- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma Labžentė pataria, kaip pasigaminti gaivių desertų su įvairiomis sultimis ir uogomis.
„Vasaros pabaiga mus lepina ne tik raudonskruosčiais obuoliais, bet ir saldžiomis kriaušėmis, įvairiomis slyvomis, šilauogėmis, vėlyvomis avietėmis. Uogas ir vaisius galima skanauti vienus arba įtraukti į įvairius receptus – ne tik rudeninius pyragus, bet ir gaivius želė desertus ar ispaninių šalavijų sėklų (angl. chia) pudingus, ruošiamus su vaisių sultimis“, – sako R. Labžentė.
Pasak jos, gaminant želė desertus su vaisių ar uogų sultimis, dažnai saldumo pakanka, tad nereikia papildomai saldinti ir tai didelis pranašumas besirūpinantiems savo mityba.
„Vis dėlto, jei esate smaližiai, želė desertus galite saldinti skystu medumi, cukraus, klevų ar agavų sirupu, sutirštintu pienu. Skysti saldikliai lengviau įsimaišo į želė masę ir nereikia jaudintis, kad įprasto cukraus kristalai neištirps“, – pataria tinklaraštininkė.
Ji pataria gaminant želė desertus su sultimis laikytis želatinos paruošimo instrukcijos, nurodomos ant pakuotės.
„Rekomenduoju pirmiausia želatinos kristalus išbrinkinti nedideliame vandens kiekyje, tada pakaitinti garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje, kol kristalai ištirps. Tik gerai ištirpusią, vientisos masės želatiną galima pilti į ruošiamą desertą su sultimis ir nebereikės jaudintis, kad kas nors gali nepavykti“, – sako tinklaraščio „5 produktai“ autorė.
Pasak jos, gaminant želė su lietuviškomis uogomis ir vaisiais nereikia jaudintis, kad desertas nesustings, – taip dažniausiai nutinka tik su egzotiniais vaisiais, pavyzdžiui, kiviais.
„Nereikėtų dėti kivių į želė, nes jie ne tik gali trukdyti sustingti, bet ir suteikti šiek tiek kartumo, – tai desertams ne pats tinkamiausias poskonis. Beje, želė desertams galima naudoti ananasus – tik mitas, kad jie neleidžia sustingti želė. Jei sumanysite ananasais gardinti želė, patariu naudoti šviežių, o ne konservuotų ananasų griežinėlius, kurie bus pernelyg įmirkę skystyje“, – sako R. Labžentė.
Ispaninių šalavijų sėklų pudingas su sultimis
200 g graikiško jogurto,
60 g + 30 g apelsinų sulčių,
4 šaukštai ispaninių šalavijų sėklų,
1 šaukštas skysto medaus,
sezoninių uogų ar vaisių gabaliukų papuošti.
Graikišką jogurtą, 60 g apelsinų sulčių, ispaninių šalavijų sėklas ir skystą medų sumaišykite ir palikite išbrinkti bent valandai ar geriausia – per naktį. Paruoštą pudingą sudėkite į indelius ir užpilkite ant viršaus likusias 30 g sulčių. Sudėkite turimas uogas ar vaisių gabalėlius ir iškart patiekite.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...