2024-aisiais aplink Mėnulį skris pirmoji tokių misijų moteris ir juodaodis astronautas

NASA pirmadienį pristatė savo pirmosios per daugiau nei 50 metų pilotuojamos misijos į Mėnulį įgulą, ir joje bus pirmoji tokių skrydžių moteris bei juodaodis astronautas.

44-erių NASA astronautė Christina Koch (Kristina Kouk), kuriai priklauso ilgiausio moterų kosminio skrydžio rekordas, bus kitų metų misijos „Artemis II“ specialistė.

46 metų NASA astronautas, karinio jūrų laivyno aviatorius Victoras Gloveris (Viktoras Gloveris) pilotuos erdvėlaivį „Orion“, 2024-ųjų lapkritį skriesiantį aplink Mėnulį. Jis bus pirmasis juodaodis vyras, dalyvavęs misijoje į mūsų palydovą.

Misijai vadovaus 47-erių NASA astronautas veteranas Reidas Wisemanas (Reidas Vaismanas). Paskutinis įgulos narys yra 47 metų Jeremy Hansenas (Džeremis Hansenas), buvęs naikintuvo pilotas, dabar dirbantis Kanados kosmoso agentūroje.

Šie trys amerikiečiai ir kanadietis pirmieji nuo 1972 metų, kai baigėsi istorinės misijos „Apollo“, nuskris taip toli į kosmosą.

Atstovaujame savo šaliai, bet mums reikia, kad su mumis eitų visas pasaulis.

„Artemis II“ pasitarnaus kaip įžanga vėliau planuojamam žmonių išsilaipinimui Mėnulyje – po pusės amžiaus pertraukos – ir, galiausiai, misijai į Marsą.

Trys amerikiečiai jau yra dirbę Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS), o misijos specialistas J. Hansenas į kosmosą skris pirmą kartą.

Visą ketvertą pristatė NASA administratorius Billas Nelsonas (Bilas Nelsonas) per renginį Johnsono (Džonsono) kosmoso centre Hjustone.

„Didžiausia, galingiausia pasaulyje raketa iškels juos... į dangų“, – sakė B. Nelsonas.

Elektros inžinierė Ch. Koch kosmose yra praleidusi rekordinius 11 mėnesių iš eilės ir būdama TKS dalyvavo pirmuosiuose vien moterų išėjimuose į atvirą kosmosą.

„Ar džiaugiuosi? Absoliučiai!“ – sakė ji.

Iki 2040-ųjų – Marsas

Pasak V. Gloverio, „Artemis II“ yra „daugiau nei misija į Mėnulį ir atgal“.

Tai dar vienas žmonijos žingsnis Marso link.

„Tai dar vienas žmonijos žingsnis Marso link“, – sakė jis.

„Atstovaujame savo šaliai, bet mums reikia, kad su mumis eitų visas pasaulis“, – sakė misijos vadas R. Wisemanas.

Kanados inovacijų, mokslo ir pramonės ministras Francois-Philippe'as Champagne'as (Fransua Filipas Šampanas) dalyvavo renginyje ir sakė, kad jo šalis „negalėtų labiau didžiuotis“ dėl kanadiečio įguloje.

Pagal programą „Artemis“ NASA planuoja, kad 2025-aisiais žmonės išsilaipins Mėnulyje – praėjus daugiau kaip penkiems dešimtmečiams po paskutinės „Apollo“ misijos.

Be to, kad į skrydį aplink Mėnulį siunčia pirmą moterį ir pirmą nebaltaodį asmenį, JAV kosmoso agentūra tikisi įkurti ilgalaikę žmonių bazę Mėnulyje, kuri pasitarnautų kaip atrama vėlesnei kelionei į Marsą.

B. Nelsonas sakė manantis, kad pilotuojama misija į Raudonąją planetą bus surengta iki 2040 metų.

Per 10 dienų truksiančią „Artemis II“ bus išbandyta milžiniška raketa „Space Launch System“ (SLS) ir gyvybės palaikymo sistemos erdvėlaivyje „Orion“.

Pirmoji „Artemis“ misija buvo užbaigta gruodį, kai „Orion“ kapsulė be įgulos sėkmingai sugrįžo į Žemę po 25 dienas trukusios kelionės aplink Mėnulį.

Per šią kelionę „Orion“ sukorė gerokai daugiau nei 1,6 mln. km, o nuo Žemės buvo nutolęs labiau už visus anksčiau skridusius žmonėms pritaikytus erdvėlaivius.

Mėnulyje buvo išsilaipinę tik 12 žmonių ir visi jie yra baltieji vyrai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
o kada skris pirmas ciukcius?

qtbgl

qtbgl portretas
tai dabar eilėje turės skristi visa 72-jų lyčių atstova ? kitaip bus pažeistas lygiateisiškumo principas ! beje , tarpukario laikotarpiu Lietuvoje negras vadinosi ,, murinas '' .

tadas

tadas portretas
as tikrai ne rasistas, bet lietuviskai juodaodis yra negras.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių