Išmanieji telefonai sugebės fotografuoti objektus, esančius už betoninės sienos

  • Teksto dydis:

Tobulėjant telekomunikacijų technologijoms, verslo įmonės intensyviai ieško gerą inžinerinį išsilavinimą telekomunikacijų srityje turinčių specialistų. Šiuo metu jie yra itin paklausūs, pabrėžia Vilniaus universitetas.

Europoje ir kituose žemynuose pradedami diegti ilgai laukti 5G tinklai, kurie žada vis gausėjantiems vartotojams užtikrinti dar spartesnį duomenų siuntimo srautą, spartesnį mobilųjį ryšį, didesnės raiškos televiziją.

Smarkiai auga telekomunikacijų vaidmuo pramonėje. Dėl labai mažos 5G delsos atsiranda galimybė įvairius procesus valdyti realiu laiku: automatizuoti gamybą, sukurti daiktų interneto industriją, plėtoti bepiločių lėktuvų ir automobilių taikymus, e. mediciną, robotiką, intelektualaus eismo sistemas ir t. t.

Vilniaus universiteto (VU) Fizikos fakulteto Taikomosios elektrodinamikos ir telekomunikacijų institute (TETI) atliekami moksliniai tyrimai irgi yra orientuoti į ateities technologijas.

Visi sutinka, kad tiek dabartinis 4G, tiek būsimas 5G skirti užtikrinti didesnę duomenų srauto spartą. Jau kalbama apie 6G technologijas, kurios leistų ne tik siųsti informaciją Tbps sparta, bet ir belaidžiu tinklu perduoti vaizdo hologramą į reikiamą vietą.

Šiais metais vykusioje konferencijoje „Brooklyn 5G Summit“ dalyviai svarstė apie terahercų technologijas ir minėjo ateityje telefonuose diegsimas kameras, kurios sugebės fotografuoti objektus, esančius už betoninės kelių metrų sienos.

Šių technologijų sėkmė priklauso nuo galimybės sukurti efektyvią elektroniką, veikiančią terahercinių (THz) dažnių juostoje. THz dažnių juosta (0,3–10 THz) pasižymi plačia fizikinių reiškinių įvairove. Šioje dažnių srityje elektromagnetinė spinduliuotė sąveikauja su diskrečiais molekuliniais vibraciniais ir rotaciniais virpesiais, būdingais skysčiams ir kietiesiems kūnams.

Ši ypatybė suteikia THz dažniams svarbią vietą medžiagų spektroskopijoje ar medicinoje, pavyzdžiui, stebint odos vėžio pažeistas ląsteles, nudegimus ir žaizdų gijimą. Tai, pasak Vilniaus universiteto pranešimo, atveria naujas perspektyvas medicinos mokslo srityje, o daugumos medžiagų skaidrumas leidžia panaudoti šią spinduliuotę paslėptų ginklų ar sprogmenų kontrolei, neardantiesiems patikros metodams farmacijoje ir aeropramonėje. Vis dėlto dėl fizikinių ir technologinių iššūkių THz dažnių juosta dar vis laikoma viena iš mažiausiai technologiškai išvystytų elektromagnetinės spinduliuotės sričių.

Šiuo metu TETI institute atliekami įvairūs tyrimai bendradarbiaujant su Vokietijos kosmoso tyrimų institutu (DLR) ir Europos kosmoso agentūra, kuriais siekiama nustatyti, kaip TETI kuriami THz elektronikos įrenginiai gali būti panaudojami šių agentūrų atliekamuose moksliniuose tyrimuose.

Tie, kurie norėtų prisidėti prie elektronikos srities mokslinių tyrimų, turi galimybę rinktis elektronikos ir telekomunikacijų technologijų studijų programą VU Fizikos fakultete. Čia aktyviai tyrimus atliekantys mokslininkai dalysis savo patirtimi, žiniomis ir padės tapti geriausiais savo srities specialistais, sakoma Vilniaus universiteto pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na va

na va portretas
jau net namie nepasisl4psi nuo smalsiu akiu

o

o portretas
jau ir dabar tai vyksta, realy.

Kopustas.

Kopustas. portretas
Ilgapirsciams tai bus pasaka.., pasidairys su telefonu po betoninius garazus ir greit gales nusprest ar verta Lauzti duris bei gadinti savo brangu laika..., Cha.., Cha...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių