Jo didenybė avinžirnis ir abejingų nepaliekantis humusas (receptai)

  • Teksto dydis:

Populiari avinžirnių užtepėlė – humusas – yra vienas seniausių patiekalų pasaulyje, minimas dar Senajame Testamente. Šiandien populiariausių kavinių meniu jau nebeįsivaizduojamas be šios užtepėlės, socialiniuose tinkluose netrūksta netradicinių jos paruošimo būdų, o gegužę net minima tarptautinė humuso diena.

Karalius avinžirnis

Maisto ekspertė Vilma Juodkazienė atskleidžia šios užtepėlės populiarumo priežastis ir dalijasi net keliais humuso receptais, kurie patiks norintiems išbandyti kažką naujo.

Suvalgęs vieną puodelį avinžirnių, žmogus gauna net 15 g baltymų, ir tai yra beveik visa būtina paros norma.

Pasak V.Juodkazienės, pagrindiniai humuso ingredientai – avinžirniai ir tahinis, sezamų sėklų pasta, yra turtingi įvairių organizmui naudingų mikroelementų. Nenuostabu, kad žmonėms vis labiau domintis sveika mityba tradicinis Artimųjų Rytų ir Afrikos virtuvių patiekalas netruko išpopuliarėti visame pasaulyje.

"Avinžirniai, iš kurių gaminamas humusas, pasižymi dideliu baltymų kiekiu – suvalgęs vieną puodelį avinžirnių žmogus gauna net 15 g baltymų, ir tai yra beveik visa būtina paros norma. Tahinis taip pat vertinamas dėl baltymų gausos ir kalcio, magnio, geležies ir kitų mikroelementų, būtinų palaikyti kaulų ir raumenų sistemai. Dėl šių produktų naudos humusą galima vadinti nepamainomu pasirinkimu sportuojantiems, vegetarams ir kitiems, ieškantiems būdų, kaip praturtinti mitybą naudingomis medžiagomis", – paaiškina V.Juodkazienė.

Ji priduria, kad humusas yra populiarus pasirinkimas ir turintiems alergijų. Pasak maisto ekspertės, avinžirniai rečiau nei kviečiai ar soja sukelia alerginių reakcijų žmogaus organizmui, taip pat yra turtingi augalinių baltymų.

Greitas ir sveikas maistas

Pasak V.Juodkazienės, nors mūsų kraštuose humusą daug kas laiko užkandžiu, iš tiesų jis yra gana sotus ir gali būti valgomas kaip pagrindinis patiekalas.

"Dėl paprasto paruošimo humusą galima vadinti greitu, bet sveiku maistu. Pietų šalyse jis dažniausiai patiekiamas lėkštėje kartu su pita – tradiciniu tuščiaviduriu duonos paplotėliu, kuris valgomas pripildžius humuso. Taip pat avinžirnių užtepėlę galima valgyti ir kaip užkandį su daržovėmis, salotomis ar duona. Dar labai dažnai šis patiekalas naudojamas kaip priedas arba padažas prie pagrindinių patiekalų. Pavyzdžiui, Izraelyje humusu gardinama mėsa, keptos daržovės, jo dedama į falafelių lėkštę", – pasakoja maisto ekspertė.

Nors humusas skirtingose pasaulio vietose valgomas įvairiai, bet tradicinis jo variantas visur gaminamas taip pat – iki vientisos masės sutrynus virtus arba konservuotus avinžirnius ir sumaišius su tahiniu, druska, alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis.

Netrūksta improvizacijų

Humusui išpopuliarėjus visame pasaulyje, padaugėjo ir netradicinių jo paruošimo būdų. Žmonės jį pradėjo gaminti ir iš įvairių mėgiamų daržovių – šiomis dienomis galima rasti rausvo burokėlių, žalio špinatų ar oranžinio moliūgų ir kitų spalvų humuso.

"Pastaruoju metu ypač populiaru į humuso gamybą įtraukti ir sezonines daržoves, ir mėgstamus prieskonius. Pavyzdžiui, rudenį dažnas humuso gerbėjas užtepėlę gamina iš moliūgų arba obuolių su cinamonu, vasarą daugelis išbando avokadų, šviežių prieskoninių žolelių arba aitriųjų paprikų humusą. Gaminant šį patiekalą galima laisvai improvizuoti ir sukurti savo užtepėlės versiją su mėgstamiausiais ingredientais", – sako maisto ekspertė.

Pastaruoju metu ypač populiaru į humuso gamybą įtraukti ir sezonines daržoves, ir mėgstamus prieskonius.

Improvizuojant V.Juodkazienė pataria nepamiršti, kad humuso pagrindas turėtų išlikti avinžirniai su tahiniu – šie produktai būtini tam, kad gautumėte tirštą užtepėlės tekstūrą. Norintiems pasigaminti humusą namuose, maisto ekspertė pateikia ne tik tradicinį, bet ir kelis spalvingus humuso receptus.


Tradicinis humusas

Reikės:

250 g avinžirnių (sausų arba konservuotų),

2 v. š. šaukštų sezamų sėklų arba sezamų pastos,

2 skiltelių česnako,

1 v. š. alyvuogių aliejaus,

2 v. š. citrinų sulčių,

Druskos, juodųjų pipirų,

Pagardinti (nebūtinai):

6 džiovintų pomidorų puselių,

Petražolių, krapų arba kalendrų.

Paruošimas:

Jeigu naudojate sausus avinžirnius, juos užpilkite vandeniu ir palikite išmirkti per naktį. Perplaukite šaltu vandeniu ir virkite ant silpnos ugnies 1–2 val., kol suminkštės. Jeigu naudojate konservuotus, šiuos veiksmus praleiskite. Sezamų sėklas pakepinkite apie 2 min. Išvirus avinžirniams vandenį nupilkite į atskirą indą. Jeigu naudojate konservuotus, nupilkite avinžirnių skystį iš skardinės. Avinžirnius sudėkite į elektrinį maišytuvą, įpilkite keletą šaukštų nuo virimo arba konservų skardinės likusio skysčio, suberkite trintas česnako skilteles, kepintas sezamų sėklas arba sezamų pastą, supilkite alyvuogių aliejų, iš citrinos išspaustas sultis ir pagardinkite prieskoniais. Viską sutrinkite iki vientisos masės. Laikykite šaldytuve, kol atvės. Patiekite su duona, krekeriais arba keptais užkandžiais. Norint paįvairinti humuso skonį, jį pagardinkite žalumynais arba saulėje džiovintais pomidorais, juos prieš tai išmirkę vandenyje.

Burokėlių humusas

Reikės:

2 vidutinio dydžio virtų burokėlių,

250 g avinžirnių (sausų arba konservuotų),

2 v. š. sezamų pastos,

1 skiltelės česnako,

Maltos kalendros, aitriosios paprikos,

2 v. š. alyvuogių aliejaus,

2 v. š. citrinų sulčių,

druskos, juodųjų pipirų.

Paruošimas:

Burokėlius, paruoštus avinžirnius (jų paruošimo būdas – tradiciniame humuso recepte), česnako skiltelę, sezamų pastą ir prieskonius sumaišykite elektriniu maišytuvu iki vientisos masės. Įmaišykite citrinų sultis, aliejų. Paskaninkite druska ir pipirais pagal savo skonį.

Avokadų humusas

Reikės:

2 nuluptų prinokusių avokadų,

400 g konservuotų avinžirnių,

50 g sezamų sėklų pastos,

1 v. š. žaliųjų citrinų sulčių,

2 skiltelių česnako,

3 v. š. alyvuogių aliejaus,

1/4 a. š. kumino,

šviežios kalendros,

druskos, raudonųjų pipirų.

Paruošimas:

Avinžirnius (jų paruošimo būdas – tradiciniame humuso recepte), avokadus, žaliųjų citrinų sultis, česnako skilteles, sezamų sėklų pastą ir kuminą elektriniu maišytuvu sutrinkite iki minkštos masės. Viską apibarstykite druska. Sudėkite gautą masę į dubenį, pagardinkite kalendromis ir raudonaisiais pipirais. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir palikite šiek tiek pastovėti. Patiekite su mėgstamomis daržovėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Iš kur žinojot,

Iš kur žinojot,  portretas
Kad šiandien pusryčiams juos valgysiu? Tik nereikia išsidirbinėti, tyčiotis iš Dievo dovanos! Tokius, kaip jie yra, išmirkytus iš ryto truputi pavirei su sviesto šlakeliu, ir sveikus, išsipūtusius apsilaižydamas suvalgai. Gardu, sotu ir sveika!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

Daugiau straipsnių