Pasiruošimas Helovino vakarėliui: penkios „siaubūniškų“ užkandžių idėjos (receptai)

  • Teksto dydis:

Tie, kas švenčia Heloviną, žino, kad ši šventė neatsiejama nuo linksmų, savo išvaizda „šiurpą keliančių“ užkandžių. Vieni tokių „bauginančių“ skanėstų skuba ieškoti parduotuvėse – renkasi jau pagamintus, kiti  Helovino vaišes ryžtasi pasigaminti patys. Tiesa, norint „siaubūniškų“ užkandžių pasigaminti namuose, improvizuoti neverta – tikėtina, kad be aiškios idėjos vaišės gali ir nepavykti.

Kad taip nenutiktų, vertingais patarimais dalijasi maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas – siūlo išbandyti 5 heloviniškų užkandžių idėjas. Jeigu laiko gamybai vis dėl to stinga, galima „siaubūniškai“ dekoruoti iš anksto nusipirktus, jau paruoštus užkandžius.

Pasak prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos eksperto Aido Polenino, svarbiausia Helovino šventės vaišių savybė – išskirtinė užkandžių išvaizda. Ir nors originalios, dažnai smulkios užkandžių dekorui skirtos detalės ir kuria įspūdį, kad pagaminti tokias vaišes – sunku, iš tiesų dažniausiai Helovino vaišių stalas paruošiamas visai lengvai.

„Ruošiant Helovinui skirtas vaišes dažniausiai pasitelkiami itin paprasti ir dažno mitybos racionui visai įprasti maisto produktai. Pavyzdžiui, įvairios daržovės, kurias nesunku originaliai išpjaustyti, makaronai, kuriuos nesunku linksmai suraityti, kiaušiniai, kurie lengvai pritaikomi įvairiems patiekalams, ar idealiai dekoravimui tinkantys ingredientai – šokoladas, riešutai, pabarstukai ir panašiai“, – sako A. Poleninas.

Savo įžvalgas maisto gamybos ekspertas iliustruoja ir pavyzdžiais – dalijasi 5 Helovinui skirtų užkandžių receptais, kuriuos nesudėtingai pasigaminsite namuose.

„Siaubūno akys“ iš kiaušinių

Pikantišką ir itin lengvai paruošiamą užkandį „Siaubūno akimis“ A. Poleninas praminė dėl smagios patiekalo išvaizdos – dėl žaismingo ingredientų ir pagardų išdėstymo užkandis atrodo tarytum didžiulės išsipūtusios akys. Užkandžiui paruošti reikės vos kelių produktų: norimo skaičiaus kiaušinių, šiek tiek majonezo, brandinto sūrio, kaparėlių, česnako ir alyvuogių.

„Išvirę kiaušinius juos nulupkite ir nupjaukite viršūnėles. Atsargiai išimkite trynius ir sumaišykite juos su kaparėliais, smulkiai tarkuotu sūriu ir majonezu – pagaminkite užtepėlę. Šaukštu užtepėle kimškite kiaušinių baltymus, kol šie prisipildys pilnai, ir imkitės dekoravimo darbų: į užtepėlę ties kiaušinio centru įmerkite po alyvuogę, kuri turėtų atstoti akies vyzdį“, – sufleruoja A. Poleninas.

„Alyvuoges, atstosiančias akies vyzdį, galima rinktis iš beveik 80 skirtingų rūšių – žalių, juodų, įdarytų. Konservuotas alyvuoges galima išsirinkti iš skirtingų dydžių pakuočių – nuo 70 g iki 450 g, kad užtektų tiek dekoravimui, tiek užkandžiavimui. Likusias alyvuoges galėsite patiekti ant stalo kaip paprastą užkandį“, – patarimu dalinasi „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Saldūs voriukai

Norintiems paragauti ko nors saldaus, maisto gamybos vadovas siūlo pasiruošti saldžiųjų voriukų – tikslingai dekoruotų saldumynų, kurie patiks ir mažiems, ir dideliems.

Jiems pagaminti ingredientų prireiks daugiau: ¾ puodelio cukraus, ½ puodelio grietinės, 80 ml aliejaus, 1 kiaušinio, žiupsnelio druskos ir vanilinio cukraus, ¾ puodelio miltų, žiupsnelio kepimo miltelių, 200 g pieniško šokolado, margaspalvių pabarstukų, kokoso drožlių, ilgų saldainių vorų kojoms formuoti, apvalių saldainiukų vorų akims ir ilgų pagaliukų, kuriais saldumynus būtų galima pasmeigti.

„Pirmiausia suplakite cukrų, grietinę, aliejų, kiaušinį, druską, vanilinį cukrų, kepimo miltelius ir miltus. Iš gautos tešlos formuokite norimo dydžio rutuliukus, kuriuos apie 20 minučių kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kol saldumynai keps, ištirpinkite šokoladą. Iškepusius rutuliukus pasmeikite pagaliukais, merkite į šokoladą ir pabarstykite pabarstukais. Ištirpintu šokoladu priklijuokite voriukams akis ir prilipdykite kojas“, – sako A. Poleninas.

Dešrelės-mumijos

Jei Helovino vaišėms ruošti neturite itin daug laiko, A. Poleninas siūlo į užkandžius pažvelgti visai paprastai. Pavyzdžiui, pasigaminti „dešrelių-mumijų“, kurioms paruošti tereiks mėgstamų dešrelių, sluoksniuotos bemielės tešlos, kečupo ir garstyčių.

Pieniškų, rūkytų ir kitokių dešrelių parduotuvių lentynose tikrai gausu. Parduotuvėse galima rinktis iš 83 skirtingų pieniškų, rūkytų bei vytintų dešrelių rūšių, tad mėgstamų dešrelių užkandžio gamybai tikrai rasite“, – sako Vilma Drulienė.

„Sluoksniuotą tešlą iškočiokite ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Jas apvyniokite aplink dešreles taip, tarsi bintuotumėte ranką, tačiau palikite ir „skylių“ – neužklokite dešrelių tešla pilnai. Taip apvyniotas dešreles kepkite orkaitėje apie 15 minučių, o tuomet greitai padekoruokite: ant vienos dešrelės užlašinkite po du lašus garstyčių ir po mažesnį lašelį kečupo ant viršaus, kad rezultate padažai atrodytų tarsi mumijos akytės“, – receptą diktuoja maisto gamybos ekspertas.

Raganų piršteliai

Į Helovino šventę žvelgiantiems išties atsakingai, A. Poleninas siūlo nepamiršti ir tradicinio užkandžio – „raganų piršteliais“ pramintų sausainiukų. Jiems paruošti reikės 250 g sviesto, 1 kiaušinio, šaukštelio vanilinio cukraus, 2,5 stiklinės miltų, žiupsnelio druskos, migdolų riekelių, pusės plytelės šokolado, uogienės papuošimui ir 4 šaukštų cukraus.

„Sumaišykite cukrų, sviestą, kiaušinį, vanilinį cukrų, miltus, druską, ir išminkykite tešlą, kurią vėliau 30 minučių palaikykite šaldytuve. Po to tešlą padalinkite į lygias dalis ir pasistenkite išraityti žmogaus piršto formas. Suformuotų „pirštų“ galiukuose įspauskite migdolus ir kepkite apie 20 minučių orkaitėje. Ištirpinkite šokoladą ir aptepkite juo aplink migdolinius „nagus“. Galiausiai, sausainio galą pamirkykite uogienėje, kad primintų kraują“, – sako maisto gamybos ekspertas.

Karameliniai obuoliai

Galiausiai, A. Poleninas švenčiantiems Heloviną siūlo nepamiršti ir klasikos – pasigaminti karamele užglaistytų obuolių. Pagal receptą, patiekalui paruošti prireiks norimo skaičiaus kuo mažesnio dydžio obuolių, saujos skrudintų ir suskaldytų žemės riešutų, 400 g sviesto ir 400 g cukraus.

V. Drulienė teigia, kad riešutų asortimentas parduotuvėse – itin platus. „Pirkėjams siūlome itin platų įvairių riešutų asortimentą – net apie 150 skirtingų rūšių – sūrių, su apvalkalu ar natūralių“, – atskleidžia moteris.

„Pirmiausia pasigaminkite karamelę – puode ištirpdykite cukrų, ir kai iš jo imsis sunktis skystis, įdėkite sviestą. Tuomet intensyviai maišykite, kol gausite vientisą masę. Palikite karamelę atvėsti, per tą laiką nulupkite obuolius ir pašalinkite jų kotelius. Į buvusio kotelio vietą smeikite medinį pagaliuką ir mirkykite obuolius karamelėje. Tuomet obuolius apvoliokite žemės ar kituose riešutuose ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą – leiskite atvėsti. Vakarėlio svečius tikrai nustebins skani išdaiga – karamelėje mirkytus obuolius apvoliokite sūriuose riešutuose“, – siūlo maisto gamybos ekspertas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

Daugiau straipsnių