- BNS inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nė vienas tikras lietuviškų Kūčių stalas neapsieis be kūčiukų. Kiekviena šeimininkė dažniausiai turi šiek tiek savitą iš kartos į kartą perduodamą receptą, tačiau juk kartais norisi ir šiek tiek paeksperimentuoti.
Tinklaraščio Maistoklubas.lt autorė Ilona Juciūtė siūlo pasigaminti spalvotų ir mėlynėmis praturtintų kūčiukų.
Spalvoti kūčiukai išties papuoštų bet kurį Kūčių stalą, tačiau ar tai nereiškia, kad reikės naudoti nenatūralias dažančias medžiagas? Dėl to galite būti ramūs – rausva spalva išgaunama naudojant visiškai natūralią priemonę – liofilizuotus burokėlių miltelius.
Liofilizuoti vaisiai ir daržovės išsaugo visas naudingas medžiagas, skonį ir formą, nes staigaus šaldymo itin aukštoje temperatūroje būdu iš jų yra ištraukiamas visas vanduo.
„Visas gamybos būdas, neskaitant, jau minėtų priedų, praktiškai niekuo nesiskiria nuo tradicinių kūčiukų. Dar daugiau – jis visiškai atitinka pasninko tradiciją, nes gaminant naudojami tik augalinės kilmės produktai“, – pasakojo tinklaraštininkė.
Gaminimas:
Norėdami pasigaminti spavlotų ir su mėlynėmis kūčiukų, 10 g sausų mielių išmaišykite su 200 ml šilto vandens. Tada į jį suberkite apie 2 šaukštus cukraus. Į pusę kilogramo miltų dubenyje supilkite 50 g aguonų ir vandenyje ištirpdytas mieles su cukrumi. Tada įpilkite du šaukštus aliejaus.
Viską išmaišykite, išminkykite tešlą ir perskirkite ją į dvi dalis. Į vieną dalį berkite burokėlių miltelių, į kitą – įmaišykite liofizuotas mėlynes. Palaikykite tešlą šiltai apie pusvalndį, kad ji iškiltų, tada perminkykite ją ir formuokite kūčiukus. Mažesni tešlos gabalėliai reikš, kad kūčiukai bus traškesni, didesni leis jiems būti šiek tiek minkštesniais.
Suformuotus kūčiukus dėkite į skardą ant kepimo popieriaus, šaukite į orkaitę įkaitintą iki 190 laipsnių ir kepkite 20–30 minučių.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...