Pavasariški grilio patiekalai ir naudingi patarimai (receptai)

  • Teksto dydis:

Šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius keliasi į lauką ir kviečia pasigaminti kvapnius pavasariškus grilio patiekalus.

Laidos „La Maistas“, rodomos sekmadienį 9 val. per TV3, žiūrovų dėmesiui – ne tik grilio gardumynai, kuriuos nesudėtinga patiems pasigaminti, bet ir daugybė naudingų patarimų apie tai, kokias malkas rinktis griliui, kaip ilgiau išlaikyti šviežius smidrus, kaip rūkyti daržoves, ar, kaip išsivytinti mėsą namų sąlygomis. 

Įprasta matyti istorinės virtuvės žinovą, profesionalų šefą T. Rimydį profesionalioje virtuvėje, restorane, tačiau paaiškėjo, kad jis labai mėgsta šeimininkauti ir lauke. „Mėgstu lauke gaminti ir ruošti maistą, nes tai yra tai, ko turime mažiausiai. Puikus oras, grilius, draugų kompanija – kas gali būt geriau. Galima ir be grilio apsieiti, gaminti užtepėles, salotas, bet grilio dūmas ir aromatas tikrai skaniai nuteikia“, – galimybe gaminti lauke džiaugėsi T. Rimydis.

Tomas laidoje gamins smidrų pyragą su rūkytomis daržovėmis ir trintų braškių, varškės ir rabarbarų desertą.

„Dabar yra nuodėmė negaminti iš smidrų. Dabar yra pats jų sezonas, pats grožis ir skonis. Perkant juos, svarbu atkreipti dėmesį, kad būtų švieži. O namie ilgiau juos išlaikysite, jei nupjausite kotus ir pamerksite į šaltą vandenį – kaip gėles į vazą ir laikysite šaldytuve. Taip jie išliks net 5 ar 7 dienas“, – patarimais dalinosi profesionalus šefas.

Kitam laidos šefui grilio entuziastui ir ekspertui V. Blauzdavičiui sezoniškumas nelabai egzistuoja, jis ištisus metus gamina lauke. „Grilinu visą laiką, bet vasarą labiausiai tuo mėgaujuosiu – galima niekur neskubėt, ramiai atsipalaiduot, pasistatau kėdutę ir mėgaujuosi procesu“, – sako Vylius.

V. Blauzdavičius gamins jaučio papilvės stormenos suktinukus su daržovėmis ir pomidorinį daržovių bei pupelių troškinį, kurį puikiai tinka naudoti kaip garnyrą prie mėsos patiekalų.

„Savo patiekalui naudosiu flank stake – lietuviškai – jaučio papilvės stormena. Tai pigesnė mėsa, ji kietesnė, bet labai puikaus skonio. Aš visada rekomenduoju paragauti kuo įvairesnės mėsos. Labai skanu papilvės mėsą vytinti. Tai puikiai galima atlikti džiovyklėje arba orkaitėje – apie 60-70 laipsnių temperatūroje 8 valandas reikėtų palaikyt. Svarbu, kaip įmanoma ploniau supjaustyt mėsą, sudėt ją ant grotelių ir viskas“, – kalbėjo Vylius.

Gaminamo patiekalo skonis priklauso ne tik nuo mėsos, bet ir malkų, ant kurių kepama.

„Šašlykui geriausia naudoti juodalksnio malkas. Svarbu, kad jos būtų gerai išdžiūvusios ir būtinai reikia nuimti žievę, nes žievėje yra sakų, kurie suteikia neskanų prieskonį“, – pataria grilio ekspertas V. Blauzdavičius.

„Šašlykai – vienas elementariausių patiekalų, kurį daugelis sugadina. Kitoje laidoje papasakosiu kaip to nedaryt“, – intrigavo T. Rmydis.

Tomo braškių, varškės ir rabarbarų desertas

Jums reikės:

200 g braškių

200 g sidro, šampano arba nealkoholinio toniko – pasirinktinai

30 g obuolių sirupo

20 g aliejaus

100 g varškės

50 g cukraus

100 g rabarbarų

Gaminimo eiga:

Paruošiame glazūrą braškėms – aliejus sumaišomas su sirupu.

Braškės aptepamos sirupo ir aliejaus glazūra ir dedamos rūkyti į grilių. Rūkoma 100-80 laipsnių temperatūroje maždaug 30 minučių.

Parūkytos braškės sutrinamos su toniku ar kitu jūsų pasirinktu gėrimu.

Varškė sutrinama su cukrumi iki vientisos tekstūros.

Į taures dedama sutrinta varškė, pilamos sutrintos braškės. Kiekviena taurė papuošiama cukruje apvoliotu rabarbaru.

Skanaus!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių