesiems ketina dovanoti valgomų dovanų. Ši graži tradicija vis labiau prigyja – žmonės kepa meduolius, gamina užtepėles ar kitokius savo firminius patiekalus.
Dietistė I. Trusovė pasakoja, kad per praėjusias Kalėdas ją itin nudžiugino dovanų gauta įvairiausių užkandžių ir skanėstų su trumais dėžė.
„Visuomet juokauju, kad, jei norite mane pradžiuginti, padovanokite valgomą dovaną. Pati mėgstu dovanoti įvairių aliejų, arbatų, kavos, sūrių, pyragų. Rinkdama dovaną stengiuosi atkreipti dėmesį į tai, ką žmogus mėgsta. Na, o šiais metais dalį dovanėlių ruošime ir savo rankomis – su dukryte planuojame iškepti sausainių, kuriuos ji galės padovanoti močiutėms ir draugėms“, – sako I. Trusovė.
Ji primena, kad saldumynų bijoti ar stengtis jų visiškai atsisakyti nereikia. Kiekvienas gali sau leisti malonumą saikingai pasmaližiauti ir tai neprieštarauja sveikos mitybos principams. Tiesa, mitybos specialistė pataria saldumynais mėgautis pirmoje dienos pusėje ir tik po sveikatai palankaus maisto, kuriame netrūksta baltymų ir gerųjų riebalų.
I. Trusovė dalijasi keliais jos šeimoje mėgstamų sausainių receptais ir kviečia parepetuoti valgomų dovanų ruošimą.
Imbieriniai meduoliai
100 g sviesto,
100 g medaus,
200 g migdolų miltų,
2 šaukštelių imbiero miltelių,
1 šaukštelis tarkuoto šviežio imbiero,
1 šaukštelis cinamono.
Visus ingredientus sumaišykite. Masė turi būti minkoma. Jei trūksta tvirtumo – dėkite daugiau migdolų miltų. Jeigu atrodo per kieta – pridėkite sviesto arba medaus. Suminkius tešlą į kamuoliuką, susukite į maistinę plėvelę ir dėkite ją į šaldytuvą atvėsti – palikite kokioms 30 min. Tuomet ištraukite ir iškočiokite iki 5 mm storio. Formelėmis iš tešlos išpjaukite norimus sausainius. Kepkite iki 160 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol pradės ruduoti. Vietoj medaus galite naudoti klevų, agavų, datulių sirupus. Migdolų miltus galite keisti grikių, avižų ar speltų miltais. Tik atminkite – kiekvieni miltai skirtingai suriša tešlą, tad neskubėkite supilti viso reikiamo kiekio iškart. Na, o sausainių puošimas – tik jūsų fantazijos reikalas.
Kokosiniai sausainiai
220 g kokosų drožlių,
2 kiaušiniai,
70 ml klevų sirupo,
2 šaukštai speltų miltų.
Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių, švariame sausame inde baltymus išplakite iki standžių putų. Kitame inde išplakite trynius, suberkite į juos kokosų drožles, sirupą, miltus ir viską išmaišykite. Masę palengva supilkite į baltymus ir lengvai išmaišykite. Iš paruoštos masės ant kepimo popieriumi išklotos skardos šaukštu formuokite nedidelius sausainėlius. Kepkite 160 °C temperatūroje apie 15 min. Gamindami šiuos sausainius vietoje klevų sirupo galite naudoti medų, agavų ar datulių sirupą, o speltų miltus keisti migdolų ar grikių miltais.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...