- VD inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Karštas vasaros savaitgalis, gamta, ežeras ir, žinoma, šašlykas. Be šio iš Kaukazo atkeliavusio patiekalo stovyklavimą sunku įsivaizduoti. Tik kaip jį geriausia marinuoti?
Kepamas šašlykas visuomet taip pat: visus skonio skirtumus, mėsos minkštumą lemia marinatas. Ko gero, jau turite savo pamėgtą receptą, bet juk visada smagu išbandyti ką nors nauja.
Vienas paprasčiausių ir greičiausių būdų marinuoti šašlyką – su mineraliniu vandeniu. Tiesiog supjaustykite mėsą gabalėliais, sudėkite prieskonius ir užpilkite gazuotu mineraliniu vandeniu. Vos po kelių valandų šašlyką jau galėsite kepti ir jo mėsa bus gana minkšta.
Kiti paprasti variantai – mėsą marinuoti su svogūnais ir majonezu arba pomidorų padažu. Tik tokiu atveju ją marinuoti reikėtų ilgiau – geriausia bent dieną. Šašlyką taip pat galima marinuoti su raudonuoju vynu, šaltalankių sultimis, kartais į marinatą dedami net burokėliai.
Lietuvoje dažniausiai kepamas kiaulienos šašlykas, tačiau šį patiekalą galima kepti ir iš ėrienos ar vištienos. Beje, profesionalūs kulinarai pataria nedėti druskos nei į marinatą, nei kepant šašlyką – geriau užbarstyti jos jau iškepus mėsą. Taip ji bus minkštesnė. Acto gaminant šašlyką patariama apskritai atsisakyti – vietoj jo puikiai tinka citrinos sultys.
Kaukazietiškas šašlykas ( 4 asmenims)
Reikės:
Apie 1,2 kg avienos sprandinės. Marinatui: šviežio baziliko, pipirų, žiupsnelio druskos, citrinos ir svogūno.
Kaip pasigaminti:
Mėsą supjautykite 2,5 x 5 cm gabalėliais, gausiai pabarstykite baziliku, pipirais ir išmaišykite. Po maždaug keturių valandų išspauskite citriną ir įpjaustykite svogūno. Marinuokite maždaug parą.
Rytietiškas vištienos šašlykas (4 asmenims):
Reikės:
500 g vištienos krūtinėlės. Marinatui: 1 svogūno, 1 česnako skiltelės, 1 šaukštelio imbiero,1 šaukštelio kmynų, 0,5 šaukštelio maltos ciberžolės, 0,5 šaukštelio kario, 0,5 šaukštelio aitriųjų paprikų prieskonių, 3 šaukštų natūralaus jogurto, 2 šaukštų išspaustų citrinos sulčių.
Kaip pasigaminti:
Gerai išmaišykite visus marinatui skirtus produktus ir ištepkite juo vištienos gabaliukus. Palikite keletui valandų.
Graikiškas šašlykas (4 asmenims)
Reikės:
Apie 500 g ėrienos arba vištienos, 2 ropinių svogūnų. Marinatui: 0,5 stiklinės alyvuogių aliejaus, 0,25 stiklinės citrinų sulčių, 0,25 stiklinės raudonojo sauso vyno, 0,5 a. š. smulkiai kapoto česnako, 1 a. š. raudonėlio.
Kaip pasigaminti:
Sumaišykite visas marinato sudedamąsias dalis ir apie tris valandas marinuokite mėsą. Svogūnus supjaustykite griežinėliais ir susmeikite ant iešmo po kiekvieno mėsos gabalėlio. Kepkite ant grotelių nuolat pašlakstydami marinatu.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...