Kai norisi nustebinti: keptas aštuonkojis idealiai tinka prie šviežių bulvių

  • Teksto dydis:

Valgyti žuvį ar ja dažniau pakeisti mėsiškus patiekalus pataria visi mitybos ekspertai. Vasarą tai padaryti daug paprasčiau, nes prasideda grilio sezonas, o žuvis, kaip ir jūros gėrybės, yra lengvai ir greitai paruošiamas produktas.

Be to, jau pats žuvies ir jūros gėrybių ruošimas atostogoms gali suteikti Viduržemio jūros regiono nuotaikos. Ypač jei pasinaudosite ekspertės patarimais, kaip lengvai namuose paruošti aštuonkojį, idealiai tinkantį atšvęsti ir šviežių lietuviškų bulvių sezono pradžią.

„Lyderio pozicijų žuvies asortimente ne vienerius metus neužleidžia lašiša. Klientai dažniausiai renkasi vidutinio dydžio skrostą žuvį, taip pat – lašišų didkepsnius. Su lašiša dėl pozicijų populiariausių žuvų sąraše dar varžosi upėtakis. Šiemet stebime augančius ir baltosios jūrinės žuvies pardavimus. Pirkėjai vis dažniau renkasi vilkešerius, lydekas, šamus, menkes, doradas“, – pirkėjų pasirinkimą atskleidžia Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė.

„Iš jūros gėrybių dažniausiai pirkėjai renkasi krevetes, nors šiemet jų pardavimai sumažėjo 9 proc. Žinoma, tam įtakos turėjo ir karantinas. Vis dėlto tik trečdalis pirkėjų, perkančių jūros gėrybes, renkasi ne krevetes – vėžius, moliuskus, šukutes, austres, įvairius jūros gėrybių mišinius ir kitus“, – pastebi E. Dapkienė.

Aštuonkojis iš restoranų keliauja į namų virtuves

Jūros gėrybių asortimente galima išskirti ir šviežią aštuonkojį, kurio pardavimai 2019 metais išaugo daugiau nei 4 kartus. Tiesa, kol kas šiemet pardavimai yra mažesni nei pernai, bet klientai vis dažniau įsigyja mažus valytus šaldytus aštuonkojus – šių pardavimai net ir šiemet augo. Brigitos Baratinskaitės, „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorės teigimu, mažieji aštuonkojai tobulai tinka grilio sezonui.

„Nuo didžiojo aštuonkojo pirkimo dažnai sustabdo klausimas, kaip jį paruošti. Pirmiausia, įsigijus aštuonkojį jį reiktų išvirti ir, svarbiausia, nepervirti. Pratinkite aštuonkojį prie verdančio sultinio pamažu – iš pradžių merkite iki pusės kojų, po kelių sekundžių ištraukite. Kartokite procesą kelis kartus, įmerkdami vis daugiau aštuonkojo. Galiausiai sultinyje atsidurs jis visas. Tada belieka sumažinti ugnį, kad vanduo vos burbuliuotų, uždengti dangtį ir virti aštuonkojį, priklausomai nuo dydžio, apie valandą“, – pataria  maisto gamybos ekspertė.

Išvirus aštuonkojį, galima jo kojas supjaustyti smulkesniais gabaliukais ir mauti ant iešmelių – kaip šašlyką, tarpuose suverti išvirtų šviežių lietuviškų bulvių, kurių sezonas jau prasidėjo. Prieš kepant dar patepti aliejumi, o baigus kepti – apibarstyti petražolėmis. Jei norite pateikti kaip restorane, ant grotelių (arba keptuvėje ar orkaitėje) kepkite nesmulkintas aštuonkojo kojas. Taisyklės tos pačios – šlakstome alyvuogių aliejumi, galima užberti smulkinto česnako, baigiant kepti pabarstome petražolėmis.

„Visgi jei norite pajusti jūros dvelksmą ir atostogų nuotaiką įdėdami mažiau darbo, siūlau išbandyti marinuotus ir ant grotelių keptus mažuosius aštuonkojus“, – receptu dalijasi B. Baratinskaitė.

Ant grotelių kepti mažieji aštuonkojai

Ingredientai:

Atšildyti mažieji aštuonkojai,

petražolės,

česnakas,

aitrioji paprika (šviežia),

alyvuogių aliejus,

sausas baltas nealkoholinis vynas.

Visas žoleles ir daržoves susmulkinti, sumaišyti su aliejumi ir vynu. Dėti mažuosius aštuonkojus. Marinuoti dvi valandas. Kepti ant grotelių tol, kol gražiai apskrus ir pajusite jūros dvelksmą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žvejo dukra

Žvejo dukra portretas
Visų pirma, aštuonkojis neturi KOJŲ - tai čiuptuvai. Visų antra, po valandos virimo turėsite pervirusį ir sutežusį "kažką" , o jei dar po to griliuosite... Sugadinti galima viską, deja... Ir bulvės prie viduržiemio jūros produktų ne pats idealiausias palydovas, mano supratimu, visiškai netinkama.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių