Kosmose ketinama iškelti lietuvišką trispalvę

  • Teksto dydis:

Lietuvos etnokosmologijos muziejaus iniciatyva ketinama į Tarptautinę kosminę stotį nugabenti lietuvišką trispalvę.

Taip siekiama pažymėti buvusią Valstybės atkūrimo dieną bei artėjančią Nepriklausomybės atkūrimo dieną, lietuvių proveržį ir pasiekimus kosmoso srityje, pranešė Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA).

Trispalvė į kosmosą keliaus JAV kompanijos „Northrop Grumman“ robotizuotu erdvėlaiviu „Cygnus“, jo startas planuojamas šeštadienį 19.36 val. Lietuvos laiku.

Krovininiam laivui pasiekus kosminę stotį, Lietuvos trispalvė bus perkelta ant išorėje esančio MISSE įrenginio, skirto testuoti medžiagoms. Šį darbą atliks kosminės stoties įgula naudodama robotizuotą ranką.

„Taip Lietuvos vėliavėlė kartu su kitomis medžiagomis keliaus apie mūsų planetą šešis mėnesius. Tuo metu ji bus veikiama kosmoso aplinkos, patirs ekstremalias temperatūras, elektromagnetinę spinduliuotę, kosminius spindulius, mikrogravitaciją ir kosmoso vakuumą“, – teigiama MITA pranešime.

Planuojama, kad po 127 mln. kilometrų kelionės trispalvė į Žemę grįš „SpaceX Dragon“ kapsulėje šių metų rugpjūčio mėnesį.

Dar keturias–šešias savaites užtruks NASA procedūros. Tikėtina, kad Lietuvą vėliava pasieks spalio–lapkričio mėnesiais.

Šią vėliavą planuojama eksponuoti atnaujintoje Lietuvos etnokosmologijos muziejuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
puiku

kęstui

kęstui portretas
nereikia pinigų.užteks kad iškįypėlius vadintum iškrypėliais

Kęstas

Kęstas portretas
Siūlai į dausas išsiųsti gėjus,kitus iškrypėlius, kad Lietuva taptų švaresnė.Sutinku už tai paaukoti visas savo santaupas.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių