Kai norisi skaniai, bet paprastai: orkaitėje kepti kiaulienos šonkauliai

  • Teksto dydis:

Nors kiaulienos šonkauliai atrodo neatsiejami nuo dūmo kvapo ir kepimo grilyje, tačiau šaltuoju metų laiku jį kurti prisiverčia ne visi.

Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalinasi paprastu, tačiau puikiu receptu, kaip sultingus kiaulienos šonkaulius išsikepti namų orkaitėje.

Grilio klasika laikomų kiaulienos šonkaulių populiarumas pastaraisiais metais auga itin sparčiai. „Karantinas žmones privertė dažniau suktis namų virtuvėje ir patobulino kulinarinius įgūdžius. Praėjusiais metais daugiau nei trečdaliu išaugę kiaulienos šonkaulių paklausa rodo, kad šis patiekalas sulaukia vis didesnio dėmesio. Auga ir šviežių pusgaminių, ir jau kepimui paruoštų kiaulienos šonkaulių pardavimai“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Kepimui paruoštus šonkaulius be didesnių pastangų galima iškepti tiesiog orkaitėje, svarbu nustatyti tinkamą temperatūrą ir kepimo laiką. Itin paklausūs kiaulienos šonkauliai su barbekiu skonio marinatu, tiesa, pernai didelio dėmesio sulaukė ir „Maximos“ pasiūlytos naujovės – šonkauliai su vyšnių, taip pat mėlynių bei medaus su garstyčiomis marinatais.

Maisto gamybos departamento vadovė B. Baratinskaitė dalinasi receptu, kaip patiems pasiruošti kiaulienos šonkaulius ir juos išsikepti  namų virtuvės orkaitėje.

Orkaitėje kepti sultingi kiaulienos šonkauliukai

Reikės:

1 kg kiaulienos šonkaulių,

1 citrinos sulčių,

namie paruošto arba parduotuvėje įsigyto prieskonių mišinio,

barbekiu padažo.

Prieskonių mišiniui paruošti reikės:

2 v. š. rudojo cukraus,

2 a. š. aitriosios paprikos miltelių,

2 a. š. saldžiosios paprikos miltelių,

žiupsnelio druskos bei garstyčių miltelių,

1 a. š. džiovintų raudonėlių,

po pusę šaukštelio česnakų miltelių ir maltų juodųjų pipirų.

Barbekiu padažui reikės:

2 šaukštelių alyvuogių aliejaus,

pusės svogūno,

1 česnako skiltelės,

pusės puodelio obuolių sidro acto,

pusės puodelio vandens,

pusės puodelio pomidorų padažo,

pusės puodelio rudojo cukraus,

2 šaukštelių aštrių garstyčių,

šaukštelio Vorčesterio padažo,

2 šaukštelių paprikos miltelių.

Pirmiausia paruoškite padažą: keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkintą svogūną bei česnaką, kol šie įgaus auksinį atspalvį. Sudėkite visus likusius ingredientus ir kaitinkite, kol padažas užvirs. Sumažinkite kaitrą ir vis pamaišydami virkite padažą apie 25 min., kol jis sutirštės. Paruoštą padažą galite naudoti šonkauliams aptepti, patiekti jau su iškepusiais šonkauliais prie pasirinkto garnyro ar prie kito mėsos patiekalo. 

Įkaitinkite orkaitę iki 150°C. Šonkauliai turi turėti šiek tiek riebalų, tačiau ne per daug. Jei riebalai dengia visą šonkaulių eilę, atsargiai pašalinkite riebalų sluoksnį – jų turi likti tiek, kad būtų gražiai pasiskirstę juostelėmis tarp raumenų. Šonkaulius įtrinkite citrinos sultimis ir prieskonių mišiniu. Mėsą dėkite ant kepimo formos ir sandariai uždenkite folija, blizgančia puse į išorę. Kepkite 2–2,5 val., kol mėsa bus minkšta ir lengvai atsiskirs nuo kaulo. Ištraukite šonkaulius iš orkaitės ir nupilkite susidariusį skystį. Padidinkite orkaitės kartį iki 270°C, o tuo tarpu šonkaulius aptepkite barbekiu padažu ir dar 5 min. pašaukite į orkaitę, kol gražiai apskrus.

„Prie šių šonkauliukų puikiai tiks orkaitėje keptos bulvės bei šviežių daržovių salotos. Nesijaudinkite, jeigu padažo paruošėte per daug – barbekiu padažas puikiai tiks patiekti jau su iškepusiais šonkauliais prie pasirinkto garnyro ar prie kito mėsos patiekalo“, – sako  B.Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
  • Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)

    „Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...

    14
  • Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras
    Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras

    Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...

    1
  • Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)

    Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...

  • Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)

    Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...

    4
  • Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)

    Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...

    2
  • Burokėliai – vitaminų bomba viduržiemy <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Burokėliai – vitaminų bomba viduržiemy (receptai)

    Jei burokėlius mėgstate nebent šaltibarščiuose, tai tik todėl, kad dar nesate ragavę su jais kitokių puikių patiekalų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad burokėliai – tik...

    8
Daugiau straipsnių