Kaune susibūrė pokemonų medžiotojai

„Pokemon Go“ – naujausias išmaniesiems telefonams skirtas žaidimas, kurio esmė – treniruoti, ieškoti ir gaudyti pokemonus. Jis buvo pristatytas liepos 6-ąją ir iškart tapo manija visame pasaulyje. Lietuva – ne išimtis.

Pirmasis sambūris

Sekmadienio popietę prie Kauno pilies surengtas pirmasis „Pokemon Go“ žaidėjų sambūris. Apie 100 žmonių vienijo tai, kas vienija milijonus žaidimo gerbėjų, – realiame pasaulyje besislepiančių virtualių personažų – pokemonų – medžioklė. Ja paminėta ir ypatinga proga – nuo šeštadienio, liepos 16 dienos, „Pokemon Go“ yra oficialiai prieinamas ir Lietuvoje. Tiesa, iki šiol stulbinamo populiarumo susilaukusio žaidimo neoficialią versiją buvo galima parsisiųsti iš kitų šaltinių.

Susitikimo iniciatorė – žaidimo entuziastų „Facebook“ grupė, suvienijusi jau per 2000 įvairaus amžiaus kauniečių. Renginio organizatoriai sako norėję pakviesti žaidėjus kartu pažaisti, aplankyti žymias vietas, kurios yra žaidime svarbūs punktai: Kauno pilį, rotušę, Vytauto Didžiojo karo muziejų. Taip pat pabendrauti, pasidalinti įspūdžiais ir pasiekimais.

Tiesa, visiškai pasinerti į „Pokemon Go“ malonumą trukdė vis nulūžtantys serveriai. Visgi žaidėjai nenuleido rankų ir, pasiskirstę į tris komandas, keliavo Kauno senamiesčiu, priversdami praeivius – ne tik vyresnio amžiaus – kraipyti galvas ir bandyti suprasti, į kokius keistus nuotykius šie įsitraukę.

Žaidėjo košmaras

„Pokemon Go“ žaidimui būtinas nuolatinis interneto ryšys. Kadangi mobilieji duomenys labai greitai suėdami, bevielio interneto zonos tapo žaidėjų traukos centrais.

Dėl naujojo žaidimo manijos mobiliųjų tinklų operatoriai jau tyliai trina rankas, ruošdami viliojančius planus su neribota interneto prieiga žaidėjams.

Kita vertus, žaidimo kūrėja, kompanija „Nintendo“ susiduria su rimtais sunkumais, bandydama suvaldyti milžiniškus duomenų srautus – serverių apkrovos sunkiai atlaiko milijonų žmonių norą išbandyti šią naujovę. Tam tikromis valandomis, prisijungus didesniam žmonių skaičiui žaidimas tiesiog neveikia. Deja, nemažam būriui žaidėjų taip nutiko ir susibūrimo Kaune metu.

Skatina bendrauti

Nesusidūrusiems su „Pokemon Go“ žaidimu toks aistringas užsiėmimas gali pasirodyti mažų mažiausiai keistas ar tiesiog laiko švaistymas. Tačiau renginio organizatoriai akcentuoja jo naudą.

„Šis žaidimas gali suvienyti žmones. Nepaisant lūžtančių serverių, pamatėme pozityvų dalyką – žmonės domisi tokiu laisvalaikio praleidimo būdu ir noriai atsiliepia į kvietimą susiburti į didelę bendraminčių grupę, kad kartu pažaistų „Pokemon Go“. Manau, tikrai suorganizuosime dar ne vieną tokį masinį renginį. Taip pat patiko aplinkinių reakcijos – eidami pro šalį ne vienas sakė: „Nesuprantu, iš kur tiek žmonių sekmadienį mieste“ , – mintimis dalijosi renginio organizatorius Vilius.

Naujojo žaidimo entuziastai tikina, kad, skirtingai nei kiti internetiniai žaidimai, „Pokemon Go“ neatitraukia žaidėjų nuo realaus gyvenimo, jie neprasmenga interneto gelmėse užsidarę savo kambaryje. Atvirkščiai – naujasis kūrinys skatina bendrauti, patirti nuotykių, išeiti iš namų ir pažinti savo aplinką, savo miestą, pajudėti fiziškai – pokemonų „treneriai“ per dieną kartais nupėdina net keliolika kilometrų.

Galimi pavojai

Mažiau nei dvi savaites gyvuojantis žaidimas savo trumpą istoriją jau spėjo paženklinti ir įspėjimais apie gresiančius pavojus.

Ne vienas žaidėjas, pernelyg įsitraukęs į pokemonų gaudymą, tapo eismo įvykių auka ar pats juos sukėlė, prarado darbą. Pasinaudoję „trenerių“ azartu, į pinkles vilioja plėšikai, vienas „medžiotojas“, ieškojęs pokemonų, rado lavoną, o kur įvairios traumos atsitrenkus į stulpą, praeivius, suklupus ant kliūčių gatvėse.

Japonai jau net deda paminkštinimus ant stulpų, kad žmonės, užsižiūrėję į telefono ekraną, į juos atsitrenkę nesusižalotų. Savo ruožtu, amerikiečiai verslininkai naudojasi tam tikrais žaidimo elementais, traukiančiais pokemonus į vieną vietą, norėdami privilioti daugiau klientų.

„Pokemon Go“ manija kompanijos „Nintendo“ akcijų vertę per savaitę padidino daugiau nei 50 proc. Skaičiuojama, kad per dieną žaidimas uždirba 1,6 mln. JAV dolerių, o per metus uždarbis galėtų siekti apie 1 mlrd. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

nw

nw  portretas
Kiek vargsu nerurinciu ka veikt zmoniu....baisu

Anonimas

Anonimas portretas
Dalbajobjokemonai

Valio

Valio portretas
Pagaliau nors kiek pajudes ir prisimins kaip bendrauti. Apskritai, turetu but visai idomu
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių