- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Garsių virtuvės šefų idėjos artėjančių Velykų stalui (receptai)
-
Garsių virtuvės šefų idėjos artėjančių Velykų stalui (receptai)
-
Garsių virtuvės šefų idėjos artėjančių Velykų stalui (receptai)
-
Garsių virtuvės šefų idėjos artėjančių Velykų stalui (receptai)
-
Garsių virtuvės šefų idėjos artėjančių Velykų stalui (receptai)
Artėjančių didžiųjų pavasario švenčių – Velykų proga – „Gardu Gardu“ laidos vedėjai paruošė keletą gurmaniškų lengvai pagaminamų patiekalų idėjų.
Linksmasis laidos vedėjas Gian Luca Demarco pagamins jūros gėrybių karalių – aštuonkojį, kurį patieks su mažomis bulvytėmis ir vyno padažu. Televizijos žiūrovai išgirs ir pamatys, kaip reikia teisingai jį išsirinkti, virti ir išdoroti. Interneto platybėse gausu patarimų ir video medžiagos, kaip tai padaryti, bet Gian Lucos paprasti patarimai tūrėtų įtikinti daugelį, kad tai ne raketų mokslas.
Tuo tarpu profesionalus konditeris Ali vėl sugrįš prie savo prancūziškos konditerijos pradmenų ir iškeps klasikinį migdolinį pyragaitį „Financier“ (liet. finansjė), praturtintą juoduoju šokoladu ir dekoruotą maskarponės sūriu su šviežiomis uogomis.
Aštuonkojis su bulvytėmis vyno padaže
Reikės:
– 1 šviežio nedidelio aštuonkojo (apie 1 kg)
– 0,5 morkos
– 0,5 saliero stiebo
– 0,5 svogūno
– 0,5 kg mažų bulvyčių
– 1 stiklinės balto sauso vyno
– Poros šakelių šviežių petražolių
– Poros šakelių šviežio rozmarino
– Ypač tyro alyvuogių aliejaus
– Šlakelio rūkyto alyvuogių aliejaus
– Žiupsnelio druskos
– Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
– Žiupsnelio persilado prieskonių
– 2-3 raudono vyno kamščių (nebūtina)
Gamintojų nuotr.
Giliame puode užvirti 2 litrus vandens. Įdėti daržoves: morką, salierą ir svogūną, bei virti ant vidutinės kaitros 20 minučių.
Aštuonkojį nuplauti, bet neišdaryti. Tada kelis kartus panardinti aštuonkojo kojas į verdantį sultinį, kad jos gražiai susisuktų, ir įdėti visą bei palaikyti prispaustą su šaukštu kelias minutes, kad visas liktų panardintas po vandeniu. Galima įdėti kelis raudono vyno kamščius. Sklando legendos, kad kamščiuose esantys raudono vyno taninai minkština mėsą. Pridengti puodą ir virti 20-30 minučių. Kai išverda (patikrinti su šakute, ar minkštas), nukelti nuo kaitros, pilnai uždengti ir palaikyti 5 minutes.
Bulves išvirti su lupena sūdytame vandenyje. Jei turite garinę orkaitę, sudėti jas ant kepimo popieriumi išklotos skardos, apibarstyti druska, pipirais, persilado prieskoniais, priplėšyti šviežių rozmarino šakelių ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 20 minučių ir nustatyti maksimalų 100% garų rėžimą.
Ištraukti aštuonkojį iš puodo ir nuvarvinti. Išpjauti prie galvos esančią akutę ir nupjauti galvą. Ją perpjauti ir išvalyti vidų. Kojų dalį apversti ir išpjauti viduriuką, nupjauti reprodukcinį organą. Tada supjaustyti norimo dydžio gabaliukais.
Išvirusias arba iškepusias bulves perpjauti per pusę. Sudėti jas į keptuvę su įkaitintu alyvuogių aliejumi. Trumpai pakepinti ir užpilti 0,5 stiklinės balto vyno, išmaišyti.
Tada sudėti supjaustytą aštuonkojį, užpilti likusiu vynu ir keletą minučių patroškinti. Užberti susmulkintų šviežios petražolės lapelių.
Patiekti lėkštėje, užpilti padažu, apibarstyti šviežiai maltais pipirais ir pašlakstyti rūkytu alyvuogių aliejumi.
Skanaus!
Migdoliniai šokolado pyragaičiai „Financier“
Pyragaičiams reikės:
– 200 g migdolų miltų
– 150 g cukraus
– 8 kiaušinių baltymų
– 80 g grietinėlės
– 80 g juodojo šokolado
– 1 arb. š. kukurūzų krakmolo
– 2 arb. š. natūralios kakavos miltelių
– Žiupsnelio druskos
Dekoravimui reikės:
– 50 g maskarponės sūrio
– 1 citrinos žievelės
– Šviežių uogų (aviečių, šilauogių ar kitų)
– Netirpios cukraus pudros
Nedideliame prikaistuvyje užvirti grietinėlę, nukelti nuo kaitros, suberti šokoladą ir maišyti kol ištirps. Palikti, kad atvėstų.
Baltymus išplakti kartu su cukrumi iki blizgių standžių putų.
Dubenyje sumaišyti birius produktus: migdolų miltus, kukurūzų krakmolą ir kakavos miltelius. Įberti mažą žiupsnelį druskos. Suberti juos atsargiai į išplaktus baltymus ir lėtai išmaišyti.
Tada iš lėto supilti pravėsusią šokolado masę ir vėl gerai išmaišyti.
Gautą masę sudėti į konditerinį maišelį ir užpildyti turimas keksiukų formeles iki pusės.
Kepti iki 170°C įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.
Iškepusius išimti iš formelių ir atvėsinti. Tada išdėlioti juos ant porcijinių padėkliukų arba mažų lėkštučių.
Ant kiekvieno pyragėlio gražiai uždėti po arbatinį šaukštelį maskarponės sūrio, užtarkuoti citrinos žievelės. Dekoruoti šviežiomis uogomis ir apibarstyti netirpia cukraus pudra.
Skanaus!
Kaip paruošti aštuonkojį, kad jis nebūtų guminis, ir kiti naudingi patarimai bei šventinės idėjos – šį šeštadienį 9.30 val. laidoje „Gardu Gardu“ per TV3 televiziją.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...