"Iš pradžių reikėjo žmones išmokyti, nes nebuvo mokančių ruošti tokį maistą. Dabar, jei reikia, jau galiu darbuotojus palikti vienus, bet taip būna retai – man pačiai labai patinka gaminti maistą, kurti receptus ir bent kol kas to neplanuoju keisti", – šy Pereiti į pagrindinį turinį

"Iš pradžių reikėjo žmones išmokyti, nes nebuvo mokančių ruošti tokį maistą. Dabar, jei reikia, jau galiu darbuotojus palikti vienus, bet taip būna retai – man pačiai labai patinka gaminti maistą, kurti receptus ir bent kol kas to neplanuoju keisti", – šy

2010-11-20 23:59
Neįprasta: restorano virtuvėje – vien daržovės, vaisiai, riešutai ir žalumynai.
Neįprasta: restorano virtuvėje – vien daržovės, vaisiai, riešutai ir žalumynai. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Skapo gatvėje neseniai atidarytas restoranas "Raw raw" – pirmasis Lietuvoje, skirtas žaliavalgiams. Taip save vadina žmonės, valgantys tik termiškai neapdorotą maistą.

Išsaugo vertingas medžiagas

Olga Dzindzeleta žaliavalge tapo prieš trejus metus – išgirdo apie tokį maitinimosi būdą iš vieno pažįstamo, pradėjo ieškoti informacijos ir nusprendė išbandyti, ar jai tai tiks ir patiks. Patiko, todėl po mėnesio prie jos prisijungė ir vyras Viktoras. Abu iki šiol dėl tokio sprendimo nepasigailėjo – tuo labiau kad nauji įpročiai jiems pasufleravo verslo idėją.

"Manau, kad Lietuvoje yra jau daug metų tokį maistą valgančių žmonių. Tik pastaruoju metu ne tik pas mus, bet visame pasaulyje apie tai pradėta daugiau šnekėti", – svarstė žalio maisto restorano direktorė O.Dzindzeleta.

Žalio, dar vadinamo gyvu, maisto idėja paprasta – jis turi būti termiškai neapdorotas, o jei apdorojamas, tai tik ne aukštesnėje nei 45 laipsnių temperatūroje. "Ši temperatūra yra riba, kai maiste išlieka vitaminai, mikroelementai ir enzimai", – aiškino O.Dzindzeleta.

Nors žaliavalgiai gali valgyti kai kurių rūšių mėsą ar žuvį, jei tik jų nebūtina termiškai apdoroti, O.Dzindzeleta to nedaro: "Čia kaip ir vegetarai, kurių būna skirtingų rūšių. Taip pat yra ir su žaliavalgiais. Mes valgome tik daržoves, vaisius, riešutus, sėklas, įvairius žalumynus."

Prie stalo – nuotykiai

Dalis į žalio maisto restoraną ateinančių žmonių iš anksto žino, ko tikėtis. Tačiau daugumai pirmasis apsilankymas būna tarsi nuotykis. "Užeina, dairosi, klausinėja, kas tas žalias maistas ir kaip mes čia gyvename. O kai paragauja, būna nestebę, kad sveikas maistas gali būti ir skanus", – juokėsi Olga.

Patiekalų pavadinimai restorano valgiaraštyje – įprasti: salotos, makaronai, ravioliai. Tačiau iš tiesų makaronai gaminami iš cukinijų, ravioliai – iš burokėlių. Vienas populiariausių restorano patiekalų – plovas – gaminamas iš morkų, pastarnokų, pievagrybių ir brokolių.

"Žmonės Lietuvoje dar nelabai žino, kas yra žalias maistas, todėl įprasti pavadinimai padeda susiorientuoti, ko jie gali tikėtis", – aiškino restorano vadovė.

Virtuvėje dirba patys

Restorano šeimininkė stengiasi kuo dažniau pabendrauti su lankytojais, sužinoti, kas jiems patinka, o jei šie domisi – papasakoti daugiau. Tačiau tai ji gali daryti tik tuomet, kai baigti visi darbai virtuvėje – čia ji padedama kitų darbuotojų vis dar sukasi pati.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų