Seni geri receptai: nuo bandelių iki guliašo

  • Teksto dydis:

Tradicinis bulvių plokštainis

Reikės

1 kg bulvių,
1 puodelio pieno,
žiupsnelio druskos,
pagal skonį pipirų,
100 g šaltai rūkytos kiaulienos šoninės,
1 vnt. svogūno.

Paruošimo būdas

Nuskustas bulves sutarkuokite, o tarkiuose atsiradusį skystimą nupilkite. Nusunkti nereikia, tik nupilkite perteklinį skystį.
Svogūną labai smulkiai supjaustykite ir pakepkite su smulkiai supjaustyta šaltai rūkyta šonine.
Į bulvių tarkius įberkite druskos, pipirų ir įpilkite karšto pieno (šildant pieno neužvirkite). Gerai išmaišykite.
Į bulvių masę supilkite pakepintus svogūnus ir šaltai rūkytos šoninės gabaliukus. Gerai išmaišykite.
Supilkite į kepimo skardą ir dėkite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 60 minučių.

Mielinės bandelės

Reikės

600 g miltų,
25–30 g mielių,
1 stiklinės cukraus,
500 ml pieno,
50 g sviesto,
3 kiaušinių trynių,
žiupsnelio druskos,

Įdarui:
cinamono,
razinų,
aguonų,
džemo.

Aptepui:
50 g sviesto,
2 kiaušinių trynių.

Paruošimo būdas

Mieles supilti į pašildytą pieną, suberti dalį cukraus, pamaišyti ir palikti apie 15 minučių, kol pradės kilti.

Supilti dalį miltų, išmaišyti, viršų pabarstyti miltais ir palikti, kol masė padvigubės. Trynius sumaišyti su likusiu cukrumi ir su žiupsneliu druskos, supilti į tešlą. Pilti sviestą, berti dar miltų, gerai išmaišyti šaukštu, kad tešla suliptų į vientisą masę.

Paminkyti, jei trūksta, pridėti miltų, kad tešla neliptų prie rankų. Tešlą palikti šiltai 1 val. pakilti.

Gabalą tešlos iškočioti. Patepti ištirpintu sviestu, pabarstyti cukrumi, cinamonu, aguonomis. Susukti kaip vyniotinį, supjaustyti ir sukti bandeles. Patepti kiaušinio tryniu.
Leisti  šiek tiek pakilti (apie 15 min.) ir kepti 180 °C temperatūroje apie 20 minučių.

Močiutės guliašas

Reikės
400 ml jautienos sultinio,
40 g pomidorų padažo,
50 g grietinės,
svogūnų,
500 g stambiai supjaustytos jautienos,
lauro lapų,
maltų juodųjų pipirų,
1 valgomojo šaukšto kvietinių miltų,
druskos.

Paruošimo būdas

Jautiena pakepinama įkaitintame aliejuje 5–7 minutes, pagal skonį pasūdoma, apibarstoma pipirais, pridedama pomidorų padažo, dar truputį patroškinama.

Į puodą su sultiniu įdėti paruoštą jautieną su pomidorų padažu, uždengti ir ant vidutinės ugnies troškinti vieną valandą ir 20 minučių, tuomet mėsa būna labai minkšta ir skani. Per tą laiką, kol mėsa troškinasi, svieste pakepinami miltai, atskirai svogūnai.

Į sultinį su jautiena sudėti svogūnus, pakepintus miltus, nemaltų pipirų, lauro lapelius ir dar 15 minučių patroškinti. Baigus troškinti pridėti grietinės ir dar porą minučių patroškinti. Patiekti su bulvių koše.


Šiame straipsnyje: guliašasbandelėsreceptai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių