Patiekalai Didžiajam penktadieniui: trys išskirtiniai receptai

  • Teksto dydis:

Didysis penktadienis – diena, kai rekomenduojama nevalgyti mėsos bei riebių patiekalų.

Prekybininkai teigia, kad šiais laikais dėl asortimento gausos pasninko laikytis itin lengva. Netradiciniais patiekalų receptais, kurie puikiai tiks ir šiai dienai, dalinasi „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

„Anais laikais laikytis pasninko būdavo daug sudėtingiau, nes maisto pasirinkimas būdavo daug skurdesnis, o ir parduotuvių anuomet nebuvo. Šiomis dienomis pasninko laikytis išties lengva – parduotuvėse gausu šiam laikotarpiui lengvai pritaikomų jau pagamintų gaminių, o lentynose galima rasti ne tik konservuotas ar džiovintas daržoves, vaisius, grybus, bet ir šviežių produktų asortimentą, kurio dalis – jau šiųmečio derliaus vaisiai“, – sako A. Poleninas.

Kepti baklažanai su parmezano sūriu

Reikės:

alyvuogių aliejaus,

2 didelių kiaušinių,

100 g džiūvėsėlių,

1 šaukštelio raudonėlio,

žiupsnelio druskos ir pipirų,

pusės šaukštelio džiovinto baziliko,

2 didelių baklažanų,

75 g tarkuoto parmezano sūrio bei papildomų 2 valgomųjų šaukštų parmezano sūrio papuošimui,

1 kg pomidorų padažo su pomidorų gabaliukais,

170 g plėšyto mocarelos sūrio.

Paruošimas. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C. Ištepkite kepimo indą alyvuogių aliejumi ir padėkite į šoną. Dubenyje sumaišykite išplaktus kiaušinius su dviem valgomaisiais šaukštais vandens. Kitame dubenyje sumaišykite džiūvėsėlius, 75 gramus parmezano sūrio ir prieskonius. Supjaustytas baklažanų skilteles merkite į kiaušinių masę, kol skiltelės pilnai pasidengs, o po to – į džiūvėsėlių. Ištraukę skilteles nuvalykite perteklinę džiūvėsėlių masę ir dėkite jas į skardą. Kepkite skilteles iš vienos pusės tol, kol gražiai paruduos, tai gali užtrukti apie 20-25 minutes. Vėliau skilteles apverskite ir kepkite dar 10-15 minučių. Ištraukite baklažanų skilteles iš orkaitės ir įkaitinkite orkaitę iki 200°C. „Supilkite 400 gramų pomidorų padažo į kepimo indą, vienu sluoksniu sudėkite baklažanų skilteles ir jas apliekite dar 400 gramų pomidorų padažo bei mozarelos sūriu. Visus sudėtus baklažanus apliekite likusiu pomidorų padažu ir apibarstykite kepinį dviem valgomaisiais šaukštais parmezano sūrio. Orkaitėje kepkite apie 20-25 minutes, tol kol sūris apkeps“, – receptu dalinasi A. Poleninas.

Kišas su špinatas

Reikės:

280 g majonezo,

120 ml pieno,

4 kiaušinių,

230 g tarkuoto kietojo sūrio,

900 g špinatų,

žiupsnelio druskos,

žiupsnelio pipirų,

bemielės sluoksniuotos tešlos.

Paruošimas. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Sudėkite visus į ingredientus į indą, išskyrus bemielę sluoksniuotą tešlą ir gerai išmaišykite. Išklokite skardą iškočiota bemiele sluoksniuota tešla ir į kepimo indą supilkite jau išmaišytus ingredientus. Uždenkite kišą folija ir kepkite 50 minučių, vėliau nepamirškite nuimti folijos ir pakepti kišą dar 10 minučių. „Šiam receptui puikiai tiks šaldyta bemielė sluoksniuota tešla, kuri išėmus iš šaldiklio atsileis maždaug per pusvalandį. Šis kišas unikalus tuo, kad vienu metu jo galima pasigaminti daugiau ir užsišaldyti. Dar nekeptą kišą gulsčiai įdėkite į šaldymo kamerą, o norint jį pasigaminti šviežiai, įkaitinkite orkaitę iki 190°C ir įdėkite kepti neatsileidusį, folija uždengtą kišą valandai. Po to foliją nuimkite ir pakepkite dar 10 minučių. Tiesą, kišo šaldiklyje nereikėtų laikyti ilgiau nei 3 mėnesius“, – patarimais dalinasi maisto gamybos ekspertas.

Lėtai troškintas afrikietiškas riešutų bei batatų troškinys

Reikės:

800 g (2 skardinės) smulkintų konservuotų pomidorų,

50 g kalendros lapų,

125 g riešutų sviesto,

3 česnako galvučių,

1 valgomojo šaukšto malto kumino,

žiupsnelio druskos,

žiupsnelio cinamono,

žiupsnelio paprikos miltelių,

1,5 kg batatų (maždaug 6 vnt.),

425 g avinžirnių,

235 ml vandens,

530 g lapinių kopūstų („kale“),

susmulkintų riešutų ar kalendros papuošimui.

Paruošimas. Pomidorus, kalendros lapus, riešutų sviestą, česnakus bei prieskonius sudėkite į smulkintuvą ir trinkite tol, kol masė taps vientisa ir puri. Viską sudėkite į lėto virimo puodą, įmaišykite maždaug 3 cm dydžio supjaustytus batatų gabaliukus, avinžirnius ir vandenį. Virkite troškinį apie 7 valandas žemos temperatūros režimu arba 3 valandos naudojant aukštos temperatūros režimą. Likus 30 minučių sudėkite lapinius kopūstus.  „Jeigu lėto virimo puodo neturite, nenusiminkite. Šį troškinį troškinimo inde su dangčiu galite gaminti ir orkaitėje. Troškiniui orkaitę įkaitinkite iki 170°C ir kepkite jį apie 45-50 minučių, likus 15 minučių iki kepimo pabaigos sudėkite lapinį kopūstą“, – atskleidžia A. Poleninas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
na, meistras tik mesa ---atskyre!!

Aš portretas
Tikrai ne Didžiajam penktadieniui šie patiekalai

Turėkite gėdos

Turėkite gėdos portretas
Kokius receptus duodate penktadieniui. Patys sau prieštaraujate. Rašote, kad negalima riebiai, bet receptuose kiaušiniai, pienas, majonezas, sūris, sluoksniuota tešla. Riebalų bombos. Kam tos Velykos, jei penktadienį valgom kiaušinius!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių