- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Smidrai daugeliui lietuvių vis dar atrodo neatrasta daržovė, tad šio sekmadienio TV3 laidos „La maistas“ vedėjas Gian Luca Demarco su ja pakvies susipažinti iš arčiau. Žinomas virtuvės šefas kartu su smidrus auginančia šeima ne tik papasakos, kaip juos tinkamai auginti ir gaminti, bet ir pasidalins nuostabiu, idealiai sekmadienio pietums tinkančiu receptu, kurį dievina italai.
\Apie smidrų subtilybes Gian Lucai papasakos „Geniorojaus“ ūkio šeimininkai, Laimutis ir Ramunė. Pora ilgą laiką buvo užkietėję miestiečiai, tačiau laikui bėgant suprato, kad gamtoje jiems būti visgi mieliau. „Buvome labai pavargę nuo intensyvaus gyvenimo būdo. Būdavo, kad atvažiuojame savaitgaliais į sodybą, čia dirbame, ir kai viskas tampa gražu, jau ateina metas išvažiuoti“, – pasakos Ramunė, o Laimutis pridės, kad pora nuo pat sekmadienio vakaro imdavo laukti kito penktadienio, kada ir vėl galės atvažiuoti į sodybą.
Galiausiai priėmę sprendimą persikelti toliau nuo miesto, jiedu nusprendė įgyvendinti Ramunės svajonę – imti auginti smidrus. Tačiau prieš pradėdami šią veiklą, jie neslepia daug savo laiko paskyrę mokslams. Būdami humanitarais, šiandien Laimutis ir Ramunė perprato smidrų paslaptis ir yra įsitikinę, kad jei labai norisi, galima išmokti visko.
Gian Luca pripažins, kad vaikystėje smidrų nemėgo dėl specifinio jų kvapo. Tačiau sveikuoliams derėtų suklusti – smidrai itin vertingi jūsų organizmui! „Ši daržovė yra ne tik skani, bet jai auginti puikiai tinka ir Lietuvos klimatas. O taip pat smidrai labai padeda jūsų sveikatai“, – atskleis žinomas virtuvės šefas, o Laimutis ir Ramunė laidoje ims vardinti visus daržovės pliusus.
Tiesa, smidrai – itin daug dėmesio reikalaujanti daržovė, mat derliaus metu ją prireikia pjauti net du kartus per dieną. „Reikia skinti ankstų rytą ir vakare, o dienos metu, kaitroje, tą daryti negerai. Mat turėdamas drėgmės, smidras auga net ir tada, kai jį nupjauni“, – aiškins Laimutis.
Pora prisipažins labiausiai mėgstanti su smidrais ruošti omletą ar kiaušinienę – tai netgi virto savotiška jų tradicija. O štai Gian Luca šįkart pakvies į smidrus pažiūrėti ir dar originaliau. „Tai receptas, kurio Lietuvoje dar nesu bandęs, tačiau su šviežiais smidrais jis tikrai pavyks be galo skaniai. Ruošime pastą su moliuskais ir smidrais. Tai – kitoks ir idealiai sekmadieniams tinkantis patiekalas“, – sakys jis.
Laidos kūrėjų nuotr.
Žingsnis po žingsnio, Gian Luca žiūrovams paaiškins, kaip pasigaminti pastą, kuri priverstų nusikelti į Italiją. Taip pat virtuvės šefas pasiūlys ir dar vieną būdą, kaip mėgautis šia daržove: „Supjaustę smidrus stambiais gabalais, juos sumalsime ir padarysime iš jų padažą – kai yra švieži, smidrai savyje turi labai daug sulčių, tad jų nereikia nei kepti, nei virti.“
Maldami smidrus, papildomai pridėkite šalotinį svogūną. Tuomet viską pagardinkite druska, pipirais ir lašeliu alyvuogių aliejaus. Atidėję paruoštą padažą į šalį, imkitės kito žingsnio – moliuskų, kurie lietuviškai vadinasi „lyriškąja meilute“. Toks pavadinimas parinktas ne veltui – šie moliuskai garsėja švelniu savo skoniu.
Tuomet į keptuvę įpilkite aliejaus, įmeskite česnaką ir sudėkite moliuskus, o vėliau suberkite sukapotas lapines petražoles ir viską pagardinkite baltu vynu bei druska. „Jei po kepimo moliuskas neatsiveria, per prievartą jo atverti nebandykite ir tokio moliusko nevalgykite. Jį reikia tiesiog išmesti“, – ne visiems žinomą faktą pasakos Gian Luca.
O kol kitame inde užvirs pasta, baikite ruošti likusį patiekalą. Tam prireiks apkepinti pomidorus, smidrų viršūnėles, sumaltus smidrus, pridėti jau paruoštus moliuskus ir tuomet į visą šią keptuvę beliks suberti jau išvirusią pastą. Sumaišykite ir skanaukite!
Receptas, kuris idealiai tiks jūsų pietums – jau šį sekmadienį, laidoje „La maistas“, 9.30 val. per TV3.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...