Kokią geriau rinktis: fasuotą ar sveriamą paukštieną? (receptas)

  • Teksto dydis:

Lietuviai itin mėgsta vištieną – tiek pirkti ją šviežią ar atvėsintą, tiek rinktis jau gaminti paruoštą.

Per metus prekybos tinkle „Maxima“ vidutiniškai nuperkama per 12 tūkst. tonų vištienos, kalakutienos bei kitos paukštienos kasdieniam vartojimui.

Lietuviškame prekybos tinkle didžiausią paklausą turi mūsų šalyje įsikūrusių tiekėjų paukštienos produktai.

Duoklė patogumui

Platus asortimentas parduotuvėse suteikia galimybę rinktis ne tik mėgstamiausią paukštieną, bet ir jos įpakavimą. Kokį produktą – fasuotą ar ne – rinktis iš esmės lemia patogumas ir jo galiojimo laikas.

„Fasuoti paukštienos produktai jau keletą metų iš eilės yra populiaresni už sveriamus. Vidutiniškai per metus nuperkama kiek daugiau nei 9 tūkst. tonų fasuotų paukštienos gaminių – apie 75 proc. viso nuperkamo paukštienos asortimento. Fasuota paukštiena ir jos gaminiai yra itin mėgstami aktyvų gyvenimo būdą gyvenančių pirkėjų, kurie ne visada įsigytus produktus suvartoja tą pačią ar kitą dieną. Fasuota paukštiena ir jos gaminiai tokiu atveju turi didelį pranašumą – dujinė pakuotė leidžia ilgiau išlaikyti paukštienos šviežumą ir užtikrina ilgesnį tinkamumo vartoti terminą“, – pirkėjų pasirinkimą atskleidžia „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Bendrovės „Vilniaus paukštynas“ Komercijos tarnybos vadovas Tadas Sprindžiūnas taip pat pastebi, kad greitėjantis gyvenimo tempas skatina ieškoti produktų, kurie jau būtų paruošti gaminti, o gamintojų tikslas – patenkinti skirtingus vartotojų skonius ir poreikius.

Netikras zuikis

Prekybos tinklo Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė teigia, kad paukštiena yra itin maisto gamybai palanki mėsa. Patiekalus iš jos galima pasiruošti greitai ir lengvai, ne veltui paukštiena yra vienas populiariausių klientų pasirinkimų.

„Jei dar nesate kepę, siūlau namie pasigaminti netikrą zuikį. Vokietijoje dėl mėsos stygiaus po II-ojo pasaulinio karo itin išpopuliarėjęs patiekalas tapo ir mūsų virtuvės dalimi. Be to, jis turi daug receptų, kiekvienas gali improvizuoti su savo mėgstamais ar turimais ingredientais“, – teigia maisto gamybos ekspertė ir dalijasi savo zuikio iš vištienos faršo receptu.

Reikės:

700 g maltos vištienos,

80 g kubeliais pjaustytų saliero lapkočių,

vieno kiaušinio,

25 g migdolų miltų,

3 g maltų saldžiųjų paprikų,

5 g svogūnų miltelių ar granulių,

5 g česnakų miltelių ar granulių,

30 g kepsnių (barbekiu) padažo,

svogūnų laiškų pagardinimui ir papuošimui.

Gaminimas. Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Tuomet keptuvėje 4-5 minutes pakepinkite pjaustytus salierų lapkočius. Visus likusius ingredientus sumaišykite viename dideliame dubenyje, tuomet suberkite pakepintus salierų lapkočius ir dar kartą visą gerai išmaišykite. Sudėkite į paruoštą, riebalais išteptą ar kepimo popieriumi išklotą, kepimo indą ir kepkite apie 60 minučių. Iškepus leiskite netikram zuikiui pailsėti bent 15 minučių prieš jį pjaustant.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių