- Lina Ukrinaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
„Moving Mountains“ produktai: skani alternatyva mėsai
-
„Moving Mountains“ produktai: skani alternatyva mėsai
-
„Moving Mountains“ produktai: skani alternatyva mėsai
-
„Moving Mountains“ produktai: skani alternatyva mėsai
-
„Moving Mountains“ produktai: skani alternatyva mėsai
-
„Moving Mountains“ produktai: skani alternatyva mėsai
-
„Moving Mountains“ produktai: skani alternatyva mėsai
Visame pasaulyje stebima tendencija, kad vis daugiau žmonių domisi sveika ir tvaria mityba, rūpinasi aplinkosauga, ieško alternatyvų mėsai, todėl auga susidomėjimas augalinės kilmės produktais. Tokie maisto gaminiai yra puikus baltymų bei skaidulų šaltinis, juose nėra cholesterolio, mažiau kalorijų, riebalų, jie draugiškesni aplinkai: padeda mažinti taršą ir neigiamą poveikį gamtai.
Žmonės, kurie maitinasi daugiausiai augaliniu maistu, o kartais suvalgo mėsos ar žuvies, vadinami fleksitarais: tokią mitybą propaguojančių Europoje yra penktadalis jos gyventojų ir šis skaičius auga. Taip pat auga ir augalinės kilmės mėsos alternatyvų pasiūla bei jų kokybė. Šios mitybos gerbėjų daugėja ir Lietuvoje: jiems „Kėdainių konservų fabrikas“ siūlo augalinės kilmės produktų seriją „Moving Mountains“, iš augalinių baltymų, grybų ir daržovių sukurtą augalinę mėsos alternatyvą.
Šiuo metu „Moving Mountains“ tvarios mitybos gerbėjams tiekia jautienos skonio maltinius burgeriams, žuvies skonio pirštelius, kiaulienos skonio dešreles. Tai puikūs produktai tiems, kas seniai svajoja vartoti mažiau mėsos, bet kol kas nėra radę jai alternatyvų. Laiko stokojančiam ir užsiėmusiam žmogui dar vienas privalumas yra tas, kad šiuos produktus yra labai paprasta paruošti: išsitrauki iš šaldymo kameros, įsimeti į keptuvę, apkepi, pasirenki garnyrą arba suvoži tarp dviejų bandelės pusių – ir mėgaujiesi originaliu maistu bei puikiu skoniu.
„Moving Mountains“ produkciją mėgsta ir Lietuvos virtuvės šefai, giria šių produktų kokybę ir skonines savybes. „Moving Mountains“ burgerių galima rasti Kauno restoranuose „Pelėdinė“ ir „Šventas dūmas“, Vilniaus „Burger street“ ir „Meatbusters“. Yra buvę atvejų, kai burgerius su augaline mėsos alternatyva užsisakę restoranų klientai nepatikėjo, kad jie pagaminti ne iš tikros mėsos.
Savo tekstūra, spalva ir skoniu augaliniai „Moving Mountains“ produktai labai panašūs į mėsą, juose gausu proteinų bei vitamino B12. Skirtingai nuo tik iš sojos, žirnių ar kviečių gaminamų, „Moving Mountains“ mėsainių pagrindinis ingredientas – natūralūs grybai: gluosninė kreivabūdė, austrių grybas ir kiti, o graži „mėsiškos“ spalvos paslaptis – burokėlių sultys.
Ne tik skani, bet ir paprasta gaminti mėsos alternatyva
Augalinius „Moving Mountains“ produktus jau kelerius metus su malonumu renkasi ir modelis bei tinklaraščio „KitchenJulie“ autorė Julija Steponavičiūtė. Ji yra visavalgė, o taip pat labai mėgsta vegetariškus, veganiškus patiekalus, neįsivaizduoja savo raciono be daržovių, domisi tvaria mityba.
„Fiziškai negerai jaučiuosi, jei valgau per mažai augalinės kilmės produktų, – pasakojo Julija. – Man patinka įvairovė, kuo įvairiau valgau, tuo geriau jaučiuosi.“ Ji yra išbandžiusi skirtingus augalinius mėsos pakaitalus, bet labiausiai patiko „Moving Mountains“ produkcija. Julija šio gamintojo augalinės kilmės maltinukus išpopuliarino ir savo draugų bei pažįstamų rate. „Labai gerai priėmė ir pamėgo, stebisi, kad pagaminti iš kreivabūdžių, o skonis itin artimas mėsai“, – draugų įspūdžiais dalijosi maisto gaminimo knygos „KitchenJulie“ autorė.
„Moving Mountains“ nuotr.
Jos manymu, „Moving Mountains“ maltinukas - universalus produktas: savo spalva, skoniu, išvaizda, tekstūra panašus į mėsos maltinuką, todėl jį ir norisi naudoti ten, kur ir tą, kuris iš mėsos. „Gaminti nepaprastai lengva, nes šį maltinuką gali naudoti iškart: jis būna užšaldytas, gali kepti keptuvėje, nereikia atšildyti, na, tikrai labai paprasta,“ – pasakojo Julija. Telieka pasiruošti produktus, su kuriais valgysi maltinuką ir viskas. Patiekalo pateikimo variantų irgi labai daug. „Man jis labai skanus, smagu valgyti su skirtingais garnyrais: su šviežiomis salotomis, bulvytėmis, šakninėmis daržovėmis, jų piurė, gali kepti kaip kotletą, ruošti burgerį, įsukti į duonelę, – patarimais dalijosi Julija. - Atrodo neįprastas produktas, bet kai pabandai, tai pamatai, kad labai paprasta jį paruošti.“
Ne paslaptis, kad daug žmonių, net ir norinčių pakeisti savo mitybą, valgyti daugiau augalinės kilmės gaminių baiminasi, o gal jau yra jais ir nusivylę. Kaip Juliją padrąsintų juos išbandyti „Moving Mountains“ produkciją? „Tikrai nenusivilsite skoniu, – tikino ji. – Nemaža problema, kad alternatyvos mėsai dažnai būna neskanios, keista tekstūra, gaminys yra kietas, guminis. Esu išbandžiusi nemažai sojos kepsnelių, kurie nenudžiugino. Po tokių bandymų gali pradėti žvelgti nepalankiai į tokius produktus. Tačiau, jei pasirinksite „Moving Mountains“ maltinuką, neabejoju, kad jis jums patiks: jo smagi tekstūra, jis labai skanus, dėl to verta pabandyti ir pažadu, tai taps tikrai labai gera patirtimi.“
Gaminant maistą svarbiausia kokybiški produktai
Maisto gaminimas Juliją sužavėjo dar ankstyvoje paauglystėje. Mergaitė augo su tėčiu ir močiute, abu jie skirtingai gamindavo, o jai patikdavo stebėti procesą, jame dalyvauti. „Buvo įdomu, pastebėjau, kad maistas suburia žmones, o šeima man visada atrodė laba brangi, norėjosi šilumos, todėl ir pamėgau gaminti maistą“, – prisiminimais dalijosi Julija. Ją žavėjo skoniai: visada buvo labai smalsi, noriai ragaudavo naujų dalykų, paskui pradėjo gaminti ir pati.
Gaminant maistą Julijai svarbiausia – kokybiški produktai. O paskui viskas jau pagal nuotaiką. Dažniausiai gamina paprastus patiekalus, svarbiausia, kad tie keli ingredientai būtų švieži, kokybiški, gryni. Jei pipiras, tai tik šviežiai grūstas: tik taip atsiskleidžia pipiro skonis, o ne tik aitrumas. Būna, kad kartais kyla noras pagaminti ir sudėtingesnių patiekalų, su daug sudėtinių dalių, iš įmantresnių produktų. Kaip ji renkasi receptus? „Tas pasirinkimas – tai visa ko plakinys. Gali gimti iš dienos nuotykio, kai eini gatve, pamatai violetinę spalvą, tau iškyla asociacija su violetiniu produktu, sugalvoji patiekalą, o vakare bandai jį pagaminti, – pasakojo maisto tinklaraščio autorė. – Smegenyse yra duomenų bazė iš matytų vizualų, knygų, žurnalų, socialinių tinklų, filmų, draugų receptų, ragautų patiekalų.“
Julija daug keliauja ir tai laiko dideliu privalumu: kelionės praplečia akiratį, esi lankstesnis, nes lengviau priimi naujus skonius, derinius. „Keliaudama įsikvepiu“, – teigė ji.
Grįžusi iš kelionių Julija gamino ir patiekalus su „Moving Mountains“ maltinukais. Pirmiausiai, paruošė klasikinį burgerį su čederio sūriu, majonezo padažu, keptomis bulvytėmis, daug šviežių daržovių, marinuotais svogūnais, saldžiarūgščiais agurkėliais. Antram patiekalui pasirinko maltinio kepsnį su daug įvairių skirtingų daržovių. Iškepusi trečią maltinuką Julija jį įsuko į duonelę su įvairiomis šviežiomis daržovėmis, pagardino tahini padažu. „Toks Vidurio Azijos kebabas, jausmas, kad ragauji Izraelio virtuvės“, – sakė Julija.
Burgeris su „Moving Mountains“ maltiniu
„Moving Mountains“ nuotr.
Ingredientai:
1 „Moving Mountains“ maltinis.
1 sviestinė brioche burgerių bandelė.
Keli traškios salotos lapai.
Kelios didesnio pomidoro riekelės.
Keli „Kėdainių konservų“ marinuoti agurkėliai.
1 čederio sūrio riekelė.
„Kėdainių konservų“ majonezo.
„Kėdainių konservų“ barbekiu padažo.
1 salotinis arba raudonasis svogūno.
Obuolių acto arba citrinos.
Brioche bandelę perpjaukite per pusę. Įdėkite į 180 C orkaitę ant grotelių, kad gerai apskrustų. Svogūną supjaustykite plonomis riekelėmis, užpilkite actu arba citrinos sultimis taip, kad apsemtų. Palikite pasimarinuoti bent 10 minučių.
Ant įkaitintos sausos keptuvės dėkite „Moving Mountains“ maltinį. Kepkite vidutinėje ir aukštesnėje temperatūroje, kol apskrus iš abiejų pusių, iš viso maždaug 10 minučių. Maltiniui baigiant kepti, ant viršaus uždėkite čederio riekelę ir kepkite, kol įi gražiai išsilydys.
Sluoksniuokite: apatinę brioche bandelę aptepkite barbekiu padažu. Ant viršaus kraukite salotos lapą, pomidorą, „Moving Mountains“ maltinį, kelias marinuoto svogūno riekutes bei griežinėliais supjaustytus agurkėlius. Užvožkite majonezu aptepta viršutine bandele ir iškart patiekite.
„Moving Mountains“ maltinio kepsnys su bulvėmis ir įvairiomis daržovėmis
„Moving Mountains“ nuotr.
Ingredientai:
„Moving Mountains“ maltinis.
Bulvytės: virtos, keptos ar gruzdintos.
Keli pomidoriukai.
Keli šaukštai grietinės.
1 šaukštas rikotos sūrio.
Saujelė šviežių krapų bei svogūno laiškų.
Garintų sojos pupelių edamame arba bet kokių kitų mėgstamų daržovių.
Šviežias salotinis svogūnas arba poras.
„Moving Mountains“ maltinį iškepkite gerai įkaitintoje keptuvėje, kol apskrus iš abiejų pusių. Tai užtruks maždaug 10 minučių. Kol maltinis kepa, pomidorus susmulkinkite ir sumaišykite su šviežiomis žolelėmis, grietine, rikota, jūros druska bei pipirais. Edamame pupeles kelias minutes apvirkite arba pakaitinkite garuose.
„Moving Mountains“ maltinį patiekite su bulvėmis arba kitomis mėgstamomis šakninėmis daržovėmis, pomidorų salotomis bei edamame pupelėmis.
Tortilija su „Moving Mountains“ maltiniu, tahini ir traškiomis daržovėmis
„Moving Mountains“ nuotr.
Ingredientai:
1 „Moving Mountains“ maltinis.
1 didesnė tortilija.
švieži pomidorai.
1 šalotinis svogūnas.
Šviežios kalendros.
Traškios salotos (pvz.,„ Iceberg“).
Kelių šaukštų sezamų sėklų pastos tahini.
1 česnako skiltelė.
1 šaukštas alyvuogių aliejaus.
2 šaukštai citrinos sulčių.
Keli šaukštai vandens.
Žiupsnis jūros druskos.
Mėgstamas čili arba salsos padažas.
„Moving Mountains“ maltinį kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje, kol apskrus iš abiejų pusių: maždaug 10 minučių. Pomidorus supjaustykite riekelėmis, salotas susmulkinkite, svogūną supjaustykite skiltelėmis. Paruoškite padažą: tahini sumaišykite su aliejumi, citrinos sultimis, druska, išspauskite česnaką. Skieskite vandeniu, kol gausite vidutinio tirštumo konsistenciją.
Tortiliją paskrudinkite orkaitėje arba ant sausos keptuvės. Sudėkite salotas, pomidorus, svogūną, perpus perpjautą „Moving Mountains“ maltinį. Apšlakstykite tahini padažu bei čili pagardu arba salsa. Pagardinkite kalendromis.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Teismas iš naujo spręs, kurios šalies teisme turi būti nagrinėjama „BaltCap“ byla5
Vilniaus apygardos teismas turės iš naujo nagrinėti, ar investicijų bendrovės „BaltCap“ infrastruktūros fondo įmonių ieškinys dėl Šarūno Stepukonio praloštų dešimčių milijonų eurų grąžinimo turi b...
-
J. Petrauskienę antrai kadencijai siūloma skirti Valstybės duomenų agentūros vadove
Valstybės duomenų agentūros vadove antrai kadencijai siūloma skirti dabartinę įstaigos direktorę Jūratę Petrauskienę. ...
-
IAE valdyboje liko tie patys nepriklausomi nariai bei valstybės tarnautoja
Valstybės įmonės Ignalinos atominės elektrinės (IAE) valdyboje liko tie patys trys nepriklausomi nariai ir valstybės tarnautoja. ...
-
Teismas panaikino 4,8 mln. eurų „Alvoros“ turto areštą
Vilniaus apygardos teismas panaikino strateginio Lietuvos ir Lenkijos dujotiekio (GIPL) statybos pagrindinės rangovės „Alvorai“ 4,8 mln. eurų vertės turto areštą, trečiadienį pranešė „Alvora“. ...
-
„Vičiūnų“ gamyklą Kaliningrade įsigijusi įmonė D. Matijošaičiui klausimų nesukėlė62
Viešojoje erdvėje kilus diskusijai dėl „Vičiūnų“ gamyklą Kaliningrade įsigijusios įmonės, „Vičiūnai Group“ valdybos narys Dainius Matijošaitis teigia, kad jam pačiam informacija apie „Gruppa Okean“ ...
-
Birželį prasidės Jonavos aplinkkelio I etapo statybos darbai
„Via Lietuva“ praneša Birželį pradėsianti Jonavos aplinkkelio statybų I etapo ir kelio Jonava–Žasliai–Kalniniai Mijaugonys rekonstravimo rangos darbus. ...
-
Aplinkos ministerija po gaisro automobilių laužyne: nėra siūlymų reguliuoti pavojingų veiklų vietas1
Po automobilių laužyne Vilniuje kilusio gaisro, kurio žala gamtai siekia beveik 6 mln. eurų ir kurio pasekmes dėl itin toksiškų dūmų juto gyventojai, suskubta pranešti, kad automobilių ardymas bei metalo laužo tvarkymas neturi vykti mie...
-
Vilniaus oro uoste uždaromas automobilių sustojimo kelias prie išvykimo terminalo
Nuo pirmadienio uždaromas Vilniaus oro uoste esantis automobilių užvažiavimo prie išvykimo terminalo kelias, transporto priemonės bus nukreipiamos į kitas trumpalaikiam sustojimui ar parkavimui skirtas vietas. ...
-
„Amber Grid“ atsakomybę dėl GIPL verčia „Alvorai“, planuoja kreiptis į teismą1
Dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“ atsakomybę dėl Lietuvos ir Lenkijos magistraliniame dujotiekyje (GIPL) sumontuotų rusiškų detalių verčia pagrindinei jo rangovei „Alvorai“ bei planuoja skųsti praėjusią sa...
-
Nuo ko pradėti norint pastoviai gauti dividendus?1
Vis daugiau žmonių susidomi investavimo į akcijas galimybe. Tai ganėtinai rizikingas, tačiau nemažą grąžą generuoti galintis sprendimas. Visgi prieš pradedant investuoti svarbu plėsti savo žinias ir pasidomėti visomis su įmonių akcijomis ...