Rudeniu kvepiantys patiekalai: polenta su voveraitėmis ir migdolinis aviečių desertas

  • Teksto dydis:

Ruduo yra turtingas įvairiomis sodo bei daržo gėrybėmis. Nejučia pradedame keisti meniu ir gaminti patiekalus būtent iš jų. Taigi, ir „Gardu Gardu“ laidos vedėjai Ali Gadžijevas ir Gian Luca Demarco siūlo receptus, įkvėptus šio nuostabaus metų laiko.

Pastaruoju metu socialiniai tinklai mirga nuo nuotraukų su pilnais krepšiais grybų. Taigi, linksmasis šefas Gian Luca siūlo pasigaminti itališką patiekalą su grybais - polentą su voveraitėmis ir kale kopūstais. Šis patiekalas nėra visai įprastas lietuviškam skoniui, tačiau į Italiją tikrai nukels.

Profesionalus konditeris Ali Gadžijevas pagamins migdolinį desertą su vis dar sirpstančiomis avietėmis. Jos šiuo metu yra pačios skaniausios, taigi tai yra pats laikas desertus gaminti būtent su jomis.

Rudeniu kvepiantys receptai ir įdomūs pasakojimai šį šeštadienį 9 val. laidoje „Gardu Gardu“ per žiūrimiausią TV3 televiziją!

Polenta su voveraitėmis ir kale kopūstais

Polentai reikės: 

1 l pieno;

250 g kukurūzų miltų Polenta;

2-3 valg. š. rūkyto alyvuogių aliejaus ;

druskos;

pipirų.

Kale kopūstų ir voveraičių garnyrui reikės:

1 raudonojo svogūno;

kelių šakelių petražolių;

200 g voveraičių;

150 ml balto vyno; 

kelių konservuotų ančiuvių;

1 čili pipiro;

300 g kale kopūsto;

50 g vytintos kiaulenos šoninės;

alyvuogių aliejus;

druskos;

pipirų.

Gaminimas:

Polentai užvirti pieną, nukelti nuo kaitros ir maišant šluotele supilti kukurūzų miltus. Prikaistuvį grąžinti ant kaitros ir maišant kaitinti, kol pradės burbuliuoti ir polenta taps tvirta. Paskaninti druska ir pipirais, užpilti šlakelį rūkyto aliejaus, permaišyti ir išpilti į didesnį indą. Palikti, kad atvėstų ir sutvirtėtų.

Garnyrui pusžiedžiais supjaustyti nuluptą svogūną ir dėti kepti į įkaitintą keptuvę su alyvuogių aliejumi. Jiems suminkštėjus suberti gerai nuvalytas voveraites. Šiek tiek apkepus supilti baltą vyną, suberti susmulkintas petražoles, šiek tiek pamažinti temperatūrą ir užberti druskos bei pipirų. Troškinti apie 5 min. Su kiaurasamčiu į indą išimti garnyrą, kad padažas liktų keptuvėje. Į ją dėti ančiuvius ir apkepinti. Tuomet sudėti čili pipirus ir kepti, kol pipiras suminkštės. Suberti susmulkintą kale kopūstą ir kepti kelias minutes. Tik nereikia perkepti, kad lapai išliktų žali. Galiausiai įdėti smulkintos kiaulienos šoninės ir pagardinti pipirais. Pakepinti dar dvi minutes ir garnyras paruoštas.

Sustingusią polentą supjaustyti norimo dydžio ir formos gabalėliais ir apskrudinti iki 180 laipsnių įkaitusioje orkaitėje su grilio režimu. Ant apkepusio polentos gabalėlio dėti kale kopūstų su čili garnyrą ir ant viršaus – voveraičių.

Migdolinis morenginis desertas su avietėmis

Morenginiam biskvitui reikės: ·

6 kiaušinių baltymų ;

200 g cukraus;

2 arb. š. vanilės ekstrakto;

100 g migdolų miltų.

Sviestiniam migdoliniam kremui reikės:

30 g vandens;

120 g cukraus;

3 kiaušinių baltymų;

300 g sviesto;

100 g migdolų riešutų pastos.

Įdarui taip pat reikės: 

300 g aviečių.

Gaminimas:

Kiaušinių baltymus išplakti kartu su cukrumi iki baltų putų, kol masė taps tvirta ir blizgi. Atsargiai įmaišyti migdolų miltus ir vanilės ekstraktą. Suformuoti du apskritimo formos lakštus ir su šaukštu „pašiaušti“ paviršių. Kepti 110 laipsnių temperatūroje apie 90 min. Iškepusius atvėsinti.

Kremui pradžiai iš cukraus ir vandens išvirti sirupą iki 120 laipsnių temperatūros. Sirupu nuplikyti baltymus (pilti nuolat plakant plona srovele katiliuko šonu) ir plakti, kol atvės iki kambario temperatūros. Morengas bus tąsus, blizgantis, laikantis formą. Į morengą įdėti riešutinę pastą ir plakant po truputį sudėti sviestą. Plakti, kol kremas taps vientisas. Jį palikti 20-30 min. šaldytuve, kad atvėstų ir sutvirtėtų. Taip bus žymiai lengviau dirbti.

Ant morenginio biskvito (lygiu paviršiumi į viršų) pilnai iš kraštų dėti aviečių žiedą. Tuomet link vidurio suformuoti kremo žiedą, vėl aviečių ir taip iki galo. Ant viršaus uždėti morenginį biskvitą lygiu paviršiumi į apačią.

Skanaus!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių