Niujorko aukcione už 6,1 mln. dolerių parduoti stambaus plėšraus dinozauro griaučiai

Plėšraus kreidos periodo dinozauro gorgozauro (Gorgosaurus) griaučiai ketvirtadienį buvo pirmąkart parduoti Niujorko aukcione už 6,1 mln. dolerių (5,98 mln. eurų) sumą, pranešė aukcionų namai „Sotheby's“.

Prieš aukcioną prognozuota, kad už maždaug trijų metrų ūgio ir 6,7 metro ilgio individo liekanas bus sumokėta 5–8 mln. dolerių (4,9–7,84 mln. eurų).

„Dėl šio rezultato Gorgosaurus atsiduria tarp vertingiausių kada nors aukcione parduotų dinozaurų ir nustatoma nauja [kainos] kartelė gorgozaurų griaučiams“, – sakoma „Sotheby's“ pranešime.

Gorgozaurai gyveno dabartinės Šiaurės Amerikos teritorijoje maždaug prieš 77 mln. metų.

Tipiškas suaugęs individas svėrė apie dvi tonas ir buvo kiek mažesnis už daug žinomesnius savo giminaičius tiranozaurus (Tyrannosaurus rex).

Tačiau paleontologai mano, kad gorgozaurai buvo nuožmesni ir greitesni už tiranozaurus. Apskaičiuota, kad jų nasrų sąkandžio jėga buvo apie 42 tūkst. niutonų, o tiranozautų – apie 35 tūkst. niutonų.

Niujorke buvo parduoti griaučiai, 2018 metais rasti Džuditos upės formacijoje netoli Havro miesto Montanos valstijoje.

„Sothby's“ aukcione visas dinozauro skeletas buvo parduotas pirmąkart nuo 1997 metų, kai už 8,63 mln. dolerių buvo parduoti tiranozauro patelės, pramintos Sju (Sue), griaučiai.

„Šiandienos gorgozauras į aukcioną atvyko neturėdamas vardo. Tai suteikia pirkėjui išskirtinę galimybę suteikti dinozaurui vardą“, – pažymėjo aukcionų namai.

Visgi „Sotheby's“ pirkėjo tapatybės neatskleidė.

Kitaip negu kitos šalys, Jungtinės Valstijos neriboja fosilijų pardavimo ar eksporto, todėl gorgozauro griaučiai galėtų būti išvežti į užsienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
tokius milijonus mokėti už baisybę, man turėtų sumokėti kad juos paimčiau
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių