Pusryčiai aplink pasaulį – keturios sumuštinių idėjos

  • Teksto dydis:

Manote, kad sumuštinis pusryčiams – neįdomus ir atsibodęs patiekalas? Klystate – sumuštiniai išgyvena tikrą renesansą. "Nauja socialinių tinklų mada atgaivina šį patiekalą, kuris neapsiriboja avokado skrebučiu", – tikina maisto tinklaraštininkė Julija Steponavičiūtė.

Lietuvoje viengubi sumuštiniai visuomet buvo populiarūs. "Pamenu, kaip vaikystėje eidavome iš proto dėl tokių orkaitėje keptų sumuštinių. Šis įprotis šiandien tapo standartu, kurį dabar mums padeda išlaikyti pasaulinės sumuštinių tendencijos ir domėjimasis įvairių šalių virtuvėmis. Yra daug sumuštinio pranašumų: patraukli išvaizda, galimybė išdėlioti ingredientus netvarkingai, nebijoti užtepti ir užbarstyti daugybės sluoksnių", – vardija J.Steponavičiūtė.

Jeigu sumuštinį ketinate valgyti ne rankomis, o peiliu ir šakute, vertėtų išbandyti ruginę duoną. Priešingai nei kvietinė, ji taip greitai nesugeria sumuštinio ingredientų skysčio, yra tvirtesnė ir sodresnė. J.Steponavičiūtė siūlo išbandyti kelis sumuštinių receptus, įkvėptus pasaulio virtuvės.

Turkiškas sumuštinis su marškinėliuose virtu kiaušiniu ir jogurtu

Riekę juodos ruginės duonos su saulėgrąžomis paskrudinkite. Du šaukštus jogurto sumaišykite su smulkinta česnako skiltele, įmaišykite žiupsnį druskos. Šaukštelį sviesto pakaitinkite keptuvėje, kol švelniai paruduos, įmaišykite paprikos ir kajeno paprikos miltelių, nukelkite nuo viryklės. Nedideliame puode užvirkite vandenį, sumažinkite karštį, įmaišykite pusę šaukštelio acto. Įmuškite vieną kiaušinį į nedidelį dubenėlį, iš dubenėlio švelniu, bet staigiu judesiu supilkite kiaušinį į vandenį. Palikite kelioms minutėms vandenyje, kol baltymas sutvirtės, bet trynys liks skystas. Ant duonos riekės paskleiskite jogurtą, ant viršaus dėkite kiaušinį. Sviestą nukoškite ir juo apšlakstykite sumuštinį. Apibarstykite jūros druska ir smulkintais džiovintais aitriųjų paprikų dribsniais.

Marokietiškas sumuštinis su humusu ir daržovėmis

Nedidelę morką supjaustykite šiaudeliais. Sumaišykite su šlakeliu aliejaus, klevų sirupo ir balzaminio acto. Dėkite ant kepimo skardos ir pašaukite į orkaitę 20 min. Paruoškite padažą: pusę skiltelės česnako sutraiškykite ir sumaišykite su puse šaukšto tahinio, šlakeliu vandens ir citrinų sulčių bei žiupsniu jūros druskos. Sausoje keptuvėje ant nedidelės ugnies, vis pamaišydami, pakepinkite saujelę kedrinių pinijų. Ant juodos duonos riekės tepkite šaukštą mėgstamo humuso, ant viršaus dėkite keptas morkas, apibarstykite kedrinėmis pinijomis, apšlakstykite tahinio padažu.

Amerikietiškas sumuštinis su šonine ir riešutų sviestu

Riekelę duonos su saulėgrąžomis paskrudinkite, tuo metu keptuvėje apkepkite kelias labai plonas juosteles šoninės. Nusausinkite riebalų perteklių. Ant riekės tepkite šaukštą riešutų sviesto, šaukštą uogienės, ant viršaus dėkite gabalėliais pjaustyto banano ir traškią šoninę.

Portugališkas skrebutis su konservuota žuvimi

Riekelę duonos su saulėgrąžomis paskrudinkite. Pusę nedidelio svogūno susmulkinkite. Keturis pomidoriukus perpjaukite perpus, sumaišykite su svogūnu, įmaišykite du šaukštelius acto, žiupsnį džiovintų žolelių ir pusę šaukšto alyvuogių aliejaus, švelniai pasūdykite. Ant duonos paskleiskite pomidoriukų mišinį, apibarstykite smulkintomis alyvuogėmis, ant viršaus dėkite 2–3 šprotus. Apšlakstykite skysčiu, likusiu nuo pomidoriukų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kcjckckv

Kcjckckv portretas
O patys neturit kokiu idejiu ar tik viska nukopijuoti ?

wacekas

wacekas portretas
sumustinis yra tas kuri sumuse t.y gerai gavo i bumbula
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių