Japonas nesistebi lietuviškais sušiais

Sušiai Lietuvoje kitokie nei Japonijoje. Tačiau restoraną su žmona lietuve atidaręs japonas Masahito Sasaki kitokių sušių nei savo gimtinėje matė ir JAV, ir kitose šalyse.

"Mes turime labai daug įvairios, šviežios žuvies. Lietuvoje dažniausiai matau šviežią lašišą, tuną. Tačiau suprantu, kad jums gauti įvairios šviežios žuvies yra sunku. Be to, jų kaina labai išaugtų", – 60 metų japonas lietuvių nekaltina.

Tačiau japonų maisto restorano "Kamakura" įkūrėjas, paprašytas paminėti skirtumus, pastebėjo, kad jo gimtinėje sušiai dažniau valgomi be jūros dumblių lapų.

"Sušius su jūros dumbliais dažniau valgo vaikai. Be to, tokie sušiai dažniausiai pas mus didesni ir ilgesni, – pripažino japonas, kuris Lietuvoje mielai valgo bulvinius patiekalus, ypač, didžkukulius, taip pat silkę.

Dar vienas skirtumas: Lietuvoje dumblių lapai neretai įvyniojami ir į vidų, aplipdomi ryžiais bei kitais ingredientais – to Japonijoje nebūna.

"Be to, dumblių lapai pas jus dažniausiai atvežami iš Kinijos, o švieži jūros dumbliai skleidžia ypatingą kvapą", – pastebėjo M.Sasaki.

Daugybę kartų Tekančios saulės šalyje besilankiusi japono žmona, neurologė bei manualinės praktikos specialistė Liuda pastebėjo, kad Japonijoje maiste itin svarbūs ryžiai: "Jų ryžiai nuostabūs ir puikiai pagaminti! Ir dažnai – tarsi pagrindinis akcentas, kurį pagardina subtiliu skoniu. O mes pirmiausiai žvelgiame į mėsą, žuvį, o tik po to matome ryžius".


Japono M. Sasaki japoniško kario su mėsa bei daržovėmis receptas (3-4 žmonėms)

Pradžioje gaminamas padažas, kuriam reikia:

Sviesto – 50 gramų

Miltų – 40 g

Kario miltelių 10 g

Pieno – 500 ml

Sviestą ištirpiname keptuvėje, supilame kario miltelius, sumažinę liepsną kaitiname 4-5 minutes. Maišome, kad jie nesudegtų.

Kitame inde pakaitiname pieną iki užvirimo ir pamažu pilame į sviesto bei kario mišinį. Sumaišome.

Po to gaminame mėsos ir daržovių troškinį, kuriam reikia:

Svogūnų – 20 g

Raudonosios paprikos – 100 g

Morkų – 200 g

Imbiero – 10 g

Česnako – 10 g

Pomidorų padažo (pomidorų) – 100 gramų

Vištienos (kiaulienos, kalakutienos – pagal skonį) – 400-500 g.

Svogūnus ir raudonąją papriką supjaustome ir kartu kepame 20 minučių.

Imbierą ir česnaką supjaustome ir kartu kepame su mėsa 5-10 min.

Viską sumaišome, sudedame pomidorus, supjaustytas morkas, pilame apie 500 ml vandens į puodą ir viską kaitiname.

Po to lėtai supilame jau paruoštą kario padažą ir verdame 30-60 min.

Įdedame druskos, pipirų pagal skonį ir vandenyje ištirpinto krakmolo – parengtas karis įgauna stangrumo. Patiekalą pateikiame su ryžiais arba keptomis bulvėmis.

Apie japono ir lietuvės meilės istoriją skaitykite šio šeštadienio, gruodžio 17 d., dienraščio "Kauno diena" naujame savaitgalio priede "Ant sofos".


Šiame straipsnyje: sušiaimaistasJaponijaKamakura

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių