Rugsėjo 1-ąją pasitinkame gardžiai ir sveikai: kulinarinės idėjos smagiausiam maisto vakarėliui

  • Teksto dydis:

Į šalies mokyklas grįžtant kontaktiniam ugdymui, artėjanti Rugsėjo 1-oji vėl bus panaši į tradicinę mokslo metų pradžią. Nors ši šventė kasmet miestuose suburia begales moksleivių ir jų tėvų, šiemet galima tikėtis ir dažnesnio apsisprendimo naujus mokslo metus paminėti namuose, tik su artimiausiais žmonėmis. Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai dalinasi receptų idėjomis, padėsiančiomis šią progą atšvęsti skaniai, sveikai ir spalvingai.

Kviečia įkvėpti pokyčiams

Atsigręždama į nuolat kintančią pandemijos situaciją šalyje „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė tiki, kad Rugsėjo 1-ąją puikiausiai galima atšvęsti ne tik kavinėse ar restoranuose, bet ir prie šventinio pietų stalo namuose.

„Tik būdami atsakingi galėsime džiaugtis grįžimu į įprastą gyvenimą. Tai ypač aktualu artėjančią Rugsėjo 1-ąją, kuomet po vasaros bei nuotolinio mokymosi vaikai bus išsiilgę tiek vieni kitų, tiek tradicinės šventės. Tuo tarpu šios šventės minėjimas prie bendro stalo su artimiausiais žmonėmis gali padėti kuriant naujas tradicijas. Svarbiausia į tai pažiūrėti kūrybiškai“, – sako E. Dapkienė.

Tiems, kurie nuspręs Rugsėjo 1-ąją atšvęsti namuose, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė siūlo suruošti tikrą maisto puotą. Taipogi, anot jos, tokiam kulinariniam vakarėliui išties verta gaminti sveikus patiekalus, kurie leis mokslo metų pradžią sutikti visapusiškai naudingai: pasirūpinant atžalų sveikata ir gera nuotaika.

„Pastaruosius pandemijos metus moksleiviai daugiau laiko praleido prie ekranų, mažiau judėjo, o jų mityba išsibalansavo. Tad ir naujausi Vilniaus universiteto tyrimai atskleidė vis stiprėjančią problemą dėl vaikų nutukimo – prieš pandemiją šalyje jų buvo apie 5 proc., o pastaruoju laiku skaičius ūgtelėjo dvigubai. Tai tik įrodo, kokia svarbi yra sveika ir subalsuota mityba, kurios įpročius reiktų ugdyti nuo mažų dienų. Todėl Rugsėjo 1-oji, mokslo ir žinių šventė, yra puikus laikas įkvėpti vaikus tokiems pokyčiams“, – pažymi B. Baratinskaitė.

Ta proga maisto gamybos ekspertė dalijasi šventinių patiekalų receptais, kurie leis įvairiausiais skoniais mėgautis be jokios sąžinės graužaties.

Sveikuoliškų sūrio krekerių „Boružėlės“

Reikės:

100 g speltos miltų,

100 g parmezano sūrio,

40 g sviesto,

3 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus,

1 kiaušinio trynio,

žiupsnelio druskos,

10 vyšninių pomidorų,

tiek pat alyvuogių,

4 valgomųjų šaukštų lydyto sūrelio,

1 saliero.

Pirma, pasigaminkite krekerius. Į indą su miltais sutarkuokite sviestą, įdėkite druskos, maišykite, kol gausite trupiniuotą tešlą. Smulkia tarka sutarkuokite sūrį. Dėkite jį į tešlą, įpilkite kiaušinio trynį ir alyvuogių aliejų. Tešlą minkykite rankomis, tuomet laikykite šaldytuve apie 20 minučių. Išėmę iškočiokite, supjaustykite stačiakampio formelėmis, o skylutes krekeriams padarykite naudodami šiaudelius. Pagal skonį ant krekerių pabarstykite sezamo sėklų, sudėkite juos ant kepimo popieriaus, kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių.

Vėliau krekerius išimkite iš orkaitės, leiskite atvėsti. Tada ant kiekvieno tepkite tepamąjį sūrelį, dėkite po dvi pomidoro puseles, alyvuogę. Į kiekvieną jų įsmeikite po plonai pjaustytus saliero stiebelius. Taip turėsite linksmas ir gardžias boružėles.

Sveika, gardi ir maistinga: pica su daržovėmis

Pagrindui reikės:

pusės cukinijos,

kelių saujų avižinių miltų,

2 kiaušinių ir mėgstamų prieskonių.

Padengimui reikės:

norimo kiekio špinatų,

pievagrybių,

vyšninių pomidorų,

pakelio mocarelos sūrio,

4 šauktų 100 proc. pomidorų pastos.

Pagrindui naudojamus ingredientus sudėkite į trintuvą – viską sutrinkite iki vientisos masės. Po to gautą tešlą užpilkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Suformuokite blyno formą ir kepkite orkaitėje apie 15–20 minučių 200 laipsnių temperatūroje. Tešla turi gražiai paruduoti.

Kol keps pagrindas, nuplaukite špinatus, supjaustykite pievagrybius, vyšninius pomidorus ir mocarelos sūrį. Iškepus pagrindui, ant jo užtepkite pomidorų pastos, sudėkite špinatus, sūrį, pievagrybius ir vyšninius pomidorus. Viską pabarstykite mėgstamais prieskoniais ir darkart įkiškite į orkaitę 10 minučių arba tol, kol sūris išsilydys. Skanaus!

Smaližiaukite drąsiai: morkų keksiukai

Reikės:

4 kiaušinių,

200 g avižinių miltų,

2 morkų,

1 apelsino,

2 šauktų medaus,

1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių.

Morkas smulkiai sutarkuokite, įmuškite kiaušinius, įdėkite medų, įspauskite apelsino sulčių ir kruopščiai išmaišykite. Tada į tešlą įberkite miltus ir kepimo miltelius – maišykite, kol neliks sausų ingredientų. Jei norite saldesnių keksiukų, įdėkite saują razinų ar kitų džiovintų vaisių. Tuomet tešlą supilstykite į keksiukų formeles taip, kad ji užpildytų ne daugiau 2/3 formelės tūrio. Viską kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje geras 15 minučių. Išėmę atvėsinkite ir mėgaukitės.

„Rugsėjo 1-osios šventė yra skirta kuo daugiau laiko praleisti kartu, o tai visuomet galite padaryti ir  virtuvėje. Įtraukite vaikus į maisto ruošimą, kuris taps ir pramoga, ir puikiu būdu išmokti ko nors naujo. Netruksite nustebti, kaip visa šeima noriai leisis į nepatirtų skonių atradimus“, – šypsosi B. Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių