Ne tik sveika, bet ir gardu: atraskite naujus skonius ir palepinkite organizmą avinžirniais

  • Teksto dydis:

Nereikia keliauti į Indiją, Turkiją ar Maroką, jei norite pasimėgauti šių išskirtinių virtuvių tradiciniais patiekalais. Išraiškingo skonio patiekalus su avinžirniais galima labai paprastai pasigaminti ir savo namų virtuvėje.

Tad lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai siūlo nedelsti ir išbandyti maistingomis medžiagomis pasižyminčius avinžirnius bei dalinasi keliais patiekalų receptais.

Gausu vertingų maistinių medžiagų

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad tęsiantis karantinui, lietuviai dar daugiau dėmesio skiria gerai emocinei būklei bei sveikatai, todėl ir pirkinių krepšeliuose nugula natūralūs, sveiki produktai, iš kurių vėliau galima pagaminti ne vieną kulinarinį šedevrą.

„Daugiau negu trečdalis apklausoje dalyvavusių lojalių pirkėjų šiemet pradėjo maitintis sveikiau – dažniau perka ekologišką maistą bei keičia savo apsipirkimo įpročius. Matydami tokias tendencijas bei išaugusį sveikesnių produktų poreikį, stengiamės, kad lankytojai pas mus rastų ne tik įprastų, kasdienių prekių, bet ir natūralių maisto produktų. Todėl didelį dėmesį skiriame mūsų bakalėjos skyriui, kuriame prekes nuolat atnaujiname ir plečiame jų asortimentą“, – sako E. Dapkienė.

Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako, kad žmonės, norėdami paįvairinti savo valgiaraštį, gali įprastus patiekalų garnyrus pakeisti ekologišku produktu laikomais avinžirniais. Anot jos, jie turi daug baltymų, kurie gali būti naudingi ne tik visavalgiams, bet ir ypatingai vegetarams bei veganams.

„Avinžirniai turi labai daug organizmui svarbių mineralinių medžiagų bei B grupės vitaminų. Ir nors jie ilgai verda, neišsigąskite –  yra viena gudrybė, padėsianti greičiau paruošti avinžirnius. Prieš gaminant tereikia juos užmerkti vandeniu ir palikti per naktį. Tai padės ne tik paspartinti patiekalo paruošimą, bet ir ištirpins avinžirniuose esančias, šiek tiek sunkiau virškinamas medžiagas“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Papasakojusi apie gerąsias avinžirnių savybes ir atskleidusi paslaptis, kaip juos tinkamai paruošti, maisto gamybos ekspertė dalijasi dviem paprastais receptais.

Avinžirnių užkandis

Reikės:

1 skardinės konservuotų avinžirnių,

šaukštelio česnako miltelių,

pusės šaukštelio aitriosios paprikos miltelių

šiek tiek druskos ir pipirų.

Suberkite avinžirnius į dubenėlį, nupilkite skystį ir juos nusausinkite. Tuomet apipurkškite aliejumi, pagardinkite prieskoniais ir viską gerai išmaišykite. Suberkite avinžirnius į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 min.

„Šis greitas ir paprastas receptas gali tapti puikia alternatyva įprastiems užkandžiams. Neabejoju, kad orkaitėje traškumo įgavę avinžirniai ne tik nustebins išraiškingu skoniu, bet ir leis be sąžinės graužaties užkandžiauti netgi vėlyvą vakarą“, – sako maisto ekspertė B. Baratinskaitė.

Sriuba su avinžirniais ir mėsos kukuliais

Sriubai reikės:

3 l sultinio,

4 bulvių,

2 morkų,

2 svogūnų,

400 gramų avinžirnių,

2 lauro lapų,

saujos petražolių,

šiek tiek maltų juodųjų pipirų ir druskos.

Mėsos kukuliams reikės:

450 g faršo,

2 šaukštų alyvuogių aliejaus,

šaukštelio maltos mėsos prieskonių.

Visų pirma, iš vakaro užmerkite avinžirnius vandeniu, jog šie išbrinktų ir kitą dieną greičiau išvirtų. Praėjus dienai, į atskirą dubenį sudėkite faršą, šalia įpilkite aliejaus bei suberkite prieskonius – tuomet viską gerai išmaišykite ir leiskite pasimarinuoti šaldytuve apie 30 min. Kol faršas marinuojasi, į atskirą puodą supilkite sultinį ir pagardinkite jį lauro lapais. Užkaiskite puodą ir palaukite, kol sultinys užvirs.

Iki tol galite iš anksto pasiruošti daržoves – viską smulkiai supjaustykite. Tuomet smulkintus svogūnus su morkomis pakepinkite keptuvėje ir suberkite į užvirusį sultinį. Šalia sudėkite ir bulves. Tada ištraukite iš šaldytuvo faršą ir suformuokite iš jo nedidelius kukuliukus. Suberkite juos šalia daržovių. Viską virkite, kol suminkštės bulvės, tuomet suberkite avinžirnius ir petražoles – pavirkite sriubą dar porą minučių.

„Tai labai skanus ir sveikas patiekalas, kurį galite pagardinti grietine, o jeigu ieškote sveikesnės alternatyvos – išbandykite graikišką jogurtą. Be to, norint tirštesnės sriubos, tai galite padaryti labai paprastai. Suminkštėjus bulvėms, jų gabalėlius puode tiesiog paprasčiausiai sutrinkite su šakute. Tikiu, kad šis paprastas sriubos receptas tikrai atneš naujų skonių prie jūsų vakarienės stalo“, – šypsosi maisto ekspertė B. Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių