Idėjos lengviems vasaros skoniams (receptai)

  • Teksto dydis:

Šeštadienį TV3 eteryje startuoja nauja vasariška kulinarinė laida „Skaniai ir paprastai“ su profesionaliu virtuvės šefu Gediminu Endriukaičiu, dirbusiu garsiausiuose Vilniaus restoranuose.

Gediminas sako, kad pats labai mėgsta skaniai pavalgyti, bet kadangi dažnai nerasdavo skanių patiekalų miesto kavinėse, užsikrėtė maisto gaminimo liga, kuri tapo net jo profesija.

Laidoje virtuvės šefas pabandys visus išmokyti, kaip paprastai pasigaminti įdomių ir skanių patiekalų namuose bei gamtoje.

G. Endriukaitis pradžiugins visus savaitgalio vėlyvųjų pusryčių mėgėjus, kuriems bus proga išmokti pasigaminti šiuo metu itin populiarius Benedikto kiaušinius. Taip pat padrąsins visus, nedrįsdavusius gaminti hollandaise padažo, ir išduos savo atrastą paslaptį, kaip tai padaryti paprastai, vos per porą minučių.

Virtuvės šefas siūlys grilyje iškepti sultingą vištienos krūtinėlę su kukurūzų kruopų – polentos – paplotėliais. Paties vyro pasakojimas turėtų sugundyti visus išbandyti receptą, ypač, jei pasiilgote kažko naujo vietoj tradicinių šašlykų.

Benedikto kiaušiniai (2 porcijos)

Jums reikės:

2 vnt. sviestinių bandelių (brijošių) arba kitų pusrytinių bandelių

4 vnt. kambario temperatūros kiaušinių

1 arb. š. sviesto

100 g špinatų

100 g plonai pjaustytos šalto rūkymo šoninės 

100 g sūdytos lašišos

Ryšulėlio laiškinių česnakų

Hollandaise padažui:

3 vnt. kambario temperatūros kiaušinių trynių

200 g sviesto

1 valg. š. baltojo balzaminio acto

1 valg. š. vandens

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Žiupsnelio kajeno pipirų arba rūkytos paprikos miltelių

Gaminimas:

Padažas: į siaurą ir aukštesnį indą įmušti kiaušinio trynius, įberti druskos, įvairių pipirų, įpilti šaukštą vandens ir šaukštą balzaminio acto. Sviestą ištirpinti prikaistuvyje ir elektriniu smulkintuvu plakant kiaušinio trynių masę iš lėto pilti sviestą. Plakti kol pasidaro majonezo konsistencija. Padažą palikti šiltai.

Prikaistuvyje, kur buvo lydomas sviestas, trumpai pakepinti špinatus. Šoninę ir per pusę perpjautas bei sviestu pateptas bandeles apskrudinti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje.

Užvirti apypilnį puodą vandens ir sumažinti kaitrą, kad vanduo nekunkuliuotų. Kiaušinius vieną po kito atsargiai įmušti į sietelį, kad nubėgtų skystasis baltymas ir liktų kietasis. Tada juos vieną po kito atskirai įpilti į stiklinę ir atsargiai įleisti į verdantį vandenį. Virti 2–3 minutes, kol baltymas tampa standus, o trynys dar skystas.

Ant dviejų paskrudusių bandelės puselių uždėti špinatų, šoninės ir po kiaušinį. Ant kitų dviejų puselių – špinatų, lašišos ir po kiaušinį. Užpilti hollandaise padažu ir apibarstyti smulkintais laiškiniais česnakais.

Skanaus!

Kukurūzų kruopų – polentos paplotėliai su vištiena ir pomidoriukų salotomis

Jums reikės:

Paplotėliams reikės:

3 stiklinių vandens

1 stiklinės kukurūzų kruopų – polentos

1 arb. š. druskos

1 nedidelio svogūno

2 skiltelių česnako

1 stiklinės konservuotų kukurūzų

2 valg. š. alyvuogių aliejaus

Vištienai reikės:

4 vnt. vištienos filė puselių

3 valg. š. alyvuogių aliejaus

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Šviežių prieskoninių žolelių (peletrūno, raudonėlio, kalendros)

Salotoms reikės:

200 g įvairių vyšninių pomidoriukų

100 g konservuotų žaliųjų alyvuogių

100 g marinuotų vyšninių paprikų, įdarytų sūriu

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

2 valg. š. baltojo balzaminio acto

Gaminimas:

Į prikaistuvį, skirtą naudoti ant grilio, įpilti alyvuogių aliejaus ir apkepinti smulkintus svogūną ir česnaką. Suberti konservuotus kukurūzus ir gerai viską apkepti. Tada supilti vandenį, įberti druskos ir palaukti, kol užvirs. Kai užverda, nuolat maišant šluotele, po truputį suberti kukurūzų kruopas ir nuolat maišyti, kad neprikibtų prie dugno. Virti 3–5 minutes, kol košė sutirštės. Tada nuimti nuo kaitros ir visą masę sudėti į aliejumi išteptą skardą. Gražiai išlyginti maždaug 1,5 cm storio pagrindą, atvėsinti ir supjaustyti norimo dydžio paplotėliais.

Vištienos filė puseles supjaustyti išilgai, maždaug į tris vienodas dalis, pašlakstyti aliejumi, įberti druskos, pipirų ir smulkintų šviežių prieskoninių žolelių. Viską gerai išmaišyti ir palikti pusvalandžiui pasimarinuoti.

Pomidoriukus perpjauti per pusę ir suberti į dubenį. Sudėti konservuotas žaliąsias alyvuoges ir vyšnines paprikas. Užpilti aliejumi iš marinuotų daržovių indelio ir baltuoju balzaminiu actu. Įberti druskos, pipirų ir viską gerai išmaišyti.

Vieną grilio plokštumą patepti aliejumi ir ant jos sudėti kukurūzų kruopų paplotėlius. Ant kitos grilio plokštumos sudėti vištieną. Apkepti viską iš abiejų pusių po 5 minutes.

Patiekti ant medinės lentelės su pomidoriukų salotomis.

Skanaus!

Daug naudingų patarimų, kaip palengvinti ir supaprastinti darbą virtuvėje bei gryname ore – šeštadienį 10.30 val. laidoje „Skaniai ir paprastai“!



NAUJAUSI KOMENTARAI

man

man portretas
tai nepatinka kai patiekaluose būna žalių kiaušinių.kelia pavoju sveikatai, dėl to Iš kart tokius braukiu į šoną
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių