Gera vyno kokybė negarantuoja gero skonio. Tai – viena tiesų, kurias pažindama vyno pasaulį atrado Jurga Karinauskaitė, per degustacijas įvertinusi ir lietuviško varškės sūrio bei vynuogių vyno draugystę.
Žinoma someljė, apie šį žmonijos labiausiai apdainuotą taurųjį gėrimą žinanti beveik viską, prisipažino nesimėgaujanti vien brangiausiais vynais. "Būtina atskirti kokybę ir skonį“, – įspėjo pašnekovė.
Perkant kasdienišką vyną, ypač baltąjį ir rožinį, J.Karinauskaitė pataria atkreipti dėmesį į vyno pagaminimo metus. „Reikia ieškoti kiek įmanoma šviežesnio vyno. Jis nėra sukurtas ilgai laikyti“, – teigė žinovė.
Kasdienišką vyną, anot jos, reikėtų išgerti tą pačią dieną, kai jis buvo atidarytas arba bent jau per kitą. „Toks vynas greitai praranda aromatą, jis taps nebeatpažįstamas. Bet jeigu tai yra galingas, turtingas, aromatingas vynas, jį atkimštą galima laikyti ir ilgiau", – anot J.Karinauskaitės, saldumas, alkoholis, rūgštis padeda vynui ilgiau atsispirti neigiamam deguonies poveikiui.
Esama ir tokių vynų, kuriuos atidarius, žinovės žodžiais, galima laikyti visą amžinybę – ir jo skonis nenukentės.
Kasdieniškam vynui ilgiau išlaikyti, jį atkimšus, padeda vakuuminė pompa.
Vieni iš kokybiško vyno požymių yra skonis ir kvapas. „Spalvos, jos ryškumas nėra taip svarbu. Vyno kokybę išduoda švarūs, aiškūs aromatai, kai, pavyzdžiui, galima aiškiai įvardyti, kad kvepia avietėmis, braškėmis, vanile, o ne jaučiame tik abstrakčiai – raudonus vaisius“, – akcentavo J.Karinauskaitė.
Dar svarbu yra aromatų puokštės platumas, o vertinant vyno saldumą, rūgštį ir taminus (sutraukimo pojūtį) – turi būti jaučiamas jų balansas. Būtinas ir ilgas poskonis, kai nurijus vyną apie 10 sekundžių burnoje dar jaučiamas jo skonis.
Vyno lentynose galima išvysti ir ne tik įprastuose stikliniuose buteliuose išpilstytą vyną, bet ir parduodamą popierinėse pakuotėse. Jis, anot žinovės, priimtiniausias kasdien gerti, tai yra nevertas ilgai laikyti. "Tokia pakuotė – sąžininga, nes mažina jo kainą. Aš tokių pakuočių nebijau ir nevengiu“, – neslėpė J.Karinauskaitė.
Ką daryti, jei jūsų rankose – gero vyno butelis, kurio neketinate iškart atidaryti, kaip jį laikyti? Tokiu atveju, primena žinovė, butelį būtina laikyti horizontaliai: kad kamštis būtų apsemtas. Kita išeitis – laikyti drėgnoje patalpoje.
Laikymo sąlygos – didžiausia problema, dėl kurios geriems vynams prekybos centruose nėra ypač jauku. "Jie pirkėjų turi nedaug, iš lentynos ne iškart nuperkami, tad kamštis gali spėti išdžiūti, tada jis susitraukia, į butelį papuola deguonies ir vynas oksiduojasi“, – aiškino ekspertė.
Egzistuoja vynų ir maisto derinimo taisyklės, tačiau jose su žiburiu nerasime produktų, kuriuos mėgstame patiekti kaip užkandžius. Kokį vyną, pavyzdžiui, derėtų užkąsti lietuvišku varškės sūriu? „Jis gana universalus, geriausiai dera prie lengvesnių vynų, tai yra balto ir rožinio“, – per degustacijas įgyta patirtimi dalijosi pašnekovė.
Kuo sunkesnis, riebesnis maistas, tuo vynas turėtų būti aromatingesnis, galingesnis.
Dar viena lietuviška vyno pasaulio ypatybė – naminis vaisių vynas. Anot J.Karinauskaitės, skirtingai nei vynuogių vynas, šis nėra toks ilgaamžis. Į jį beriama cukraus, dėl to ir tarptautiniu mastu jis nėra laikomas tauriuoju.
Naujausi komentarai