Prieskoniais praturtinti garnyrai: apstulbins ir skoniu, ir aromatu

  • Teksto dydis:

Kone kiekvieną pagrindinį patiekalą papildo pasirinktas garnyras, padedantis atsiskleisti pagrindiniams patiekalo skoniams. Bulvių košė ir salotos – tikra tradicinės virtuvės garnyrų klasika. Tačiau ir šioje srityje naujovių ar tradicinių pasirinkimų variacijų netrūksta. Įdomiais ir originaliais, tačiau prie daugelio patiekalų tiksiančiais garnyrų receptais dalinasi ekspertas.

„Vienas svarbiausių garnyrų ingredientų – tai prieskoniai. Geras prieskonių pasirinkimas net ir visai paprastą ar įprastu tapusį patiekalą gali paversti, rodos, dar neragautu skanėstu. Tradiciškai tarp mūsų pirkėjų populiariausi įvairių rūšių pipirai, tačiau viso tinklo parduotuvėse pirkėjai gali rinktis ir iš dar daugiau nei 500 skirtingų pavadinimų prieskonių. Rekomenduoju juos naudoti saikingai, tačiau drąsiai mėginti naujus“, – dalinasi „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

Naminis bolivinių balandų garnyras

Reikės: 350 g (pakelio) bolivinės balandos, aliejaus kepimui, poros skiltelių česnako, apie 200 g pievagrybių, 1 vnt. brokolio, pakelio (400 g) šaldytų žirnelių, sojų padažo bei persilado ar kitokių žolelių prieskonių.

„Bolivinės balandos kruopas išvirkite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite smulkintą česnaką, smulkintus pievagrybius, smulkintą brokolį bei šaldytus žirnelius. Nepamirškite pamaišyti, kad neprisviltų. Viskam iškepus apšlakstykite sojų padažu ir visą keptuvės turinį sumaišykite su išvirta bolivine balanda bei prieskoniais, tada išjunkite ugnį. Paruoštą garnyrą galite dar pagardinti citrinos sultimis“, – teigia A. Poleninas.

Bulvės su sūriu ir rozmarinu

Reikės: 8 vidutinio dydžio bulvių, pusės stiklinės išlydyto sviesto, žiupsnelio druskos ir pipirų, 2/3 stiklinės tarkuoto čederio sūrio, 1/3 stiklinės tarkuoto parmezano sūrio, žiupsnelio džiovintų rozmarinų, aitriųjų paprikų miltelių.

„Įkaitinkite orkaitę iki 220°C. Aštriu peiliu atsargiai įpjaukite bulves kuo plonesnėmis vertikaliomis skiltelėmis, neperpjaudami jų iki galo. Ištepę skardą aliejumi, įdėkite bulves, apšlakstykite ištirpdytu sviestu, paskaninkite druska ir pipirais. Kepkite bulves apie 50 min. arba tol, kol jos suminkštės. Galiausiai apibarstykite bulves įvairiais sūriais, aitriosios paprikos milteliais ir rozmarinu, ir pakepkite dar 5 min. tam, kad sūris išsilydytų. Skanaus!“, – pasakoja ekspertas.

Skrudinti avinžirniai

Reikės: 2 skardinių konservuotų avinžirnių, alyvuogių aliejaus, žiupsnelio jūros druskos, žiupsnelio saldžiųjų pipirų, žiupsnelio maltos ciberžolės ir aitriosios paprikos miltelių.

„Įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Nuplaukite avinžirnius, nusausinkite ir sudėkite juos ant kepimo popieriaus. Skrudinkite orkaitėje apie 15 min. Ištraukite, apibarstykite druska, prieskoniais, apšlakstykite aliejumi. Įdėkite į orkaitę dar 15 min., tuomet išjunkite orkaitę ir luktelėkite dar 15 min. prieš patiekdami, mat taip avinžirniai taps dar traškesni“, – pataria A. Poleninas.


Šiame straipsnyje: prieskoniaigarnyrasreceptai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių