Kinija paleido pirmąją privačią palydovus galinčią nešti raketą

Vienas Kinijoje įsikūręs startuolis ketvirtadienį paleido pirmąją šalyje komercinę raketą, galinčią iškelti į orbitą palydovų.

Pekine įsikūrusi bendrovė „Interstellar Glory Space Technology“, taip pat žinoma kaip „iSpace“, pranešė apie 13 val. Pekino (8 val. Lietuvos) laiku paleidusi savo raketą iš valstybinio Dziučiuano kosmodromo Gobio dykumoje ir iškėlusi į orbitą du palydovus.

Prieš trejus metus įkurta įmonė yra viena iš dešimčių bendrovių Kinijoje, besivaržančių dėl galimybės dirbti tarptautiniame komerciniame kosmoso sektoriuje, kurio vertė, kaip prognozuoja bankas „Morgan Stenley“, iki 2040 metų pasieks 1 trln. dolerių.

Jungtinėse Valstijose šiame sektoriuje šiuo metu dominuoja bendrovės „SpaceX“ ir „Blue Origin“.

Tačiau dauguma Kinijos startuolių susitelkę į mikropalydovų iškėlimo technologijas, o ne į kosmoso turizmą, kitaip negu JAV įmonės, sakė „iSpace“ atstovė.

Mikropalydovai paprastai būna ne didesni už batų dėžę ir yra naudojami stebėti pasėliams, orams arba stichinių nelaimių vietoms. Be to, universitetai juos naudoja tyrimams.

Tokius aparatus sukonstruoti, pagaminti ir iškelti daug pigiau negu įprasto dydžio palydovus. Mikropalydovų iškėlimas tapo pelninga rinka; joje šiuo metu dominuoja Indijos kosmoso programa.

„iSpace“ sukonstruota 20 metrų aukščio raketa „Hyperbola 1“ pakilo į 300 km aukštį, sakoma bendrovės pranešime, paskelbtame jos paskyroje socialiniame tinkle „WeChat“.

Bendrovė atsisakė nurodyti, kiek jai kainavo pagaminti šią raketą.

Dvi kitos Kinijos raketų kūrėjos – „LandSpace“ ir „OneSpace“ – pernai irgi mėgino paleisti savo raketas į orbitą, bet nesėkmingai.

Kinijos kosmoso sektoriuje dominuoja valstybinės tyrimų agentūros ir kariškiai, bet nuo 2014 metų į šią sritį buvo leista įžengti privačioms bendrovėms.

Tačiau birželį Pekinas sugriežtino šio sektoriaus priežiūrą ir paskelbė naujas taisykles, nurodančias, kad su kosmosu susijusius tyrimus arba gamybą norinčios vykdyti privačios įmonės turi gauti valstybės leidimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių