- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Visi žinome – žuvies patiekalus valgyti būtina. Juolab kad juose gausu vitaminų, mineralų bei maistinių medžiagų, kurios itin svarbios sveikam organizmo vystymuisi. Vieni iš tokių patiekalų – greitai ir lengvai paruošiami lašišos pjausniai. Norint, kad lašišos patiekalas būtų tirpstantis burnoje – šią žuvį patariama derinti su netradiciniais, tačiau gardžiais ingredientais: apelsinais, abrikosais, baklažanais, pomidorais ir ant grilio keptais svogūnais.
Baltymų šaltinis
Lašišos pjausniai yra sveikas pasirinkimas tiek pietų, tiek vakarienės stalui – joje gausu baltymų ir omega-3 riebalų rūgščių, o kiekviena lašišos porcija suteikia sveiką kalorijų ir gerųjų maistinių medžiagų kiekį organizmui.
Tinkamai paruoštam lašišos patiekalui išties sunku atsispirti. Pavyzdžiui, gaminant šios žuvies pjausnius neprireiks nei daug ingredientų, nei laiko: įtrinkite žiupsneliu druskos ir pipirų, apšlakstykite citrinos sultimis ir kepkite orkaitėje, keptuvėje arba ant grilio.
Svarbiausia lašišos neperkepti – taip ji išsaugos visas savo maistingąsias medžiagas ir vitaminus. Lašišos pjausnius užtenka kepti apie 15 minučių, tiek orkaitėje, tiek ant grilio, neaukštoje temperatūroje, kol ji įgauna auksinį atspalvį. Kadangi lašiša yra labai riebi žuvis – nenaudokite nei aliejaus, nei sviesto, nei jokių kitų papildomų riebalų, nes taip ji taps dar riebesnė ir praras savitą skonį. Tiesa, jei norite, iškepusią lašišą, jau patiektą lėkštėje, galite pagardinti mėgstamu žolelių užpilu, medaus ir garstyčių ar kepsnių padažų.
Tiks ir apelsinai, ir baklažanai
Prie lašišos galima derinti tiek saldų, tiek sūrų garnyrą: ryžius, makaronus, šviežias ar ant grilio kepintas daržoves, konservuotus ar šviežius vaisius, prieskonines daržoves.
Nuplaukite šviežius vaisius: apelsinus, abrikosus, nektarinus, perpjaukite juos per pusę ir apšlakstykite mėgstamu žolelių padažu. Patiekite prie ką tik iškepto lašišos pjausnio. Švieži vaisiai sustiprina ir išryškina lašišos skonį, todėl nebijokite eksperimentuoti. Taip pat prie lašišos puikiai tinka ant grilio keptos daržovės: baklažanai, cukinijos, svogūnai, pomidorai. Daržoves supjaustykite nedideliais griežinėliais ir iškepę ant grilio, patiekite, kaip garnyrą.
Lašišos pjausniai su česnakais
Jums reikės:
6 vnt. lašišos pjausnių
Druskos
Pipirų
Alyvuogių aliejaus
25 g. sviesto
Saujos šviežių čiobrelių
Saujos šviežių rozmarinų
6 skiltelių česnako
Gaminimas:
Lašišos pjausnius įtrinkite iš abiejų pusių druska, pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Nedidelėje keptuvėje ant kepsninės ištirpinkite sviestą, suberkite čiobrelius, rozmariną ir česnaką, viską pakaitinkite iki 1 minutės. Įmerkite žuvies pjausnius į įkaitintą padažą keptuvėje, apverskite juos kelis kartus ir šiek tiek palaikykite, kol įsigers skysčio. Vėliau perkelkite lašišos pjausnius ant kepsninės grotelių ir kepkite dažnai apversdami bei patepdami padažu, kol žuvis iškeps ir šiek tiek apskrus. Patiekite su likusiu užpilu ir mėgstamu garnyru. Mėgaukitės iš karto.
Asociatyvi Freepik.com nuotr.
Lašišos kapotinis su avokadais
Jums reikės:
400 g lašišos
1 vnt. avokado
1 v. š. kaparėlių
1 v. š. laiškinių česnakų
1 a. š. alyvuogių aliejaus
1 v. š. citrinų sulčių
1 v. š. grūdėtų garstyčių
Druskos
Gaminame:
Smulkiais kubeliais supjaustykite lašišą ir sudėkite ją į vidutinio dydžio dubenį. Supjaustykite avokadą, susmulkinkite laiškinius česnakus, kaparėlius ir suberkite viską į lašišos dubenį. Įpilkite alyvuogių aliejų, citrinos sulčių, grūdėtų garstyčių ir druskos. Viską gerai sumaišykite, jei trūksta prieskonių – įberkite druskos. Paruoštą patiekti lašišos kapotinį perkelkite į dubenį ir derinkite su prancūzišku batonu, trapučiais arba mėgaukitės vienu. Skanaus!
Lašišos pjausniai su tzatziki padažu
Jums reikės:
¼ puodelio rudojo cukraus
1 v. š. druskos
1 v. š. rūkytos paprikos prieskonių
4 vnt. lašišos pjausnių
1 puodelio graikiško jogurto
3 vnt. agurkų
2 v. š. citrinos sulčių
Saujos šviežių krapų
1 vnt. česnako skiltelės
Žiupsnelio druskos
Gaminame:
Dideliame negiliame inde sumaišykite rudąjį cukrų, druską ir rūkytos paprikos prieskonius. Į prieskonius, esančius dubenyje, sudėkite lašišos pjausnius, apverskite juos iš abiejų pusių ir palaikykite bent 1 valandą šaldytuve. Tuo tarpu kitame dubenyje sumaišykite graikišką jogurtą, susmulkintus be žievės agurkus, citrinos sultis, krapus ir česnaką – pagal skonį pagardinkite druska. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinės temperatūros. Pasimarinavusios lašišos pjausnius dėkite ant aliejumi pateptų grotelių ir kepkite iš abiejų pusių po 4 minutes. Patiekite su tzatziki padažu ir mėgstamomis daržovėmis, keptomis ant grilio.
Abrikosais glazūruoti lašišos pjausniai
Jums reikės:
½ puodelio abrikosų džemo/uogienės
1 v. š. sojų padažo
1 v. š. medaus
1 a. š. citrinos sulčių
1 vnt. česnako skiltelės
3 vnt. lašišos pjausnių
Druskos
Pipirų
2 v. š. alyvuogių aliejaus
Gaminame:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Lašišos pjausnius iš abiejų pusių įtrinkite druska, pipirais ir apšlakstykite aliejumi. Perkelkite žuvį ant kepimo folijos ir kepkite ją orkaitėje apie 12 minučių. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite abrikosų džemą/uogienę, sojų padažą, medų, įspauskite citrinų sultis, česnako skilteles. Kai lašišos pjausniai iškeps, ištepkite juos gausiai paruoštu padažu ir grąžinkite į orkaitę dar 5 minutėms, kol padažas pradės glazūruotis. Patiekite su mėgstamomis daržovėmis iš karto. Skanaus!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...