Ruduo – pats turtingiausias daržovių ir vaisių sezonas. Net jei neturite savo daržo, jų galima nusipirkti ūkininkų turgeliuose ar prekybos centruose. Taigi rudenį, pasak mitybos specialistų, iš tiesų galime valgyti visavertį maistą, kuris mūsų organizmą prieš šaltąjį sezoną aprūpins vitaminais ir mikroelementais.
7 porcijos per dieną
JAV ir Europos mitybos specialistai rekomenduoja kasdien suvalgyti 7 porcijas vaisių ir daržovių. Ar realu, paklausite? Taip.
Per kiekvieną valgymą turite vartoti daržovių ar vaisių. Net pusryčiai ne išimtis. Ryte galite išsikepti omleto su daržovėmis arba suvalgyti salotų, pagardintų aliejumi arba jogurtu. Užkandžiauti tarp pagrindinių valgymų taip pat reikėtų vaisiais arba daržovėmis, pasiimkite su savimi į darbą obuolį, kriaušę ar bananą. Vakarienei rinkitės troškintas daržoves: cukinijas, baklažanus, kopūstus ir t.t. Lengvai pasisavinami jie suteiks organizmui energijos ir reikalingų medžiagų. O štai naktipiečiams jau išgerkite tik stiklinę kefyro.
Meniu ypatumai
Rudenį svarbu atkreipti dėmesį į jūsų organizmo ypatumus ir poreikius. Maistas neturėtų būti sunkus, juk ruduo – virškinimo ligų paūmėjimo sezonas. Šiuo metų laiku nereikėtų „apkrauti“ skrandžio. Ir kalbama čia ne tik apie riebius kepsnius. Jeigu gaminate salotas, jos neturėtų būti aštrios ar rūgščios, nes toks maistas dirgina skrandžio gleivinę, sukelia rėmenį. Kai kurios termiškai neapdorotos daržovės taip pat gali sukelti virškinimo problemų. Pavyzdžiui, žalių kopūstų salotų derėtų atsisakyti tiems, kuriuos kamuoja gastritas ar kolitas (storosios žarnos uždegimas). Virškinamąjį traktą dirginti taip pat gali svogūnai, česnakai, pomidorai (gausiai vartojami), citrusiniai vaisiai. Todėl žmonėms, kurių skrandžio rūgštingumas yra padidėjęs, šias daržoves geriausia vartoti termiškai apdorotas.
Mėsą dažniau keiskite paukštiena arba žuvimi bei kitais jūros produktais.
Pietums rinkitės daržovių sriubą
Rudens meniu būtinai turi būti pieno produktų: varškės, kefyro, jogurto. Rinkitės juos kuo natūralesnius. Salotos be majonezo jums neskanios? Retkarčiais pasmaguriaukite ir jo, tačiau jį pirkdami atidžiai skaitykite etiketes ir rinkitės tokį, kuriame mažiau viskių priedų. Beje, verta prisiminti, kad kuo majonezas riebesnis, tuo jame mažiau priedų ir atvirkščiai, kuo liesesnis, tuo „chemijos“ daugiau.
Užkąsti, kad pagerėtų nuotaika
Atsisveikinimas su vasara, trumpėjanti diena, neišvengiamai veikia ir mūsų nuotaiką. Tačiau neskubėkite gardžiuotis šokoladu, kad organizme netrūktų serotonino. Jo kiekį organizme gali papildyti bananai, obuoliai, persimonai, slyvos. Na, o jei be šokolado negalite, rinkitės juodąjį.
Kavą kaitaliokite su žaliąja ir juodąja arbata, neatsisakykite ir vaistažolių arbatų. Nepamirškite vandens, nors jo, aišku, rudenį norisi mažiau nei vasarą.
Na, ir žinoma, nepamirškite fizinio aktyvumo: daug vaikščiokite pėsčiomis, važinėkite dviračiu. Išeikite pasivaikščioti prieš miegą.
Naujausi komentarai