- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kone kiekvieną pagrindinį patiekalą papildo pasirinktas garnyras, padedantis atsiskleisti pagrindiniams patiekalo skoniams. Bulvių košė ir salotos – tikra tradicinės virtuvės garnyrų klasika. Tačiau ir šioje srityje naujovių ar tradicinių pasirinkimų variacijų netrūksta. Įdomiais ir originaliais, tačiau prie daugelio patiekalų tiksiančiais garnyrų receptais dalinasi ekspertas.
„Vienas svarbiausių garnyrų ingredientų – tai prieskoniai. Geras prieskonių pasirinkimas net ir visai paprastą ar įprastu tapusį patiekalą gali paversti, rodos, dar neragautu skanėstu. Tradiciškai tarp mūsų pirkėjų populiariausi įvairių rūšių pipirai, tačiau viso tinklo parduotuvėse pirkėjai gali rinktis ir iš dar daugiau nei 500 skirtingų pavadinimų prieskonių. Rekomenduoju juos naudoti saikingai, tačiau drąsiai mėginti naujus“, – dalinasi „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.
Naminis bolivinių balandų garnyras
Reikės: 350 g (pakelio) bolivinės balandos, aliejaus kepimui, poros skiltelių česnako, apie 200 g pievagrybių, 1 vnt. brokolio, pakelio (400 g) šaldytų žirnelių, sojų padažo bei persilado ar kitokių žolelių prieskonių.
„Bolivinės balandos kruopas išvirkite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite smulkintą česnaką, smulkintus pievagrybius, smulkintą brokolį bei šaldytus žirnelius. Nepamirškite pamaišyti, kad neprisviltų. Viskam iškepus apšlakstykite sojų padažu ir visą keptuvės turinį sumaišykite su išvirta bolivine balanda bei prieskoniais, tada išjunkite ugnį. Paruoštą garnyrą galite dar pagardinti citrinos sultimis“, – teigia A. Poleninas.
Bulvės su sūriu ir rozmarinu
Reikės: 8 vidutinio dydžio bulvių, pusės stiklinės išlydyto sviesto, žiupsnelio druskos ir pipirų, 2/3 stiklinės tarkuoto čederio sūrio, 1/3 stiklinės tarkuoto parmezano sūrio, žiupsnelio džiovintų rozmarinų, aitriųjų paprikų miltelių.
„Įkaitinkite orkaitę iki 220°C. Aštriu peiliu atsargiai įpjaukite bulves kuo plonesnėmis vertikaliomis skiltelėmis, neperpjaudami jų iki galo. Ištepę skardą aliejumi, įdėkite bulves, apšlakstykite ištirpdytu sviestu, paskaninkite druska ir pipirais. Kepkite bulves apie 50 min. arba tol, kol jos suminkštės. Galiausiai apibarstykite bulves įvairiais sūriais, aitriosios paprikos milteliais ir rozmarinu, ir pakepkite dar 5 min. tam, kad sūris išsilydytų. Skanaus!“, – pasakoja ekspertas.
Skrudinti avinžirniai
Reikės: 2 skardinių konservuotų avinžirnių, alyvuogių aliejaus, žiupsnelio jūros druskos, žiupsnelio saldžiųjų pipirų, žiupsnelio maltos ciberžolės ir aitriosios paprikos miltelių.
„Įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Nuplaukite avinžirnius, nusausinkite ir sudėkite juos ant kepimo popieriaus. Skrudinkite orkaitėje apie 15 min. Ištraukite, apibarstykite druska, prieskoniais, apšlakstykite aliejumi. Įdėkite į orkaitę dar 15 min., tuomet išjunkite orkaitę ir luktelėkite dar 15 min. prieš patiekdami, mat taip avinžirniai taps dar traškesni“, – pataria A. Poleninas.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Gardžios sumuštinių interpretacijos kiekvieno skoniui: su šaltiena, faršu ar krevetėmis2
Šį kartą TV3 laida „La maistas“ skirta itin dažnam ir populiariam patiekalui – sumuštiniui. Tačiau, kaip visada, laidos šefai Tomas ir Vylius pasiūlys netikėtų, įdomių interpretacijų. ...
-
Naujas supermaistas – iš jūros gelmių, bet receptai – žemiškai paprasti3
Produktai su jūros dumbliais Lietuvoje tampa jau ne egzotika, o kasdieniu pirkėjų pasirinkimu. Stiprėjant sveikos gyvensenos ir mitybos tendencijoms, visame pasaulyje jūros dumbliai sulaukia vis daugiau dėmesio, nes yra vertingas naudingų maistinių med...
-
Karantinas įkvėpė kulinarines keliones po pasaulį: šeima negamina identiško patiekalo6
Tinklaraštininkų Dovilės ir Manto Bajalių šeima dar pirmojo karantino metu visus, besidominčius maisto gamyba, pakvietė į virtualiąją kelionę po pasaulį, gaminant įvairių šalių patiekalus. Dabar prie projekto "Karantino s...
-
Natūralūs, sveiki ir gardūs mišiniai, kurie padės stiprinti imuninę sistemą1
Šią žiemą rūpintis organizmo apsauga nuo peršalimo ligas sukeliančių virusų – ypač aktualu. ...
-
Šefas G. L. Demarco atskleidė tobulo kepsnio paslaptis: išbandykite savo virtuvėje4
Stiprėjant grilio tradicijai Lietuvoje, vis daugiau gyventojų kepsninėje ruoštų patiekalų skoniais mėgaujasi ne tik vasarą, bet ir atvėsus orams. Galimybę ir žiemą paruošti gardžius kepsnius nei minutės nešąlant prie lauko ke...
-
Patiekalai iš kirvio koto per karantiną suartino žmones2
Apie maisto gaminimą Vytautas Palavinskas, menininkės Nomedos Marčėnaitės draugas, galėtų kalbėti ilgai. Kaip ir apie kitą savo hobį – buriavimą. "Kai beveik mėnesį praleidi jachtoje, nori nenori išmoksti kažką pagaminti net i&...
-
Skanūs ir be alkoholio: kokteiliai pakeliui į Naujuosius metus2
Per pastaruosius metus ryškėja tendencija įprastus alkoholinius gėrimus keisti sveikesnėmis alternatyvomis be alkoholio. Šį pokytį atliepia ne tik tokių gėrimų asortimentas, bet ir auganti jų paklausa. Nealkoholiniai gėrimai tinka ir ...
-
Pasilepinkite pyragais: tradicinis prancūziškas ir su midijomis
Artėja graži ir prasminga Trijų karalių šventė. Su ja kartu baigiasi ir didžiųjų žiemos švenčių laikotarpis. ...
-
Kūčios – magiškos, Kalėdos – sočios (receptai)1
Gruodžio 24-osios vakarą, patekėjus pirmajai žvaigždei, beveik visa Lietuva sėda prie Kūčių stalo. Mat stalas su dvylika patiekalų ir yra pagrindinis žiemos švenčių akcentas – visi ritualai, visos apeigos, visi papročiai daugiausia s...
-
Pirmą kartą Kūčių stalą ruošiantiems žmonėms – patarimai ir patiekalų receptai1
Nors sakoma, kad Kalėdos – šeimos šventė, specialistai ragina šiemet su artimaisiais šilčiausiais linkėjimais pasidalinti virtualiai. ...