Indiška virtuvė pykčio nepriima

Indiška virtuvė pykčio nepriima

2009-10-31 08:59
Morkų chalva
Morkų chalva / Organizatorių nuotr.

Indai įsitikinę: tie, kurie nori būti sveiki ir laimingi, privalo gerai ir sveikai maitintis. Jei maistas bus netinkamas ir pagamintas pykstant, tokios nuotaikos neatsikratysite ir jūs.

Gausiausiai indų stalas nuo valgių lūžta per jų Naujuosius metus, švenčiamus rudenį – vadinamąją Divali šventę, kuri trunka penkias dienas. Tuomet visoje Indijoje dega šviesos, įžiebiama begalė žibintų, kad kelią į kiekvienus namus rastų deivė Lakšmi, atsakinga už šeimų materialinę gerovę, kad nė vienam jos nariui niekada netektų likti alkanam.

Šiemet deivę į savo namus bandė pasikviesti ir lietuviai. Buitinės technikos gamintoja "Electrolux" svečius pakvietė į indišką šventę pagal vakarėlių gido "Dinner Explorer" scenarijų. "Džiugu, kad paskutinis ciklo renginys šiais metais sutapo su induistų metų pradžios ir šviesos švente – šiluma ir jaukumas traukia žmones daugiau būti ir gaminti namie", – sakė bendrovės vadovas Deimantas Kirlys.

Daug laiko nešvaistę kalboms, vakarėlio svečiai kibo gaminti indiško maisto. Svarbiausios taisyklės – jokio alkoholio, mėsos ir kuo daugiau geros energijos.


Kopūstų karis

(Patiekalas dviem trims žmonėms, gaminamas 40 minučių)

Švieži kopūstai su žirneliais, kokosu ir indiškais prieskoniais. Būtina dėti kmynų, nes kitu atveju pilve kaupsis dujos.

Reikės:

500 g nesmulkiai supjaustytų kopūstų, 100 g šviežių žirnelių (jei nėra, galima šaldytų), 5–6 šaukštų tarkuotų kokoso drožlių arba šviežio kokoso, 2–3 šaukštų sezamų aliejaus (galima ir saulėgrąžų), geriausia – indiško ghee, 2 šaukštų šviežių petražolių ir krapų, pusės šaukštelio druskos, 1 šaukštelio juodųjų garstyčių sėklų, 1,5 šaukštelio šviežių kmynų sėklų, 2 šviežių ar džiovintų aitriųjų paprikų be sėklyčių, 2 šaukštelių tarkuoto šviežio imbiero arba 1 šaukštelio malto imbiero, 0,25 šaukštelio ferulų, 2 šaukštelių ciberžolių, 2–3 supjaustytų vidutinio dydžio pomidorų, 2 šaukštų citrinos sulčių, 2 šaukštų pakepintų sezamų sėklų, 1 šaukšto susmulkintų šviežių kalendrų garnyrui.

Kaip gaminti:

Nepridegančioje keptuvėje aliejuje arba ghee pakepinkite garstyčių sėklas, kol pradės sproginėti, sudėkite kmynus, aitriąsias paprikas, imbierą ir visus kitus maltus prieskonius. Kepinkite ant mažos ugnies ir nesudeginkite – ciberžolės svyla ypač greitai. Galima įpilti truputėlį daržovių sultinio arba karšto vandens, kad masė nebūtų per daug sausa ir nepridegtų.

Sudėkite supjaustytus pomidorus ir kepkite 2 minutes. Sudėkite didesniais gabalėliais supjaustytus kopūstus ir pakepinkite 5 minutes ant silpnos ugnies. Galite įpilti truputėlį vandens, kad prieskoniai nepridegtų. Sudėkite žirnelius ir galite dar įpilti karšto vandens. Sudėkite kokoso drožles ir lengvai kepkite, kol daržovės suminkštės, bet neperkepkite.

Sudėkite atskirai pakepintas sezamų sėklas. Išjungę ugnį pridėkite citrinų sulčių ir susmulkintų kalendrų. Valgykite su basmati ryžiais ar čapati duona.


Daržovių ir sūrio karis

(Patiekalas trims keturiems žmonėms, gaminamas 30 minučių)

Varškės sūris "Palak Paneer" yra labai svarbus baltymų, kalcio šaltinis vegetarų virtuvėje. Recepte esančias daržoves galima keisti – vienas išimti, kitų pridėti.

Reikės:

1–2 nuluptų, kubeliais supjaustytų baklažanų, 450 g nuplautų, supjaustytų šviežių špinatų, 1 saliero, supjaustyto su lapais, 1–2 supjaustytų cukinijų, 2 supjaustytų morkų, 900 g nuplikytų, nuluptų ir supjaustytų pomidorų, 250 g šviežio ir kietesnio varškės sūrio be priedų, 250 g šviežios grietinės, 5 šaukštų ghee arba sezamų aliejaus, 2,5 šaukšto ir daugiau šviežios tarkuotos imbiero šaknies, 1–2 grūstų džiovintų aitriųjų paprikų be sėklyčių, 1 šaukštelio kuminų sėklų, 1 šaukštelio kalendrų sėklų, 1 šaukštelio maltų kalendrų, 1,5 šaukštelio maltų kmynų, 2 šaukštelių ciberžolių, 1,5 šaukštelio kario miltelių, 1,5 šaukštelio juodųjų pipirų, 1,5 šaukštelio raudonųjų pipirų miltelių, 0,5 šaukštelio ferulų, 1 puodelio vandens, 1 šaukštelio rudojo cukraus, 2,5 šaukštelio druskos, 1,5 šaukštelio prieskonių "Garam masala" paskaninti baigiant gaminti patiekalą, 2 šaukštelių citrinų sulčių išsunkti ant patiekalo, petražolių ir kalendrų lapelių garnyrui.

Kaip gaminti:

Įkaitinkite ghee ar aliejų ir pakepinkite prieskonius, pradėkite nuo kuminų sėklų ir kalendrų, pamažu dėkite visus miltelinius prieskonius, pačiame gale – ciberžoles. Kad nesudegintumėte, galite įpilti truputėlį vandens. Įdėkite imbierą, česnaką ir pakepinkite 1–2 minutes. Sudėkite porus ir salierus, pakepinkite. Sudėkite morkas, taip pat pakepinkite. Sudėkite baklažanų kubelius ir pakepinkite atsargiai, kol suminkštės ir išsiskirs sėklos.

Jei baklažanai sausoki, įdėkite keletą šaukštų vandens. Sudėkite pomidorus ir pakepinkite 1–2 minutes. Sudėkite špinatus, užpilkite vandeniu (turėtų būti karštas). Sumaišykite, uždenkite ir kepinkite ant silpnos ugnies.

Sudėkite grietinę, vėliau įdėkite cukiniją, kad neištežtų. Palaukite 10 minučių, kol baklažanai ir kitos daržovės suminkštės. Jei reikia, dar pavirkite apie 10 minučių, kol padažas bus tirštesnis ir daržovės labiau įsisunkusios. Galiausiai sudėkite kubeliais supjaustytą varškės sūrį ir uždenkite, kad sūris apkeptų, aptirptų ir įsigertų į prieskonius ir daržovių padažą. Paskaninkite cukrumi, druska ir prieskoniais "Garam masala", išmaišykite.

Valgykite su basmati ryžiais ir čapati duona.


Morkų chalva

Morkų chalva su migdolais ir indiškais prieskoniais

Reikės:

2,5 tarkuotos morkos, 2 puodelių pieno, 0,5 puodelio razinų, 0,5 puodelio migdolų be žievelių, 4 šaukštų lydyto sviesto (ghee), 1 šaukštelio malto kardamono, 0,5 šaukštelio imbiero miltelių, 0,5 šaukštelio cinamono miltelių, 0,25 šaukštelio muskato riešutų miltelių, rudojo cukraus pagal skonį.

Kaip gaminti:

Įkaitinkite orkaitę, sumalkite riešutus, keptuvėje įkaitinkite lydytą sviestą ir sumaišykite su morkomis, įmaišykite razinas ir riešutus. Sudėkite prieskonius, cukrų. Į kepimo formą sudėkite ir 40–55 minutes kepkite uždengę, kol pienas visiškai įsigers. Jei dar liko pieno, atidenkite ir pakepkite iki 10 minučių, jis kol išgaruos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų