Reaktyvinis kuras, dyzelinas ir vandenilio dujos: ką pasigaminti iš plastiko atliekų?

Plačiai naudojamas mažo tankio polietilenas gali būti perdirbamas į naują plastiką, tačiau ne paslaptis, kad šiuo metu yra daugiau plastiko atliekų, nei yra jas perdirbančių įmonių. Turėdami tai galvoje, mokslininkai sukūrė naują metodą, leidžianti šią medžiagą paversti reaktyviniu kuru.

Vadovaujama doc. Hanwu Lei, Vašingtono valstijos universiteto komanda pradėjo tyrimus su mažo tankio polietileno atliekomis, gautomis iš tokių šaltinių, kaip plastikinių maišelių, pieno pakuočių ir vandens butelių.

Šis plastikas buvo sumaltas iki ryžio dydžio granulių ir jos sudėtos į tyrėjų vadinamą „vamzdžio tipo reaktorių su aktyvuotos anglies dugnu.“

Tada toji anglis ir plastiko granulės buvo kaitinamos iki 430-571 laipsnių pagal Celsijų temperatūroje ir įvyko terminis skilimo procesas - pirolizė.

Dėl anglies, kuri atliko katalizatoriaus (reakciją skatinantį) vaidmenį, plastikas buvo suskaidytas ir išlaisvino vandenilį.

Išbandę septynis skirtingus aktyvintos anglies tipus, komanda galiausiai sugebėjo iš plastiko atliekų pagaminti degalų mišinį, kurio 85 proc. sudarė reaktyvinis kuras, o 15 proc. dyzelinas. Mokslininkai teigia, kad šiuos degalus galima atskirti vieną nuo kito, o anglį taip pat galima panaudoti sekančius kartus ir ją vėl suaktyvinti, kai sumažėja jos katalizinis poveikis.

Teigiama, kad tai yra labai veiksmingas procesas ir tikima, kad jis gali būti pritaikytas pramonėje.

Vašingtono universiteto tyrėjai / Vašingtono universiteto nuotr.

„Iš mūsų testuoto plastiko mes galime susigrąžinti beveik 100 proc. jo energijos“, – sako Lei. „Gautas kuras yra labai geros kokybės, o šalutinis produktas [vandenilio dujos] yra taip pat aukštos kokybės ir, žinoma, naudingas.“

Tokiais tyrimų rezultatais, kurie buvo paskelbti moksliniame žurnale „Applied Energy“, gali rimtai susidomėti „British Airways“ oro linijų bendrovė. Pastaroji kiek anksčiau teigė sieksianti iš šiukšlių pasigaminti reaktyvinio kuro.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių