- LRT TELEVIZIJOS laida „Beatos virtuvė“, LRT.lt
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Naminė ką tik iškepta duona kiekvienoje virtuvėje savaitgalio rytą sukuria tikrą stebuklą. Taip sako kulinarė Beata Nicholson ir priduria, kad ją duoną kepti suviliojo kolegė – laidos „Beatos virtuvė“ dailininkė Laura Kalvelytė, jau kelis metus kiekvieną šeštadienį su šeima pradedanti naminiu kepiniu.
L. Kalvelytė tikina, jog jos siūlomas duonos receptas yra sudėtingesnis ir skirtas labiau įgudusiems kepėjams, turintiems kiek daugiau laiko. Dailininkė šypsosi pasakodama, kad, duonos kepimas tapo tokia stipria tradicija, jog penktadieniais į darbą keliauja su visu kubilėliu – kad galėtų reikiamu metu duoną palankstyti.
„Kad duona šeštadienio rytą atsirastų ant stalo, reikia trijų dienų. Trečiadienį reikia pamaitinti raugą, ketvirtadienį užsimaišyti maišalą ir palikti jį „burbuliuoti“ kambario temperatūroje, o penktadienis yra skirtas duonos lankstymui ir formavimui. Dėl to kartais į darbą keliauju su kubilu“, – kalba L. Kalvelytė.
Anot jos, tai nėra labai sudėtingas procesas, bet reikia šiek tiek laiko įgusti. „Kai duoną iškepi tris kartus, tą procesą įsisavini gana greitai ir paskui viskas vyksta savaime. Reikia įdėti darbo, bet tai atsiperka – duona namuose sukuria ypatingą atmosferą.
Tai – vienintelis rytas, kai mūsų šeima atsikelia ir pusryčiauja vienu metu, vaikai šio ryto labai laukia. Sąmoningai duonos pjaustymo ritualą atidaviau tėčiui, savo vyrui. Duoną pjaustome dar karštą, niekad nesulaukiame, kol ji atvės, nes tai yra tiesiog neįmanoma“, – pasakoja L. Kalvelytė.
Neįgudusiems duonos kepėjams kulinarė B. Nicholson siūlo paprastesnį variantą, kai duonai pakilti laiko pakanka per naktį. Penktadienį vakare užmaišę ir išminkę duoną, karštu kepiniu galėsite mėgautis jau šeštadienio rytą.
Naminei duonai pasigaminti prireiks pilno grūdo speltos miltų, kvietinių miltų, druskos, cukraus, sausų arba drėgnų mielių, kefyro, alyvuogių aliejaus, aguonų ir kanapių sėklų.
Visas receptas – vaizdo įraše.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...