- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Savaitgalio pietums – vištienos suktinukai su moliūgu ir prancūziškas desertas
-
Savaitgalio pietums – vištienos suktinukai su moliūgu ir prancūziškas desertas
-
Savaitgalio pietums – vištienos suktinukai su moliūgu ir prancūziškas desertas
-
Savaitgalio pietums – vištienos suktinukai su moliūgu ir prancūziškas desertas
Besibaigiant rudeniui ir po truputį artėjant didžiosioms metų šventėms, lietuvių gaminami patiekalai taip pat įgauna šventiškumo tiek išvaizda, tiek skoniu.
Linksmasis laidos „Gardu Gardu“ virtuvės šefas Gian Luca Demarco pagamins lietuviškos vištienos suktinukus su itališkais ingredientais bei patieks juos su orkaitėje kepto moliūgo garnyru. Profesionalūs patarimai bus naudingi kiekvienai šeimininkei ir iš pažiūros sudėtingas patiekalas taps tikrai lengvai ir greitai pagaminamu.
Tradiciškai profesionalus konditeris Ali pratęs laidų ciklą, skirtą klasikiniams prancūziškiems desertams, ir pristatys vidurio Prancūzijoje gimusį bei visame pasaulyje išpopuliarėjusį desertą – klafutį su vyšniomis. Taip pat supažindins su šio deserto gaminimo subtilybėmis, bei papasakos, kodėl būtent tam regione jis atsirado ir su kokiais vaisiais bei uogomis jis dažniausiai gaminamas.
Ką reikia daryti su tešla, kad ji kepdama išsaugotų norimą formą, bei kitos konditerinės ir kulinarinės paslaptys – šį šeštadienį 9.30 val. televizijos laidoje „Gardu Gardu“ per TV3.
Įdaryta vištienos šlaunelių mėsa su orkaitėje keptu moliūgu
Reikės:
600 g vištienos kulšelių mėsos be kaulo ir odos
1 nedidelis moliūgas
200 g pusiau minkšto brandinto sūrio (geriausiai tiktų itališkas taledžo sūris)
100 g plonai pjaustyto virto itališko kumpio
2 nuluptų česnako skiltelių
0,5 stiklinės balto sauso vyno
Ypač tyro alyvuogių aliejaus
Rūkyto alyvuogių aliejaus
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Vištienos prieskonių
2 šviežio rozmarino šakelių.
Gaminimas. Moliūgą perpjauti per pusę ir išimti sėklų masę. Tada supjaustyti pusmėnuliais ir sudėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir pabarstyti plonomis riekelėmis pjaustyta česnako skiltele bei rozmarino lapeliais. Kepti iki 200°C įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.
Sūrį supjaustyti 1 cm storio ir pločio juostelėmis. Mėsos gabaliukų paviršių pabarstyti vištienos prieskoniais. Tada ant kiekvieno gabaliuko uždėti po kumpio riekelę bei po 2 sūrio juosteles. Susukti mėsos gabaliukus ir užspausti mediniais iešmeliais.
Gilesnėje keptuvėje, tinkančioje dėti į orkaitę, įkaitinti alyvuogių aliejų kartu su nesmulkinta česnako skiltele. Sudėti vištienos suktinukus, pabarstyti druska, pipirais ir ant aukštos kaitros apkepinti iš abiejų pusių. Tada supilti baltą vyną ir patroškinti porą minučių. Orkaitėje apkepintą moliūgą sudėti į keptuvę su vištiena ir įdėti atgal į orkaitę 5 minutėms.
Vištieną su moliūgo riekelėmis patiekti lėkštėje, užpilti susidariusiu padažu ir pašlakstyti rūkytu alyvuogių aliejumi.
Klafutis su vyšniomis
Tešlai reikės:
140 g kambario temperatūros sviesto
130 g cukraus
180 g miltų
3 kiaušinių tryniai
0,5 arb. š. druskos
1 arb. š. kepimo miltelių
Įdarui reikės:
2 kiaušinių
5 kiaušinių trynių
300 g grietinėlės
70 g cukraus
60 g pasiflorų tyrės
20 ml apelsinų likerio „Cointreau“
1 arb. š. vanilinio cukraus su vanilės sėklomis
300 g šaldytų vyšnių.
Gaminimas. Į elektrinį smulkintuvą sudėti sviestą ir suberti cukrų. Sumalti iki vientisos masės. Po vieną sudėti kiaušinių trynius ir kaskart viską permalti. Tada suberti miltus, druską ir kepimo miltelius. Permalti iki vientisos masės ir gautą tešlą sudėti į kepimo formą. Pirštais išlyginti tešlą ant dugno ir padaryti tokio pačio storio bei 5 cm aukščio sienelę. Gautą pyrago pagrindą su visa kepimo forma įdėti į šaldiklį 5-10 minučių. Ant sustingusio pagrindo uždėti kepimo popierių ir ant jo pripilti kietų birių produktų: žirnių, pupelių ir pan. Kepti iki 160°C įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.
Aukštame dubenyje kartu išplakti kiaušinius, kiaušinių trynius ir cukrų iki vientisos masės. Neperplakti iki purumo. Supilti apelsinų likerį, pasiflorų tyrę, grietinėlę, įberti vanilinio cukraus ir išmaišyti iki vientisos masės. Ant iškepusio ir šiek tiek pravėsusio pagrindo sudėti atšildytas ir nusunktas vyšnias bei iš lėto, kas nesusidrumztų, supilti kiaušinių masę. Kepti iki 140°C įkaitintoje orkaitėje 1 valandą. Iškepusį palikti pastovėti ir šiek tiek pravėsti. Išimti iš kepimo formos ir prieš patiekiant paviršių pabarstyti cukraus pudra.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
A. Širinskienė receptų neužsirašinėja: viską deda iš širdies ir iš akies7
Ruduo – derliaus nuėmimo metas. Nors jau prieš kurį laiką paliko valstiečių partiją, nuosavoje sodyboje gyvenanti Seimo narė Agnė Širinskienė turi daugybę valstietiškų darbų. ...
-
Cukinija – tobula daržovė: patarimai, kokiu kulinariniu amplua ją išmėginti (receptai)
Kilusi iš tolimosios Meksikos, cukinija netruko sužavėti europiečius ir jau daugelį metų puikiai dera Lietuvoje. Net ir neturintys daržo apdovanojami gausų cukinijų derlių išauginusių kaimynų, draugų, pažįstamų: gal paimtumėte ben...
-
Obuoliai naudingi sveikai mitybai
Visiems žinoma, kad obuolius valgyti naudinga. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad obuolius verta įtraukti į sveikesnės mitybos racioną, nes juose esančios medžiagos gali sumažinti lėtinių ligų riziką ir sustiprinti imunitetą....
-
Kaip žiemai gėrybes ruošdavosi mūsų protėviai
Įpratome uogas šaldyti, o agurkus raugti, tačiau, pasak gastronominio paveldo tyrinėtojo prof. Rimvydo Laužiko, nemažą dalį senųjų maisto konservavimo technologijų išstūmė šaldytuvas ir šaldiklis. Praeities žmones neabe...
-
Tinklaraštininkas savo filmukais ir linksmina, ir moko gaminti2
Klaipėdoje gyvenantis Andrius Šimulynas – maisto tinklaraštininkas, stebinantis savo instagramo sekėjus originaliais filmukais apie maisto gaminimą. Tiesa, jis nėra nei profesionalus šefas, nei specialius mokslus krimtęs operato...
-
Visai šeimai – pietūs už tris eurus: įvardijo, kodėl neverta užkibti ant akcijų3
Pietūs už 3 eurus visai šeimai – atrodo neįmanoma. Tačiau vilnietė Brigita įrodys, kad šiais laikais nėra nieko tokio, ko nepakeistų šiek tiek fantazijos ir keli puikūs patarimai, praneša LNK. ...
-
Gausėjantis obuolių ir kriaušių derlius – rudens ženklas (receptai)1
Gausėjantis obuolių ir kriaušių derlius – ženklas, kad jau žengiame į rudenį. Lietuviai turi aiškius tiek obuolių, tiek kriaušių favoritus. Visgi skirtingos veislės gali apdovanoti skirtingais potyriais, tad kaip pasirinkti...
-
Lapiniai kopūstai: kodėl tai – supermaistas?2
Lapiniai kopūstai – viena maistingiausių kopūstų rūšių. Šiuose kopūstuose gausu vitaminų A, C ir K, o kopūstuose esančios skaidulos padeda užtikrinti gerą virškinimo sistemos veiklą. Tai universali daržovė, paįvairina...
-
Dietistė V. Kurpienė: pomidorai – skanu ir naudinga5
Dažnai domimasi, kokie pomidorai vertingiausi: raudoni, oranžiniai, geltoni ar juodi? Tiesa ta, kad skirtingų spalvų pomidorai turi skirtingų ypatybių, kurios visos mums savaip naudingos ir reikalingos. Dietistė Vaida Kurpienė pataria valgyti skirting...
-
Žiemos atsargoms – raugintos daržovės (receptai)
Vis dar mėgaujamės šviežiomis sodo, daržo ir šiltnamio gėrybėmis, tačiau artėjant rudeniui skubame pasiruošti daržovių žiemai. Tam puikiai pasitarnauja rauginimas, kuris – ne tik paprastas, mitybos specialistų giriamas, b...