Išradingumas virtuvėje padės ne tik nešvaistyti maisto, bet ir pradžiuginti savo gomurį

  • Teksto dydis:

Remiantis Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis, kasmet pasaulyje iššvaistoma 1,3 mlrd. tonų vartojimui tinkamo maisto, kurio pakaktų išmaitinti 3 mlrd. žmonių.

Nors žvelgiant į Lietuvą pastarųjų metų statistinės tendencijos ir nuteikia optimistiškai, tačiau tobulėti dar tikrai yra kur. Atsižvelgdamas į tai, lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ dalijasi keliomis nesudėtingomis idėjomis bei gudrybėmis, kurios besisukant virtuvėje leis dar labiau sumažinti nereikalingą maisto švaistymą.

Svarbus ir žmonių, ir verslo indėlis

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė akcentuoja, kad sprendžiant maisto švaistymo problematiką svarbus yra kiekvieno – tiek verslo, tiek pirkėjų – indėlis. Šiuo atveju pastarieji prie teigiamų pokyčių prisidėti gali atsakingai planuodami savo pirkinius.

„Kruopštus ir atsakingas planavimas leidžia optimizuoti pirkinių krepšelį ir padėti išvengti maisto švaistymo. Be abejo, toks atsakingas elgesys yra ekonomiškai naudingas ir patiems pirkėjams. Savo ruožtu mes, kaip verslas, taip pat suprantame, kad veikdami prekybos rinkoje nuolat turime galvoti apie tai, kaip veikti tvariai bei prisidėti prie maisto tausojimo. Todėl noriai prisidedame prie įvairių iniciatyvų, bendradarbiaujame su partneriais ir ieškome įvairiausių sprendimų“, – pasakoja E. Dapkienė.

„Maximos“ atstovė detalizuoja, jog siekiant sumažinti išmetamų produktų kiekius prekybos tinklo parduotuvėse, darbo dienos pabaigoje visuomet taikomos nuolaidos šviežiam maistui, pavyzdžiui, sveriamai šviežiai mėsai ar žuviai, sveriamoms salotoms, nefasuotoms bandelėms, grilio vitrinos gaminiams. Taip pat jau ne vienerius metus bendradarbiaujama su „Maisto banku“, kuriam kasmet perduodama vartojimui tinkamų produktų už daugiau kaip 0,5 mln. eurų. Be to, perdirbimui vien pernai buvo atiduota 11,5 tūkst. tonų maisto atliekų

Prieš išmetant – pagalvoti apie kitokius sunaudojimo būdus

Tuo metu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė įsitikinusi, kad ekologija ir maisto tausojimas prasideda nuo kiekvieno žmogaus virtuvės.

„Kartais tikrai nutinka taip, jog nusiperkame daugiau produktų, nei reikia, o tuomet iškyla nerimas, ar spėsime viską suvartoti laiku. Žinoma, čia svarbus pirkinių planavimas, bet jo nėra lengva išmokti. Bet jei jau nutiko taip, kad maisto produktų galiojimas artėja prie pabaigos, visada galime sugalvoti alternatyvių būdų, kaip išsisukti iš padėties. Pavyzdžiui, jogurtą galime panaudoti kaip pakaitalą grietinei, o pernokusius vaisius ar daržoves paversti gaiviais ir vitaminų kupinais kokteiliais“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Anot maisto ekspertės, pasitelkus fantaziją bei keletą gudrybių, net ir kai kurių produktų galiojimo terminus nesunkiai įmanoma pratęsti: vaisiai ir daržovės šaldytuve noks lėčiau, šaltai laikoma duona ilgesnį laiką bus tinkama vartojimui, o sviestas bus tinkamas naudoti net ir ką tik ištraukus iš šaldiklio.

Pasidalijusi keletu nesudėtingų gudrybių, ta proga B. Baratinskaitė ne tik skatina surasti įvairesnių susikaupusio maisto panaudojimo būdų, bet ir dalijasi receptais, leisiančiais pajusti maisto tausojimo malonumus virtuvėje.

Bananų duona – visų mėgstamas skanėstas, kuriam puikiai tinka pernokę bananai

Reikės:

6 bananų;

2 kiaušinių;

125 g sviesto;

200 g cukraus;

1 a. š. vanilės ekstrakto;

200 g miltų;

1 a. š. kepimo miltelių;

1 a. š. kepimo sodos;

1 a. š. druskos.

„Patogiame inde iki kreminės masės suplakite sviestą su cukrumi. Vieną po kito įmuškite kiaušinius ir gerai viską suplakite. Vėliau kartu sudėkite ir bananus. Suberkite visus kitus ingredientus ir gerai sumaišykite, kol masė taps vientisa. Tuomet supilkite tešlą į kepimo popieriumi ištiestą kepimo indą ir kepkite apie 45 min. Galiausiai, leiskite atvėsti ir supjaustykite norimomis riekelėmis. Skanaus!“ – linki maisto ekspertė.

„Panzanella“ salotos – puikus būdas sunaudoti apdžiūvusį batoną

Salotoms reikės:

pusės pradėjusio džiūti prancūziško batono;

4 pomidorų (itin tinka rūšis „jaučio širdis“);

1 ilgojo agurko; 

½ raudonojo svogūno;

20-25 šviežių ir smulkiai sukapotų baziliko lapelių bei keleto nepjaustytų papuošimui;

tarkuoto parmezano;

druskos ir šviežiai maltų pipirų.

Padažui reikės:

¼ puodelio alyvuogių al.;

1 š. raudonojo vyno acto;

druskos ir šviežiai maltų pipirų.

Įkaitinkite orkaitę iki 135 laipsnių. Supjaustykite batoną į nedidelius kubelius ir tolygiai išdėkite į skardą su kepimo popieriumi. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite, kol šie apskrus. Vėliau leiskite jiems atvėsti. Tuomet į nedidelį indelį supilkite alyvuogių aliejų ir actą, sudėkite druską ir pipirus bei visa tai gerai suplakite. Tada smulkiai supjaustykite pomidorus, agurką, svogūną.

Dideliame dubenyje sumaišykite daržoves, duoną ir padažą. Sudėkite pjaustytą baziliką ir patarkuokite parmezano bei viską lengvai sumaišykite. Užbarstykite dar druskos ar pipirų pagal skonį ir nepamirškite papuošti pilnais baziliko lapais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O portretas
kodėl gomurį? Juk skonius jaučiame liežuviu...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

Daugiau straipsnių