Skubantiems ir nemėgstantiems rutinos – kuskusa Pereiti į pagrindinį turinį

Skubantiems ir nemėgstantiems rutinos – kuskusa

2013-04-25 15:15
Skubantiems ir nemėgstantiems rutinos – kuskusa
Skubantiems ir nemėgstantiems rutinos – kuskusa / Shutterstock nuotr.

Šiaurės Afrikos šalių nacionaliniu valgiu laikomas kuskusas šiandien ypač vertinamas beprotišku gyvenimo ritmu lekiančių žmonių – jis greitai pagaminamas, skanus ir tinka prie bet kokių patiekalų.

Teisybės dėlėi reikia pažymėti, kad Magrebo gyventojams, klajokliams įprastas kuskusas pagaminamas ne taip ir paprastai. Pirmniausia kuskuso kruopos gaminamos iš manų kruopų, rupių maltų miežių ar sorų, juos šlakstant vandeniu, tada trinant rankomis, sijojant, džiovinant saulėje. Ir tik po to verdama specialiame garų puode. Tačiau neturintiems laiko tokiai „meditacijai“ skirtos jkau apdorotos kuskuso kruopos, kurių net virti nereikia – užtenka karštu vandeniu užpilti ir pagardinti sviestu ar alyvuogių aliejumi. Per 10–15 minučių kuskusas paruoštas, o tada jau galima duoti valią fantazijai – ruošti kaip garnyra su prieskoniai, kaip pagrindinį patiekalą su mėsa, daržovėmis, žuvimi, kaip desertą su džiovintais vaisiais, riešutais. Pasirengusiems eksperimentams iš šio kvietinio produkto – neįprasti, bet paprasti portalo sveikata.diena.lt receptai.

Kuskusu įdarytos paprikos

Reikės

85 g kuskuso kruopų;

3 šaukštų juodųjų alyvuogių;

5–6 saulėje džiovintų pomidorų;

50 ml daržovių sultinio;

1 citrinos sulčių ir tarkuotos žievelės;

2 skiltelių česnako;

50 g fetos sūrio;

kelių baziliko lapelių;

0,5 a.š. raudonėlių;

2 saldžiųjų paprikų, perpjautų perpus;

1 v.š. alyvuogių aliejaus.

Kuskuso kruopas suberkite į dubenį. Sumaišykite karštą sultinį su citrinos sultimis, supilkite ant kuskuso, uždenkite ir palikite išbrinkti. Atsargiai išmaišykite kruopas šakute. Įmaišykite griežinėliais supjaustytas alyvuoges, susmulkintus saulėje džiovintus pomidorus, kubeliais supjaustytą fetos sūrį, berkite citrinos žievelės drožles, įpjaustykite keletą bazilikų lapelių. Išskobkite paprikas, dėkite kuskuso įdaro, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite apie 40 min. Iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Patiekite su žaliomis salotomis.

Mėsos ir daržovių troškinys su kuskusu

Reikės

4 v.š. sviesto;

2 v.š. alyvuogių aliejaus;

1 kg jautienos ar ėrienos;

2 svogūnų;

žiupsnelio šafrano;

Žiupsnelio aitriųjų paprikų miltelių;

druskos, pipirų;

vandens;

2 v.š. saldžiųjų paprikų miltelių;

0,5 a.š. kmynų;

kelių juodųjų pipirų žirnelių;

3 v.š. pomidorų tyrės;

3 nedidelių cukinijų;

3 didelių morkų;

1 stiklinės virtų avinžirnių ar pupelių;

1,5 stiklinės kuskuso kruopų;

mėtų lapelių.

Mėsą supjaustykite nedideliais gabaliukais, juos apibarstykite saldžiosios paprikos milteliais (1 v.š.), druska ir pipirais. Gilioje keptuvėje išlydykite sviestą ir įmaišykite šaukštą alyvuogių aliejaus. Sudėkite mėsos gabaliukus, apskrudinkite iš abiejų pusių. Įberkite žiupsnelį šafrano, užpilkite porą šaukštų vandens, išmaišykite ir patroškinkite apie 10 min. Supjaustykite svogūnus, pakepinkite juos kitoje keptuvėje keletą minučių su šaukštu alyvuogių aliejaus. Berkite šaukštą saldžiųjų paprikų miltelių, žiupsnelį aitriųjų paprikų miltelių, kmynus, išmaišykite.

Į keptuvę su mėsa pilkite vandens tiek, kad ją apsemtų. Pilkite pomidorų tyrę ir maišykite, kol užvirs. Sumažinkite ugnį. Įberkite truputį šafrano ir troškinkite apie 40 min., kol mėsa bus minkšta.

Kai mėsa bus įpusėjusi troškintis, ant viršaus dėkite stambiai supjaustytas morkas ir cukinijas. Patroškinkite dar apie 15 min. Prieš baigiant sudėkite virtus avinžirnius ar pupeles. Jei reikia, įberkite druskos. Tuo tarpu paruoškite kuskusą kaip nurodyta ant pakuotės. Dėkite jo į lėkštę, užpilkite mėsos troškinio ir užberkite kapotų mėtų lapelių.

Pietietiška lašiša

Reikės

4 nedidelių baklažanų;

1 aitriosios žaliosios paprikos;

1 saldžiosios raudonosios paprikos;

100 g vyšninių pomidorų;

2 česnako skiltelių;

alyvuogių aliejaus;

druskos, pipirų;

1 didelio poro;

4 lašišos filė;

2 v.š. citrinų sulčių;

50 ml šviežių citrinų sulčių;

1 v.š. tabasko padažo;

1,5 stiklinės muskuso kruopų;

1,5 stiklinės karšto vandens;

4 svogūnų laiškų;

petražolių;

citrinos griežinėlių.

Supjaustykite baklažanus įstrižais griežinėliais, dėkite į dubenį kartu su vyšniniais pomidorais, išspauskite česnako skilteles, įpilkite 2 šaukštus alyvų aliejaus, 1 a.š. druskos ir 1 a.š. pipirų. Išmaišykite ir dėkite į kepimo indą. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.

Griežinėliais supjaustykite porą, dėkite į kitą kepimo indą, taip pat išdėliokite lašišų filė. Sumaišykite padažą iš 2 v.š. alyvuogių aliejaus, 2 v.š. citrinos sulčių, 1 v.š. tabasko padažo, 0,5 a.š. druskos, 0,5 a.š. pipirų. Apšlakstykite juo porus ir lašišą. Kepimo indą pašaukite į orkaitę šalia baklažanų ir kepkite apie 20-30 min.
Tuo tarpu paruoškite kuskusą: kruopas užpilkite karštu vandeniu, kartu pilkite 50 ml citrinų sulčių, 2 v.š. alyvuogių aliejaus, 1 a.š. druskos ir 0,5 a.š. pipirų. Pamaišykite ir palikite brinkti 10-15 min. Tada muskusą papurenkite šakute ir įmaišykite smulkiai supjaustytus svogūnų laiškus. Berkite į patiekimo indą, ant viršaus išdėkite daržoves ir lašišos filė. Papuoškite citrinos griežinėliais ir petražolėmis.
Greita mišrainė su krevetėmis

Reikės

250 g pomidorų;

250 g agurkų;

2–3 mažų svogūnų;

2 citrinų;

100 ml alyvuogių aliejaus;

mėtų;

žolumynų (laiškinių česnakų, bazilikų, petražolių);

druskos ir pipirų;

1 stiklinės kuskuso kruopų;

3–4 krevečių asmeniui.

Supjaustykite pomidorus ir agurkus mažais kubeliais, susmulkinkite svogūnus, sumaišykite. Išspauskite citrinų sultis. Smulkiai supjaustykite mėtas, petražoles, laiškinius česnakus, bazilikus, dėkite į indą su citrinų sultimis, įmaišykite alyvuogių aliejų, berkite druskos ir pipirų. Paruoškite kuskusą. Į jį įmaišykite daržoves, užpilkite padažą ir dėkite į šaldytuvą kelioms valandoms. Patiekite su krevetėmis – žaliomis ar pakepintomis, papuoškite mėtomis.

Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: [email protected].

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų