Penkios patiekalų idėjos iš Japonijos – vasaros grilio čempionams

  • Teksto dydis:

Vasaros olimpinės žaidynės suteikė daugiau progų pažinti tolimąją Japoniją. Susidomėjimo sulaukė ne tik sporto pasirodymai, bet ir varžybų užkulisiai, šalies kasdienybė, kultūra, nacionalinė virtuvė. Maisto gamybos ekspertai tikina, kad persikelti į Tokijo restoraną lengvai galima ir būnant namuose, Lietuvoje.

„Pirkėjų dėmesys tolimų ir egzotinių šalių virtuvei auga jau ne vienerius metus. Įvairių padažų, pastų ir kitų ingredientų paklausa rodo lietuvių norą eksperimentuoti, atrasti naujų skonių. Dėl to nuolat plečiame savo asortimentą ir siūlome produktų, iš kurių paprasta pasigaminti įvairių šalių virtuvės patiekalų ir leistis į skonių kelionę“, – pastebi „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Etninės užsienio šalių virtuvės maisto produktų paklausa itin išaugo karantino metu, tačiau ir toliau nepraranda populiarumo. Pavyzdžiui, šįmet terijakio padažo pardavimai yra pusantro karto didesni nei pernai. Šis padažas Japonijos virtuvėje yra labai populiarus, neretai gaminamas namuose ar restoranuose iš kelių tradicinių ingredientų.

Maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė pažymi, kad Japonijos virtuvė yra turtinga grilio patiekalų receptų. „Ant žarijų ar specialių krosnelių japonai sugeba iškepti kone viską – nuo krevečių iki grybų. Tad iš jų verta pasisemti išradingumo ir naujų idėjų. Ypač kol grilio sezonas Lietuvoje tęsiasi ir leidžia mėgautis maistu atvirame ore, gamtoje“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė B. Baratinskaitė.

Ji siūlo išbandyti penkis paprastus receptus, kurie nukels į Japonijos megapolius, kur restoranuose šeimininkauja geriausi japonų šefai. Vienu iš jų galite pasijausti ir jūs.

Lašiša su terijakio padažu

Reikės: juostelėmis supjaustytos lašišos su oda, svogūno laiškų, 2 šaukštų kepintų sezamo sėklų, terijakio padažo.

„Terijakio padažą japonai paprastai gamina iš sojos padažo, sakės arba mirino, taip pat cukraus ir imbiero. Tačiau daug paprasčiau tiesiog įsigyti jau pagaminto kokybiško terijakio padažo buteliuką „Maximoje“, – pataria B. Baratinskaitė.

Paruošimas: įdėkite lašišą į didelį užspaudžiamą maišelį ir įpilkite tarijakio padažo. Išspauskite iš maišelio kuo daugiau oro, užspauskite ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 4 valandoms, o geriausia – per naktį. Prieš kepdami lašišą išimkite iš maišelio ir palaikykite lėkštėje, kad žuvis pasiektų kambario temperatūrą. Tuomet dėkite lašišą ant grotelių ir kepkite, apversdami kas 5 minutes ir nuolat patepdami padažu. Žuvis iškeps gan greitai, per 15–20 minučių. Patiekalą papuoškite pjaustytais svogūno laiškais ir sezamo sėklomis.

Vištienos ir laiškinių svogūnų iešmeliai

Reikės: 4 vištienos šlaunelių be odos ir kaulų, 3 laiškinių svogūnų, 4 šaukštų mirino (saldaus ryžių vyno), 4 šaukštų sojos padažo, 1 šaukšto cukraus, 6 šaukštų sakės arba sultinio, žiupsnelio sezamo sėklų.

Paruošimas: miriną, sojos padažą, cukrų ir sakę supilkite į mažą puodą ir pakaitinkite, kad užvirtų. Tada sumažinkite kaitrą ir pavirkite dar 10–12 minučių, kol padažas sutirštės, bet ne karamelizuosis. Nuimkite padažą nuo karštos viryklės, supilkite į dubenį ir leiskite atvėsti.

8 medinius iešmelius pamirkykite vandenyje 20 minučių. Supjaustykite vištieną ir laiškinius svogūnus maždaug 5 cm dydžio gabalėliais. Suverkite vištienos kubelius ant iešmelio, į tarpus verdami laiškinius svogūnus. Prieš dedami vištieną ant grilio, aptepkite iešmelius padažu.

Kepkite iešmelius 15 minučių, nuolat apversdami. Užtepkite ant iešmelių padažą maždaug 2–3 kartus viso kepimo metu. Papuoškite sezamo sėklomis ir pjaustytais svogūnų laiškais.

Pikantiški kepti pomidorai

Reikės: 4 didelių pomidorų, supjaustytų riekelėmis, ¼ stiklinės alyvuogių aliejaus, 5 susmulkintų skiltelių česnako, 3 šaukštų sojos padažo, pusės citrinos sulčių, žiupsnelio čili pipirų, šaukštelio druskos, poros saujų šviežių stambiai supjaustytų petražolių arba kalendros lapų su stiebeliais.

Paruošimas: sumaišykite aliejų su sojos padažu, citrinos sultimis, čili pipirais, česnaku ir druska. Į dubenį su padažu sudėkite pomidorų riekeles, jas apverskite, kad abi pusės pasidengtų padažu. Leiskite pomidorams pasimarinuoti apie 15 minučių kambario temperatūroje.

Pasilikite šiek tiek marinato. Uždėkite pomidorus ant grotelių ir kepkite, kol daržovių riekelės lengvai suminkštės. Apverskite pomidorus ir užpilkite marinato, kepkite dar 5–8 minutes, kol pomidorai švelniai apskrus. Iškeptus pomidorus pabarstykite žalumynais.

Folijoje kepti grybai

Reikės: maždaug 150 gramų grybų (voveraičių), 3 šaukštų sojos padažo, 1 šaukšto miso pastos, 2 šaukštų citrinos sulčių, pusės riekelėmis supjaustyto svogūno, 1,5 šaukšto sviesto, trupučio imbiero ir druskos.

Paruošimas: grybus nuvalykite ir apvirkite vandenyje. Sumaišykite sojos padažą, miso pastą, citrinos sultis ir imbierą. Į folijos lakštą dėkite supjaustytą svogūną, sviestą, grybus. Užpilkite mišiniu. Gerai užlankstykite foliją, kad skystis neišbėgtų. Foliją dėkite ant grotelių arba tiesiai ant žarijų ir kepkite apie 30 minučių.

Jautienos nugarinės kepsnys

Reikės: 1,5 kg jautienos nugarinės su kaulu, 120 g sojos padažo, 100 g raudonos miso pastos, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 3 šaukštų sezamo aliejaus, 1 šaukštelio maltų pipirų, 8 susmulkintų skiltelių česnako, gabalėlio imbiero šaknies (nuluptos ir sutarkuotos).

Paruošimas: pasigaminkite marinatą – dubenyje sumaišykite sojų padažą, miso pastą, aliejų, pipirus, česnaką ir imbierą. Supilkite tris ketvirtadalius marinato ant kepsnių, apvyniokite juos maistine plėvele ir palaikykite 10 minučių kambario temperatūroje, tada išvyniokite ir nusausinkite. Išsaugokite likusį marinatą.

Gerai įkaitinkite kepsninę, kepkite neapversdami, kol paruduos (apie 1 min.). Sumažinkite kaitrą ir perkelkite kepsnius ant vėsesnės grotelių vietos ir leiskite kepti maždaug 4 minutes, kol į paviršių ims tekėti išsiskyrusios sultys. Apverskite kepsnius ir padarykite tą patį su kita puse.

Tada grąžinkite mėsą ant karščiausios kepsninės vietos ir ištepkite likusiu marinatu. Toliau kepkite kas kelias minutes vartydami ir patepdami marinatu, kol mėsa pradės trauktis nuo kaulo (apie 10–12 min.). Jeigu turite mėsos termometrą, mėsos vidaus temperatūra turėtų būti 50 laipsnių. „Iškepusius kepsnius palaikykite lėkštėje 5 minutes, kad sultys tolygiai pasiskirstytų po mėsą, o tada supjaustykite gabalėliais lygiagrečiai kaului ir patiekite“, – pataria „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė B. Baratinskaitė.

Apie prekybos tinklą „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 13 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių