Daržovių ruošimas pagal R. Bolgovą: kelios klaidos maistą sugadina negrįžtamai

  • Teksto dydis:

Jau kone tris dešimtmečius garsiausiose virtuvėse besisukantis profesionalus šefas Ruslanas Bolgovas laikosi tik vienos taisyklės: maistas turi būti apgaulingai paprastas, jaudinamai žavus ir nepriekaištingai sveikas.

Kad tai veikia, jau įsitikino ir jo patiekalų ragavę seras Eltonas Johnas, legendinį agentą Džeimsą Bondą įkūnijęs aktorius Rogeris Moore’as ir kitos garsenybės.

Daug dėmesio sveikai mitybai skiriantis šefas tikina, kad ypatinga įžymybe galima nesunkiai pasijusti ir savo virtuvėje, tereikia pasinaudoti keliomis šefų gudrybėmis. Šįkart – apie didžiąją lėkštės dalį turinčių užimti daržovių ruošimą.

Tinkamai atitirpinus – daugiau estetikos

Pasaulio sveikatos organizacija daržoves ir vaisius rekomenduoja vartoti kasdien ir ne mažiau kaip penkias porcijas. Virtuvės šefu prestižiniuose restoranuose dirbęs ir daugybę įvairių apdovanojimų laimėjęs R. Bolgovas nesistebi, kodėl ne visiems pavyksta įgyvendinti šias rekomendacijas – daugelis mūsų vis dar nemoka taisyklingai ir – svarbu – gražiai paruošti daržovių.

Pirmenybę pašnekovas visada teikia šviežioms daržovėms, tačiau šių sezonui dar neprasidėjus ir tada, kai laiko nėra per daug, jis renkasi ir šaldytas bei konservuotas. Reikalavimai jas gaminant namie, jo teigimu, lygiai tokie patys, kaip ir ruošiant restorane – estetika tiesiog užkoduoja patiekalą sėkmei.

„Pagrindinė paslaptis – nepervirti daržovių. Tuomet jos nepraras nei savo spalvos, nei skonio bei traškumo“, – pataria profesionalus kulinaras ir priduria, kad tai galioja ir šviežiai produkcijai.

Kad nesugadintume šaldytų daržovių, R. Bolgovas pataria jas iš vakaro įdėti į šaldytuvą ir leisti atšilti per naktį arba trumpam panardinti su sieteliu į verdantį vandenį. Labai svarbu atšildyti tik tiek, kiek planuojate sunaudoti, ir niekada nešaldyti daržovių pakartotinai.

„Verdant sriubas atšildyti nebūtina, daržovės iš kameros gali keliauti tiesiai į puodą. Atšildyti nereikia ir džiūvėsėliuose apvoliotų produktų, juos iškart galima gaminti“, – aiškina šefas.

Klaida per kelias minutes

Žinomam virtuvės šefui antrina ir „Bonduelle“ rinkodaros vadybininkė Baltijos šalims Vaida Lukaševičė. Jos teigimu, skubantiems, bet nedarantiems kompromisų su kokybe, gali padėti konservuotos daržovės. Jose, priešingai nei kai kurie mano, yra daugiau vitaminų nei netinkamai paruoštose šviežiose daržovėse.

„Vitaminai yra gyvybiškai svarbūs, bet šviesa ir deguonis gali sunaikinti juos palaipsniui ilgame kelyje nuo laukų iki pietų stalo. Per 24 valandas po derliaus nuėmimo vitaminų nuostoliai siekia net 20–40 proc., namų virtuvėje pjaustydami, virdami ar kepdami prarandame dar iki 40 proc. Šiandien kiekvienas galime rinktis kokybiškas konservuotas daržoves, kurios yra ne verdamos, o apdorojamos garais“, – subtilybes aiškina V. Lukaševičė.

Šefo teigimu, kelių esminių taisyklių nesilaikymas gali sugadinti net pačias brangiausias ir sveikiausias daržoves.

„Didelė klaida, kai, norėdami greičiau atšildyti daržoves, kai kurie jas tiesiog pamerkia vandenyje. Taip pat svarbu daržoves gaminti didesnėje keptuvėje, kad jos nesusitrintų. Kadangi šaldytos daržovės jau būna apvirtos, joms paruošti taip pat prireikia vos kelių minučių“, – sako R. Bolgovas.

Šaldytas daržoves jis sako gaminantis tada, kai spaudžia laikas. Tai gali būti ir verslo pietūs, maistas greito maitinimo linijoms ar mokymo įstaigoms. „Ir šaltuoju sezonu, kai vietinės produkcijos asortimentas gana skurdaus, turime atsigręžti į šiltųjų kraštų kaimynus arba į šaldytus produktus. Naudoju juos įprastai, nes jei reikia tam tikro produkto, drąsiai naudoju jį ir šaldytą“, – tikina garsus šefas.

Jo teigimu, paruošti šviežias daržoves reikia daugiau laiko ir net įgūdžių, štai tada ir praverčia šaldytos ir konservuotos daržovės. Tiesa, jas taip pat derėtų rinktis atsakingai ir pirkti tik tokias, kurios yra išlaikiusios savo formą ir spalvą, tuomet akį džiugins puiki išvaizda, o gomurį – malonus skonis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika portretas
Kazkodel neradau jokiu patarimu,kaip nesugadinti svieziu darzoviu,kad jos butu skanios ir sveikos. Sakyciau - tuscias straipsnis!

Ypac

Ypac portretas
Maista gadina tokie dauntingly kaip sitas asilas bulgovas

V

V portretas
besisukantis
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių