- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Šefas iš Šri Lankos silkę pavertė aukščiausio lygio restorano patiekalu (receptas)
-
Šefas iš Šri Lankos silkę pavertė aukščiausio lygio restorano patiekalu (receptas)
-
Šefas iš Šri Lankos silkę pavertė aukščiausio lygio restorano patiekalu (receptas)
-
Šefas iš Šri Lankos silkę pavertė aukščiausio lygio restorano patiekalu (receptas)
-
Šefas iš Šri Lankos silkę pavertė aukščiausio lygio restorano patiekalu (receptas)
-
Šefas iš Šri Lankos silkę pavertė aukščiausio lygio restorano patiekalu (receptas)
-
Šefas iš Šri Lankos silkę pavertė aukščiausio lygio restorano patiekalu (receptas)
-
Šefas iš Šri Lankos silkę pavertė aukščiausio lygio restorano patiekalu (receptas)
-
Šefas iš Šri Lankos silkę pavertė aukščiausio lygio restorano patiekalu (receptas)
-
Šefas iš Šri Lankos silkę pavertė aukščiausio lygio restorano patiekalu (receptas)
-
Šefas iš Šri Lankos silkę pavertė aukščiausio lygio restorano patiekalu (receptas)
Silkė – vienas tradicinių lietuviškų patiekalų, karaliaujantis ant kiekvieno šventinio stalo. Iš Šri Lankos kilęs virtuvės šefas, TV laidų vedėjas Dilanas Dampella Gamage pasakoja, jog silkės nebuvo net ragavęs, kol neatvyko gyventi į Lietuvą. Būtent šiame krašte atrasti nauji skoniai privertė šefą imtis improvizacijų ir silkę patiekti šiuolaikiškai bei moderniai.
Šį šeštadienį 8.30 val. TV3 televizijos žiūrovus žadins ir į kulinarinę kelionę kvies laida „Virtuvės istorijos“. Karantino metu į azartišką dvikovą dėl geresnio kulinaro vardo stoja ne žinomi žmonės, o laidos vedėjai, šefai Ilona Juciūtė-Čibirkienė ir Dilanas Dampella Gamage. Nuspręsti, kuris iš jų geresnis kulinaras tenka kviestinei žvaigždei, kuri, įvertinusi abu patiekalus, išrinks skanesnį.
Laidos vedėjai gamins visiems puikiai pažįstamus šventinio stalo patiekalus, tačiau patobulintus moderniais akcentais ir šiuolaikiškais skoniais: Ilona ruoš baltą mišrainę su avokadais ir virtu kumpiu, o Dilanas obuolių sultyse mirkys silkę bei ją patieks su šeivamedžio sirupe marinuotais moliūgais ir burokėliais.
Siekiant, jog šefų kova būtų sąžininga, įvertinti jų kulinarinių sugebėjimų ir patiekalų atvyks tikras švenčių žinovas, renginių asas ir laidos „Penkių žvaigždučių būstas“ vedėjas Tomas Grigaitis. Vyras pasakoja, jog nors pats nėra gabus kulinarijoje, tačiau pavalgyti, o ypač padegustuoti dar neragautų skonių, tikrai neatsisako.
„Mano santykis su virtuve yra didelis, nes ten ateinu pavalgyti, tačiau su pačiu maisto ruošimu ryšys prilygtų kaip agurko su klaviatūra. Visgi, asmeniškai pats nesu didelis tradicinių lietuviškų patiekalų gerbėjas, juos valgau tik per Kūčias, jog su mama nereiktų pyktis. Tačiau ši Dilano ruošta silkė tikrai nustebino. Lai neįsižeidžia tie, kurių silkes esu ragavęs, bet ši buvo skaniausia“, – pagyrų laidoje negailės T. Grigaitis.
Renginių vedėjas prisipažįsta, jog su nekantrumu laukia švelnėjančių karantino sąlygų ir į trasą sugrįžtančių renginių maratono. Tačiau, kol dar tenka palaukti, Tomas taip pat nesėdi sudėjęs rankų ir organizuoja internetinius protmūšius.
Obuolių sultyse mirkyta silkė su šeivamedžio sirupe marinuotais moliūgais ir burokėliais
Reikės:
250 g silkės;
0,5 l obuolių sulčių;
2 svogūnų;
pusės šaukštelio cinamono;
3 cinamono lazdelių;
2 riekių juodos duonos;
0,5 kg virtų burokėlių;
100 ml balzaminio acto;
100 g sviesto;
2 šauktų rudojo cukraus;
200 g majonezo;
20 g svogūnų laiškų;
100 g grietinės;
6 putpelių kiaušinių;
200 g moliūgų;
200 g šviežių burokėlių;
100 ml acto;
100 g cukraus;
100 ml šeivamedžio sirupo;
šlakelio sojų padažo;
saujelės mažų žalumynų.
Supjaustytą svogūną apipilkite obuolių sultimis, apibarstykite cinamonu, įdėkite cinamono lazdeles, užpilkite 25 ml acto ir viską gerai išmaišykite. Į šį marinatą sumerkite silkę ir palikite kuriam laikui pasimarinuoti. Tuo metu išvirkite putpelių kiaušinius. Daržovių marinatui sumaišykite 50 ml acto su 150 ml vandens ir pagardinkite šeivamedžio sirupu. Į marinatą sudėkite plonai pjaustytą moliūgą ir šviežius burokėlius bei palikite kuriam laikui pasimarinuoti. Virtus burokėlius supjaustykite kubeliais, pagardinkite cukrumi, šlakeliu sojų padažu bei balzaminiu actu ir pakepinkite keptuvėje ant gabalėlio sviesto. Juodos duonos riekeles sutrinkite trintuvu iki trupinių ir pakepinkite svieste. Padažui svogūnų laiškus susmulkinkite trintuvu bei sumaišykite su majonezu ir grietine. Marinuotą silkę patiekite kartu su daržovėmis, duonos trupiniais, virtais putpelių kiaušiniais bei paruoštu padažu.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...