JAE išsiųs astronautą į pusmečio trukmės misiją TKS

Jungtiniai Arabų Emyratai penktadienį paskelbė, kad siųs savo astronautą į pusmečio trukmės kosmoso misiją, siekdami tapti svarbiais šios pramonės dalyviais.

Turtinga Persijos įlankos šalis pasirašė „naują susitarimą dėl pirmojo arabų astronauto siuntimo ilgai, 180 dienų misijai į Tarptautinę kosminę stotį“ (TKS), tviteryje paskelbė JAE viceprezidentas, Dubajaus valdovas šeichas Mohammedas bin Rashidas al Maktoumas (Mohamedas bin Rašidas Maktumas).

„Didžiuojuosi JAE jaunimu“, – pridūrė jis.

JAE laikraštis „The National“ pranešė, kad trečiadienį Emyratų ambasadoje Vašingtone Mohammedo bin Rashido (Mohamedo bin Rašido) kosmoso centras (MBRSC) ir privati bendrovė „Axiom Space“ pasirašė susitarimą.

Leidinio duomenimis, astronautas dalyvaus „SpaceX Crew 6“ misijoje, turinčioje prasidėti 2023 metais.

JAE, kuriuos sudaro septyni emyratai, įskaitant Abu Dabį ir Dubajų, yra naujokai kosmoso tyrinėjimo pasaulyje, bet greitai jame įsitvirtina.

2019 metų rugsėjį naftos turtinga valstybė į kosmosą išsiuntė pirmąjį JAE pilietį; jis pakilo į kosmosą per aštuonių dienų trukmės misiją kartu su dar dviem įgulos nariais raketa „Sojuz“, startavusia iš Kazachstano.

Vėliau, tų pačių metų liepą Abu Dabis iš Japonijos Tanegašimos kosmoso centro paleido nepilotuojamą erdvėlaivį su zondu „Hope“, skirtu Marso tyrinėjimui. Tai buvo pirmoji arabų pasaulio tarpplanetinė misija.

Emyratai taip pat yra nukreipę savo žvilgsnį į Mėnulį ir paskelbė apie planus iki 2024 metų pasiųsti į Žemės palydovą  nepilotuojamą mėnuleigį.

Šeichas Mohammedas 2020 metų rugsėjį pareiškė, kad misija į Mėnulį yra dalis šalies kosmoso strategijos, kuria siekiama sukurti naujus žiniomis pagrįstus ir mokslinius pajėgumus.

Šie planai glaudžiai susiję su pastangomis 2117 metais pastatyti pirmąją gyvenvietę Marse – tai yra viena ambicingiausių JAE iniciatyvų, kaip tuomet pranešė Dubajaus žiniasklaidos biuras.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Neuzmirkite ideiti i kosmini laiva guminia boba kad per tek laiko nereiketu drosti i kuloka :-)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių