Maisto garuose receptai: kaip pasigaminti, kad būtų ne tik sveika, bet ir skanu

  • Teksto dydis:

Garuose gamintas maistas galbūt ir sveikas, tačiau tikrai ne pats skaniausias. Tokį mitą sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė teigia girdinti nuolat. Pats laikas jį paneigti! Tinkamai garuose gaminami patiekalai kaip tik išlaiko natūralesnę tekstūrą ir tikrąjį skonį, kurį galima sustiprinti teisingai vartojamais prieskoniais.

„Kadangi garuose maistas verda gana žemoje temperatūroje, jame išlieka daugiau skaidulų ir  beveik nėra rizikos, jog jis pervirs. Tereikia žinoti tai, kad prieskonius derėtų dėti vėliau – dešimt minučių prieš baigiant virti arba jau įsidėjus maistą į lėkštę. Verdant garuose net plika akimi matyti, kad daržovės išlaiko ryškią spalvą ir nesutęžta“, – teigia specialistė.

Specialistė pasakoja pati garuose ruošianti ne tik daržoves, bet ir mėsą, kurią vėliau kelios minutėms pakepa grilyje, jūrinę žuvį, kurios sūdyti apskritai nereikia, ir tokius desertus kaip varškės pudingas ar morkų keksiukai.

„Puikus gaminimo garuose privalumų pavyzdys yra grūdų košė. Šiandien labai populiaru ją valgyti pusryčiams, bet dažnai ryte žmonės skuba ir nesužiūri, kaip košė išbėga iš puodo arba perverda. Tuomet didelė dalis gerųjų angliavandenių virsta paprastaisiais, sukeliančiais alkį, nors atrodo, kad ką tik pavalgėte. Garuose pagaminta košė bus biresnė ir joje išliks daugiau skaidulų“, – sako moteris. Tačiau tuos pačius garuose gaminamus patiekalus galima ruošti ir garpuodyje. O, pavyzdžiui, lašišą – tiesiog įdėjus žuvį į metalinį sietelį, jį patalpinus virš verdančio vandens puode ir uždengus dangčiu.

Trys V. Kurpienės rekomenduojami receptai:

Lašiša garuose

Taip paruošta lašiša tinka ir kaip pagrindinis patiekalas, ir dėti ant sumuštinio, ir į salotas su pavasariškais žalumynais. Reikės lašišų filė pagal valgytojų skaičių. Prieskoniais gardinkite jau paruošę ir paragavę, nes ši žuvis ir taip stipraus skonio. Tikėtina, jog prieskonių visai nereikės.

Gaminimas:

– Nuplaukite ir nusausinkite žuvį, įdėkite į garinimo indą ar orkaitę;

– Pagarinkite tik tiek, kad žuvies dalys pradėtų viena nuo kitos skirtis, paspaudus turi atrodyti, jog slysta. Tuomet skonis bus pats geriausias;

– Patiekite su šviežių daržovių salotomis.

Vištiena garuose 

Man asmeniškai taip paruošta vištiena ar kita paukštiena yra gardžiausia, nes mėsa būna minkštutė ir sultinga. Laisvai augintą vištą nuplaunu, nusausinu, ištrinu druska su česnaku. Taip sumarinuotos nelaikau, nes druska ištrauktų vandenį iš paukštienos ir mėsa taptų kieta. Pašaunu į orkaitę kepti garuose tol, kol mėsa ima skirtis nuo kaulų. Kadangi dažniausiai gaminame naminę vištieną, tai pirmas etapas užtrunka ilgokai, apie porą valandų. Fermoje auginta paukštiena turėtų iškepti greičiau. Kitas žingsnis – grilis arba trumpas pakepimas su pučiamu oru, kad gražiai pagelstų odelė. Venkite skrudėsių, nes tai kenksmingos medžiagos.

Obuoliai garuose (pateikiami ingredientai vienai porcijai)

– Obuolys;

– Šaukštelis medaus ar nerafinuoto cukraus (nebūtinai);

– 0,2  š . cinamono;

– Saujelė razinų;

– Mėgstami riešutai;

– Šviežiai tarkuotos citrinos žievelės žiupsnelis;

– Citrinos sultys pagal skonį.

Gaminimas

– Nupjaukite obuolio viršūnę kaip kepurėlę ir išskobkite vidurį su sėklomis;

– Į vidų suberkite sutraiškytus riešutus, razinas ir medų su cinamonu;

– Užvožkite kepurėlę ir garinkite 15–25 minutes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juozukas

Juozukas portretas
Redaktoriau, gal galėtum atidžiau bent straipsnių antraštes perskaityti ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių