„Netflix“ sulaukė kritikos dėl užblokuotos satyros Saudo Arabijos atžvilgiu

  • Teksto dydis:

Srautinio siuntimo milžinė „Netflix“, sutikusi blokuoti Saudo Arabijoje savo satyrinio šou seriją su kritiškais komentarais karalystės ir jos sosto įpėdinio atžvilgiu, trečiadienį sulaukė žmogaus teisių gynėjų pasmerkimo.

Minimoje laidos „Patriot Act with Hasan Minhaj“ serijoje jos vedėjas, Amerikoje gimęs musulmonas Hasanas Minhajas (Hasanas Minhadžas) kritikuoja Saudo Arabiją dėl JAV gyvenusio Saudo Arabijos žurnalisto, laikraščio „The Washington Post“ skiltininko Jamalo Khashoggi (Džamalo Chašogdžio) nužudymo.

J. Khashoggi spalio mėnesį buvo nužudytas Saudo Arabijos konsulate Stambule.

Konkrečiai H. Minhajas kritikuoja Saudo Arabijos sosto įpėdinį princą Mohammedą bin Salmaną (Mohamedą bin Salmaną), kuris buvo kaltinamas dėl šios žmogžudystės. Be to, jis kritiškai vertina Rijado vadovaujamą karinę kampaniją Jemene.

„Netflix“ sprendimą blokuoti šou pasmerkė daug teisių gynimo grupių, įskaitant „Amnesty International“, kuri perspėjo, kad tai gali dar labiau sumažinti žodžio laisvę Saudo Arabijoje.

Pats H. Minhajas socialiniame tinkle „Twitter“ įgėlė „Netflix“ ir paragino teikti humanitarinę pagalbą Jemenui, kur Saudo Arabijos vykdoma bombardavimo kampanija nulėmė daug pilietinio karo aukų.

„Aišku, geriausias būdas nebeleisti žmonėms ko nors žiūrėti yra tai uždrausti, padaryti tai interneto mada, o tada palikti tai (interneto platformoje) „YouTube“, – sakė komikas.

„Nepamirškime, kad didžiausia pasaulyje humanitarinė krizė šiuo metu vyksta Jemene. Prašom aukoti“, – pridūrė jis.

„Netflix“ paskelbė, kad turėjo pašalinti minimą seriją Saudo Arabijos pareigūnams nurodžius, kad ja pažeidžiamas šios šalies įstatymas dėl kibernetinių nusikaltimų. Seriją vis dar galima pasižiūrėti kitose pasaulio dalyse ir – per „YouTube – Saudo Arabijoje.

Jokios laisvos raiškos

Pasak „Netflix“, Saudo Arabijos reikalavimas buvo pateiktas pagal minėto įstatymo 6-ąjį straipsnį, kuriame sakoma, kad „medžiagos, neigiamai veikiančios viešąją tvarką, religines vertybes, visuomenės moralę ir privatumą, gamyba, rengimas, perdavimas ar saugojimas pasitelkiant informacijos tinklą ar kompiuterius“ yra nusikaltimas, užtraukiantis įkalinimo iki penkerių metų bausmę ir baudą iki 800 tūkst. dolerių (702 tūkst. eurų).

„Tvirtai remiame meninę laisvę visame pasaulyje ir pašalinome šią seriją tik Saudo Arabijoje, gavę galiojantį teisinį prašymą, kad nepažeistume vietos įstatymų“, – sakoma antradienį paskelbtame „Netflix“ atstovės pareiškime.

Tačiau „Amnesty International“ Artimųjų Rytų kampanijų direktorė Samah Hadid (Sama Hadid) buvo kandi: „Saudo Arabijos cenzūra „Netflix“... yra dar vienas įrodymas, kad šioje karalystėje nepaliaujamai varžoma žodžio laisvė.“

„Paklusdama Saudo Arabijos valdžios reikalavimams „Netflix“ gali padėti karalystės nulinės tolerancijos dėl žodžio laisvės politikai ir padėti valdžiai atimti žmonių teisę laisvai gauti informaciją“, – pridūrė ji.

Sarah Leah Whitson (Sara Li Vitson) iš „Human Rights Watch“ taip pat perspėjo, kad „Netflix“ pareiškimas dėl paramos meninei laisvei „nieko nereiškia, jei ji paklūsta vyriausybės pareigūnų, netikinčių jokia laisve savo piliečiams – nei menine, nei politine, nei komedine, reikalavimams“.

„Trolių armijos“

Amerikiečių žvalgybai J. Khashoggi nužudymą susiejus su princu Mohammedu, JAV Senatas gruodžio mėnesį patvirtino dvi simbolines rezoliucijas, dėl žurnalisto nužudymo kaltindamas Saudo Arabijos sosto įpėdinį ir ragindamas Vašingtoną nebedalyvauti Jemeno kare.

Spalio mėnesį organizacija Reporteriai be sienų (RSF) savo spaudos laisvės sąraše Saudo Arabijai skyrė 169 vietą tarp 180 šalių ir pridūrė, kad Saudo Arabija, „labai tikėtina, 2019 metų sąraše nukris dar žemiau dėl smurto ir piktnaudžiavimo žurnalistų atžvilgiu“.

Organizacija „Freedom House“, paskelbusi savo metinę interneto laisvės pasaulyje studiją, lapkričio mėnesį sakė, kad Saudo Arabija yra tarp šalių, samdančių „trolių armijas“ manipuliuoti socialine žiniasklaida ir, daugeliu atveju, nustelbti disidentų balsus.

33 metų H. Minhajo žinomumas pastaraisiais metais nuolat augo. Jo pasirodymuose derinama asmeninė patirtis ir politiniai komentarai, pateikiami kandaus humoro forma.

2014 metais jis tapo kabelinės televizijos „Comedy Central“ populiarios laidos „The Daily Show“ korespondentu, o 2017 metais sakė kalbą per Baltųjų rūmų korespondentų vakarienę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha

cha  portretas
Kur galėčiau išspausdinti seriją karikatūrų apie Jėzaus Kristaus ir Marijos Magdalietės seksualinį gyvenimą ? Primenu, ten yra laaabai atvirų scenų...nebandykit nieko keisti, nes užsiundysiu žmogaus teisių gynėjus ir pirmiausia Human Rights Watch. :)).
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių