- Darius Sėlenis
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Japonas nesistebi lietuviškais sušiais
-
Japonas nesistebi lietuviškais sušiais
-
Japonas nesistebi lietuviškais sušiais
-
Japonas nesistebi lietuviškais sušiais
-
Japonas nesistebi lietuviškais sušiais
-
Japonas nesistebi lietuviškais sušiais
-
Japonas nesistebi lietuviškais sušiais
-
Japonas nesistebi lietuviškais sušiais
-
Japonas nesistebi lietuviškais sušiais
-
Japonas nesistebi lietuviškais sušiais
-
Japonas nesistebi lietuviškais sušiais
-
Japonas nesistebi lietuviškais sušiais
-
Japonas nesistebi lietuviškais sušiais
-
Japonas nesistebi lietuviškais sušiais
-
Japonas nesistebi lietuviškais sušiais
-
Japonas nesistebi lietuviškais sušiais
-
Japonas nesistebi lietuviškais sušiais
-
Japonas nesistebi lietuviškais sušiais
-
Japonas nesistebi lietuviškais sušiais
-
Japonas nesistebi lietuviškais sušiais
-
Japonas nesistebi lietuviškais sušiais
-
Japonas nesistebi lietuviškais sušiais
-
Japonas nesistebi lietuviškais sušiais
-
Japonas nesistebi lietuviškais sušiais
-
Japonas nesistebi lietuviškais sušiais
Sušiai Lietuvoje kitokie nei Japonijoje. Tačiau restoraną su žmona lietuve atidaręs japonas Masahito Sasaki kitokių sušių nei savo gimtinėje matė ir JAV, ir kitose šalyse.
"Mes turime labai daug įvairios, šviežios žuvies. Lietuvoje dažniausiai matau šviežią lašišą, tuną. Tačiau suprantu, kad jums gauti įvairios šviežios žuvies yra sunku. Be to, jų kaina labai išaugtų", – 60 metų japonas lietuvių nekaltina.
Tačiau japonų maisto restorano "Kamakura" įkūrėjas, paprašytas paminėti skirtumus, pastebėjo, kad jo gimtinėje sušiai dažniau valgomi be jūros dumblių lapų.
"Sušius su jūros dumbliais dažniau valgo vaikai. Be to, tokie sušiai dažniausiai pas mus didesni ir ilgesni, – pripažino japonas, kuris Lietuvoje mielai valgo bulvinius patiekalus, ypač, didžkukulius, taip pat silkę.
Dar vienas skirtumas: Lietuvoje dumblių lapai neretai įvyniojami ir į vidų, aplipdomi ryžiais bei kitais ingredientais – to Japonijoje nebūna.
"Be to, dumblių lapai pas jus dažniausiai atvežami iš Kinijos, o švieži jūros dumbliai skleidžia ypatingą kvapą", – pastebėjo M.Sasaki.
Daugybę kartų Tekančios saulės šalyje besilankiusi japono žmona, neurologė bei manualinės praktikos specialistė Liuda pastebėjo, kad Japonijoje maiste itin svarbūs ryžiai: "Jų ryžiai nuostabūs ir puikiai pagaminti! Ir dažnai – tarsi pagrindinis akcentas, kurį pagardina subtiliu skoniu. O mes pirmiausiai žvelgiame į mėsą, žuvį, o tik po to matome ryžius".
Japono M. Sasaki japoniško kario su mėsa bei daržovėmis receptas (3-4 žmonėms)
Pradžioje gaminamas padažas, kuriam reikia:
Sviesto – 50 gramų
Miltų – 40 g
Kario miltelių 10 g
Pieno – 500 ml
Sviestą ištirpiname keptuvėje, supilame kario miltelius, sumažinę liepsną kaitiname 4-5 minutes. Maišome, kad jie nesudegtų.
Kitame inde pakaitiname pieną iki užvirimo ir pamažu pilame į sviesto bei kario mišinį. Sumaišome.
Po to gaminame mėsos ir daržovių troškinį, kuriam reikia:
Svogūnų – 20 g
Raudonosios paprikos – 100 g
Morkų – 200 g
Imbiero – 10 g
Česnako – 10 g
Pomidorų padažo (pomidorų) – 100 gramų
Vištienos (kiaulienos, kalakutienos – pagal skonį) – 400-500 g.
Svogūnus ir raudonąją papriką supjaustome ir kartu kepame 20 minučių.
Imbierą ir česnaką supjaustome ir kartu kepame su mėsa 5-10 min.
Viską sumaišome, sudedame pomidorus, supjaustytas morkas, pilame apie 500 ml vandens į puodą ir viską kaitiname.
Po to lėtai supilame jau paruoštą kario padažą ir verdame 30-60 min.
Įdedame druskos, pipirų pagal skonį ir vandenyje ištirpinto krakmolo – parengtas karis įgauna stangrumo. Patiekalą pateikiame su ryžiais arba keptomis bulvėmis.
Apie japono ir lietuvės meilės istoriją skaitykite šio šeštadienio, gruodžio 17 d., dienraščio "Kauno diena" naujame savaitgalio priede "Ant sofos".
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...