- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Pusryčiai aplink pasaulį – keturios sumuštinių idėjos
-
Pusryčiai aplink pasaulį – keturios sumuštinių idėjos
-
Pusryčiai aplink pasaulį – keturios sumuštinių idėjos
-
Pusryčiai aplink pasaulį – keturios sumuštinių idėjos
-
Pusryčiai aplink pasaulį – keturios sumuštinių idėjos
-
Pusryčiai aplink pasaulį – keturios sumuštinių idėjos
-
Pusryčiai aplink pasaulį – keturios sumuštinių idėjos
-
Pusryčiai aplink pasaulį – keturios sumuštinių idėjos
Manote, kad sumuštinis pusryčiams – neįdomus ir atsibodęs patiekalas? Klystate – sumuštiniai išgyvena tikrą renesansą. "Nauja socialinių tinklų mada atgaivina šį patiekalą, kuris neapsiriboja avokado skrebučiu", – tikina maisto tinklaraštininkė Julija Steponavičiūtė.
Lietuvoje viengubi sumuštiniai visuomet buvo populiarūs. "Pamenu, kaip vaikystėje eidavome iš proto dėl tokių orkaitėje keptų sumuštinių. Šis įprotis šiandien tapo standartu, kurį dabar mums padeda išlaikyti pasaulinės sumuštinių tendencijos ir domėjimasis įvairių šalių virtuvėmis. Yra daug sumuštinio pranašumų: patraukli išvaizda, galimybė išdėlioti ingredientus netvarkingai, nebijoti užtepti ir užbarstyti daugybės sluoksnių", – vardija J.Steponavičiūtė.
Jeigu sumuštinį ketinate valgyti ne rankomis, o peiliu ir šakute, vertėtų išbandyti ruginę duoną. Priešingai nei kvietinė, ji taip greitai nesugeria sumuštinio ingredientų skysčio, yra tvirtesnė ir sodresnė. J.Steponavičiūtė siūlo išbandyti kelis sumuštinių receptus, įkvėptus pasaulio virtuvės.
Turkiškas sumuštinis su marškinėliuose virtu kiaušiniu ir jogurtu
Riekę juodos ruginės duonos su saulėgrąžomis paskrudinkite. Du šaukštus jogurto sumaišykite su smulkinta česnako skiltele, įmaišykite žiupsnį druskos. Šaukštelį sviesto pakaitinkite keptuvėje, kol švelniai paruduos, įmaišykite paprikos ir kajeno paprikos miltelių, nukelkite nuo viryklės. Nedideliame puode užvirkite vandenį, sumažinkite karštį, įmaišykite pusę šaukštelio acto. Įmuškite vieną kiaušinį į nedidelį dubenėlį, iš dubenėlio švelniu, bet staigiu judesiu supilkite kiaušinį į vandenį. Palikite kelioms minutėms vandenyje, kol baltymas sutvirtės, bet trynys liks skystas. Ant duonos riekės paskleiskite jogurtą, ant viršaus dėkite kiaušinį. Sviestą nukoškite ir juo apšlakstykite sumuštinį. Apibarstykite jūros druska ir smulkintais džiovintais aitriųjų paprikų dribsniais.
Marokietiškas sumuštinis su humusu ir daržovėmis
Nedidelę morką supjaustykite šiaudeliais. Sumaišykite su šlakeliu aliejaus, klevų sirupo ir balzaminio acto. Dėkite ant kepimo skardos ir pašaukite į orkaitę 20 min. Paruoškite padažą: pusę skiltelės česnako sutraiškykite ir sumaišykite su puse šaukšto tahinio, šlakeliu vandens ir citrinų sulčių bei žiupsniu jūros druskos. Sausoje keptuvėje ant nedidelės ugnies, vis pamaišydami, pakepinkite saujelę kedrinių pinijų. Ant juodos duonos riekės tepkite šaukštą mėgstamo humuso, ant viršaus dėkite keptas morkas, apibarstykite kedrinėmis pinijomis, apšlakstykite tahinio padažu.
Amerikietiškas sumuštinis su šonine ir riešutų sviestu
Riekelę duonos su saulėgrąžomis paskrudinkite, tuo metu keptuvėje apkepkite kelias labai plonas juosteles šoninės. Nusausinkite riebalų perteklių. Ant riekės tepkite šaukštą riešutų sviesto, šaukštą uogienės, ant viršaus dėkite gabalėliais pjaustyto banano ir traškią šoninę.
Portugališkas skrebutis su konservuota žuvimi
Riekelę duonos su saulėgrąžomis paskrudinkite. Pusę nedidelio svogūno susmulkinkite. Keturis pomidoriukus perpjaukite perpus, sumaišykite su svogūnu, įmaišykite du šaukštelius acto, žiupsnį džiovintų žolelių ir pusę šaukšto alyvuogių aliejaus, švelniai pasūdykite. Ant duonos paskleiskite pomidoriukų mišinį, apibarstykite smulkintomis alyvuogėmis, ant viršaus dėkite 2–3 šprotus. Apšlakstykite skysčiu, likusiu nuo pomidoriukų.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...