Patiekalas, kuris privers nusikelti į Italiją: Gian Luca pasidalijo receptu savaitgalio pietums

  • Teksto dydis:

Smidrai daugeliui lietuvių vis dar atrodo neatrasta daržovė, tad šio sekmadienio TV3 laidos „La maistas“ vedėjas Gian Luca Demarco su ja pakvies susipažinti iš arčiau. Žinomas virtuvės šefas kartu su smidrus auginančia šeima ne tik papasakos, kaip juos tinkamai auginti ir gaminti, bet ir pasidalins nuostabiu, idealiai sekmadienio pietums tinkančiu receptu, kurį dievina italai.

\Apie smidrų subtilybes Gian Lucai papasakos „Geniorojaus“ ūkio šeimininkai, Laimutis ir Ramunė. Pora ilgą laiką buvo užkietėję miestiečiai, tačiau laikui bėgant suprato, kad gamtoje jiems būti visgi mieliau. „Buvome labai pavargę nuo intensyvaus gyvenimo būdo. Būdavo, kad atvažiuojame savaitgaliais į sodybą, čia dirbame, ir kai viskas tampa gražu, jau ateina metas išvažiuoti“, – pasakos Ramunė, o Laimutis pridės, kad pora nuo pat sekmadienio vakaro imdavo laukti kito penktadienio, kada ir vėl galės atvažiuoti į sodybą.

Galiausiai priėmę sprendimą persikelti toliau nuo miesto, jiedu nusprendė įgyvendinti Ramunės svajonę – imti auginti smidrus. Tačiau prieš pradėdami šią veiklą, jie neslepia daug savo laiko paskyrę mokslams. Būdami humanitarais, šiandien Laimutis ir Ramunė perprato smidrų paslaptis ir yra įsitikinę, kad jei labai norisi, galima išmokti visko.

Gian Luca pripažins, kad vaikystėje smidrų nemėgo dėl specifinio jų kvapo. Tačiau sveikuoliams derėtų suklusti – smidrai itin vertingi jūsų organizmui! „Ši daržovė yra ne tik skani, bet jai auginti puikiai tinka ir Lietuvos klimatas. O taip pat smidrai labai padeda jūsų sveikatai“, – atskleis žinomas virtuvės šefas, o Laimutis ir Ramunė laidoje ims vardinti visus daržovės pliusus.

Tiesa, smidrai – itin daug dėmesio reikalaujanti daržovė, mat derliaus metu ją prireikia pjauti net du kartus per dieną. „Reikia skinti ankstų rytą ir vakare, o dienos metu, kaitroje, tą daryti negerai. Mat turėdamas drėgmės, smidras auga net ir tada, kai jį nupjauni“, – aiškins Laimutis.

Pora prisipažins labiausiai mėgstanti su smidrais ruošti omletą ar kiaušinienę – tai netgi virto savotiška jų tradicija. O štai Gian Luca šįkart pakvies į smidrus pažiūrėti ir dar originaliau. „Tai receptas, kurio Lietuvoje dar nesu bandęs, tačiau su šviežiais smidrais jis tikrai pavyks be galo skaniai. Ruošime pastą su moliuskais ir smidrais. Tai – kitoks ir idealiai sekmadieniams tinkantis patiekalas“, – sakys jis.

Laidos kūrėjų nuotr.

Žingsnis po žingsnio, Gian Luca žiūrovams paaiškins, kaip pasigaminti pastą, kuri priverstų nusikelti į Italiją. Taip pat virtuvės šefas pasiūlys ir dar vieną būdą, kaip mėgautis šia daržove: „Supjaustę smidrus stambiais gabalais, juos sumalsime ir padarysime iš jų padažą – kai yra švieži, smidrai savyje turi labai daug sulčių, tad jų nereikia nei kepti, nei virti.“

Maldami smidrus, papildomai pridėkite šalotinį svogūną. Tuomet viską pagardinkite druska, pipirais ir lašeliu alyvuogių aliejaus. Atidėję paruoštą padažą į šalį, imkitės kito žingsnio – moliuskų, kurie lietuviškai vadinasi „lyriškąja meilute“. Toks pavadinimas parinktas ne veltui – šie moliuskai garsėja švelniu savo skoniu.

Tuomet į keptuvę įpilkite aliejaus, įmeskite česnaką ir sudėkite moliuskus, o vėliau suberkite sukapotas lapines petražoles ir viską pagardinkite baltu vynu bei druska. „Jei po kepimo moliuskas neatsiveria, per prievartą jo atverti nebandykite ir tokio moliusko nevalgykite. Jį reikia tiesiog išmesti“, – ne visiems žinomą faktą pasakos Gian Luca.

O kol kitame inde užvirs pasta, baikite ruošti likusį patiekalą. Tam prireiks apkepinti pomidorus, smidrų viršūnėles, sumaltus smidrus, pridėti jau paruoštus moliuskus ir tuomet į visą šią keptuvę beliks suberti jau išvirusią pastą. Sumaišykite ir skanaukite!

Receptas, kuris idealiai tiks jūsų pietums – jau šį sekmadienį, laidoje „La maistas“, 9.30 val. per TV3.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gija,

Gija, portretas
Patys geriausi ir sveikiausi receptai lietuviško maisto ,mums lietuviams.Niekada nedomino svetimų šalių receptai.

yja

yja portretas
nėra šviežių moliuskų pas mus, vadinas rizikuot sveikata negali. tokias jūros gėrybes gali valgyt tik tose šalyse kur jų yra apstu

lietuvis

lietuvis portretas
Visai nedomina kitų šalių patiekalai.Mes esame lietuviai , mūsų skrandžiai nuo mazens priprate prie lietuviško maisto ir nereikia mums nei prancūziško,nei kitų šalių maisto.Taip kad dėkite jūs jį i tam tikrą vietą.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių