Ant laužo virta žuvienė – rimta konkurentė ant grilio keptai mėsai: įvardijo kelias gudrybes

  • Teksto dydis:

Vasara vadinama grilio sezonu: vos tik sušyla, oras prisipildo dūmo kvapo ir kulinarų dėmesio centre atsiduria ant grotelių keptos mėsos bei jos marinavimo receptai. Tačiau dažnas nepelnytai primiršta žuvienę – išskirtinį patiekalą, kuris kiekvieną išvyką prie ežero gali paversti išties ypatinga. Jos virimas ant laužo atskleidžia unikalius skonius, o gaminimas drauge gali sukurti naujas šeimos tradicijas.

Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai dalijasi tobulos žuvienės paruošimo paslaptimis ir šio patiekalo receptu, kuris taps rimtu konkurentu tradicinei ant grilio keptai mėsai.

Tobulumą garantuoja įvairovė

Kepsninių sezonui įsibėgėjant, lietuviai šiuo metu ima dairytis sveikesnių receptų alternatyvų. Todėl, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, ant grotelių kepama ne tik tradicinė mėsa, bet vis dažniau nusprendžiama rinktis ir įvairiausią žuvį.

„Šių produktų pardavimai pernai, lyginant su 2019-aisiais, išaugo dvigubai. O per pirmąją šių metų pusę šviežios žuvies pardavėme 63 proc. daugiau nei tokiu pačiu laikotarpiu užpernai. Tai rodo, jog karantinas lietuvius išties paskatino išbandyti naujus skonius ir ieškoti, kuo pakeisti tradicinius mėsos gaminius. Kalbant apie šios kategorijos produktų pasirinkimą, mūsų klientai dažniausiai renkasi šviežios raudonosios žuvies filė ir didkepsnius. Nors tokių gaminių daugiausiai parduodame žiemos švenčių laikotarpiu, jų pardavimai ūgteli ir šiltuoju metų laiku“, – sako E. Dapkienė.

Savo ruožtu Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sveikina lietuvių norą vis dažniau rinktis šviežią žuvį. Anot jos, šis produktas gali išties nustebinti skonių įvairove ir turi daugybę organizmui naudingų medžiagų. Ne veltui, B. Baratinskaitės teigimu, žuvį rekomenduojama įtraukti į kasdienės mitybos racioną, nes šis maistas – energijos, geros nuotaikos bei sveikatos šaltinis.

„Vasara yra ypatingai geras metas pasimėgauti jos privalumais. Nors kepsnines dažniausiai užkariauja mėsa, ant laužo virta žuvienė – puikus išvykų į gamtą akcentas. Tai yra išskirtinis patiekalas, o skaniausias jis verdamas visgi ne namie, bet prie vandens telkinių. Žuvienei užtenka vos kelių pagrindinių produktų: bulvių, svogūno ir, žinoma,  pagrindinio komponento. Tinkamiausios žuvys šiam patiekalui: ešeriai, karšiai, karpiai. Be to, norint tobulos žuvienės, jas verta rinktis kelias. Patartina patiekalą virti iš trijų arba dviejų skirtingų rūšių žuvies“, – akcentuoja B. Baratinskaitė.

Todėl, pasidalijusi tobulos žuvienės virimo gudrybėmis, maisto ekspertė siūlo išbandyti šio patiekalo receptą, kuris gali tapti nepakeičiamu kiekvienos išvykos į gamtą palydovu.

Nuostabioms akimirkoms prie laužo: tradicinė kuršių žuvienė

Reikės:

vieno didesnio ešerio ir tokio paties karpio,

2 saujų petražolių,

2 didesnių svogūnų,

2 didesnių bulvių,

1 morkos,

3 litrų vandens,

žiupsnelio druskos ir pipirų,

3 skiltelių česnako,

arbatinio šaukštelio krapų viršūnėlių.

Išvalykite ir išdarinėkite žuvį. Supjaustykite didesniais gabalėliais ir sudėkite į puodą. Jį uždėkite ant laužo, supilkite vandenį ir virkite apie pusvalandį. Tada supjaustykite svogūnus, bulves, morką. Viską sudėkite į puodą. Įdėkite česnakus, pagardinkite druska ir pipirais, žuvienę pavirkite dar pusvalandį. Kai ji jau bus paruošta, į puodą suberkite kapotas petražoles bei krapus. Žuvienė – pagaminta: išdalinkite artimiesiems ir skanaukite.

„Šio patiekalo gamyba yra išties ypatingas procesas. Tai puiki proga pasimėgauti gamtos teikiamais malonumais, nuostabiai praleisti laiką su artimaisiais, kurti naujas tradicijas. Žuvienės gamyba ant laužo yra tikra išvykų prie ežero klasika. Visgi ją paruošti galima ne tik čia pat sužvejojus laimikį, bet ir atsivežus savo šviežios bei kokybiškos žuvies. Įspūdžių ir skonių tai tikrai nesumenkins“, – šypsosi B. Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių