- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Pasirodo, angliškas posakis „Vienas obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną“ nėra mitas. Obuoliai yra vienas sveikiausių vaisių, juose daug angliavandenių, skaidulų, vitaminų ir kalio. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad obuoliai – puiki visavertės mitybos dalis.
Kaip teigia E.Gavelienė, obuolys yra lengvai prieinamas maisto produktas, kurį rudens pradžioje ant obelų galima rasti kone kiekviename sode, o visus metus – parduotuvių lentynose.
„Obuolys yra lengvai transportuojamas vaisius, turintis labai svarbių savybių, leidžiančių mums išlikti hidratuotiems: jame yra 80 proc. vandens ir apie 20 proc. sausųjų medžiagų, tarp kurių yra apie 13 g angliavandenių, iš kurių 7–8 g atitenka fruktozei (vaisių cukrui), dar 2–4 g – skaidulinėms medžiagoms, kurios svarbios tinkamam žarnyno darbui. Obuoliai taip pat yra vitamino C ir antioksidantų, kurie lėtina organizmo senėjimo procesus, šaltinis“, – sako dr. E.Gavelienė.
Tačiau gydytoja primena, kai vaisiai tinkamiausi tarpiniam valgymui. Puikus laikas jiems – priešpiečiai. Gali vaisiai būti ir patiekalo dalimi, pavyzdžiui salotose.
Minimalus rekomenduojamas vaisių skaičius per dieną sudaro 200–300 g, tad tai galėtų būti du trys obuoliai.
„Minimalus rekomenduojamas vaisių kiekis per dieną sudaro 200–300 g, tad tai galėtų būti du trys obuoliai. Tiek per dieną turėtų visiškai pakakti, kad gautume žmogaus organizmui reikalingų maistinių medžiagų, kurių tikimės iš vaisių“, – aiškina specialistė.
Ji pataria mažesniems vaikams ar vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems dantų ar virškinimo problemų, valgyti obuolius be žievelės. Taip naudingų medžiagų išliks užtektinai, bet bus išvengiama diskomforto pilve.
Kokios rūšies obuolius valgyti, priklauso nuo kiekvieno žmogaus skonio. „Galime ne tik pasirinkti vis kitą obuolių rūšį, bet ir kaitalioti jų vartojimo būdą: valgyti žalius, keptus ar džiovintus obuolius, gerti jų sultis“, – ragina gydytoja.
Kepti obuoliai su migdolais, karameliniu padažu ir ledais
Asmeninio archyvo nuotr.
3 dideli obuoliai,
200 g migdolų,
50 g kambario temperatūros sviesto
2 kiaušinių tryniai.
Karameliniam padažui:
100 g cukraus,
100 ml plakamosios grietinėlės,
100 ml agavų sirupo.
Patiekti:
vanilinių ledų,
purškiamos grietinėlės.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Sumaišykite migdolus, sviestą ir kiaušinio trynį. Perpjaukite obuolius pusiau ir išimkite šerdis. Sudėkite juos į orkaitei tinkamą formą prapjautu paviršiumi į viršų. Šerdies ertmę užpildykite migdolų mase. Įdėkite skardą į orkaitę 20 min. arba tol, kol migdolų masė įgaus gražią spalvą. Sumaišykite cukrų, grietinėlę ir sirupą plačiame puode storu dugnu. Gerai užvirinkite mišinį, kol temperatūra bus 115 °C. Patiekite obuolius su karštu karameliniu padažu ir ledais ar plakta grietinėle.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...